Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στην Αττική


Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν από χθες το μεσημέρι την Αττική.

Η επίσημη ενημέρωση τα ξημερώματα έκανε λόγο για 24 θύματα. Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διασώστης του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί ακόμη 26 σοροί σε χωράφι σε σημείο της ακτής - και συγκεκριμένα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη. Την πληροφορία επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου. 

Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Πάνω από 150 οι τραυματίες - 11 διασωληνωμένοι

Εντεκα τραυματίες διασωληνωμένοι, όπως δήλωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Είμαστε σε μια «δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη ημέρα» τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου και πρόσθεσε: «Στα νοσοκομεία εχθές είχαν διακομιστεί, κυρίως με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 156 ενήλικες και 16 παιδιά. Από τους 156 ενηλίκους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, ευτυχώς τα 16 παιδιά είναι σε κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Όπως εξήγησε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ «όλοι οι παραπάνω είναι άνθρωποι που κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας και τουρίστες, που έλαβαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν στο σημείο με κινητές μονάδες. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός διακομίστηκε στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο ή με δικά τους μέσα, αλλά μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο και έφυγαν».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, «στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, κινητές μονάδες και μηχανές και τα νοσοκομεία, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από χθες το βράδυ με απόφαση του υπουργού 'Αμυνας, είναι σε κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπίσουν ό,τι θέμα προκύψει».

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Oι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας οικισμούς, καίγοντας δεκάδες κατοικίες και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας πολίτες να καταφύγουν σε παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσουν. Κάποιους τους παρέσυρε το ρεύμα και διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που τους μετέφεραν στην πλησιέστερη ακτή.

kineta
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. Ευθύνη δεν έχει κανένας σε αυτόν τον τόπο πνίγηκαν έφταιγε η κλιματική αλλαγή τώρα τη θα βρουν να πούνε ντροπή πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ φταις νεοέλληνα με αυτούς που ψηφίζει τόσα χρόνια , κοίτα τον καθρέπτη σου , κανείς άλλος εσύ ο ίδιος!!!

      Διαγραφή
  2. Δωρεά, εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, δύο πυροσβεστικών οχημάτων και του αντίστοιχου εξοπλισμού τους, εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προς τους Δήμους Φοινικαίων και Δρόπολης της Αλβανικής Δημοκρατίας.Η δωρεά αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση των υπηρεσιών πυρόσβεσης των εν λόγω δήμων, αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στις 11:00, στην έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

    Εκεί θα είναι παρών και ο υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετές πυρκαγιές έρχονται και περνάνε τα ελληνικά σύνορα από τη γειτονική χώρα της Αλβανίας. Η γείτονες δεν έχουν τα μέσα κατάσβεσης που απαιτούνται. Αν βοηθηθούν, θα γλιτώσουμε κι εμείς από την υποχρέωση να σβήνουμε φωτιές που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια!

      Διαγραφή
    2. χρήματα για στρατιωτικές δαπάνες έχουν όμως

      Διαγραφή
  3. Πριν ακομη σβήσει η φωτειά , σαν αυτκόκλητος εισαγγελέας βγήκες να ζητείσεις ευθύνες .Εσύ φταις , αυτό το κράτος δεν έφτιαξαν εξωγήινοι εμείς το φτιά ξαμε ,αμέσως βγάζεις την ουρά σου απέξω και ψάχνεις ευθύνες πάντα στους άλλους!!!Με τίποτα δεν διορθώνεσαι.....ίσως η επόμενη γενειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω τόση εξυπνάδα πια για ποιο λόγο φταίω εγώ γι'αυτό το κράτος μήπως φταίει η πολύ εξυπνάδα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς:1.44 Δηλαδή επειδή δώσαμε δύο οχήματα στους αλβανούς δεν είχαμε για μας;Μπάβο ρε φίλε είσαι φοβερά παρατηρητικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα φροντίζεις για την ασφάλεια της οικογένειάς σου και κατόπιν βοηθάς και τους διπλανούς σου.
      Εσύ μπορείς να κάνεις το αντίθετο στη δική σου οικογένεια είναι, δικά σου και τα χρήματα.
      Αυτοί όμως οι ανίκανοι πολιτικοί, παλαιοί και τωρινοί, δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργήσουν έτσι γιατί διαχειρίζονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και όχι τα προσωπικά τους, άρα πρέπει να φροντίσουν πρώτα για τη δική μας ασφάλεια πράγμα που δεν έκαναν όπως δείχνουν τα γεγονότα

      Διαγραφή
    2. Αν καίγεται το σπίτι του γείτονα και δεν τον βοηθήσεις, η φωτιά θα έρθει και στο δικό σου!
      Και δεν είναι μόνο αυτός δικός σου γείτονας, είσαι κι εσύ δικός του!
      Απλό είναι!

      Διαγραφή
  6. Προς 8:03 Αρα συνεχίζεις να πιστεύεις ότι τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που δώσαμε στους αλβανούς θα εμπόδιζαν την καταστροφή.Η ασφάλεια της χώρας είναι μιά συνεχής διεργασία που δεν έχει τέλος , άρα ποτέ δεν μπορείς να πεις τελείωσε και τώρα βοηθώ τους γείτονες.Οσο για το χιλιοειπωμένο οι ανίκανοι πολιτικοί , ξεχνάς ότι και εσύ τους επέλεξες και βγάζεις επειτα την ουρα σου απέξω.Ολοι φταίνε εκτός από εσένα , ικανοποιημενος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.