Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Γιορτή Ντολμά στον Ευρωπό Κιλκίς (βίντεο)


Μια πρωτότυπη γιορτή αφιερωμένη στον παραδοσιακό  ντολμά πραγματοποιήσε για 7η συνεχόμενη χρονιά η τοπική Κοινότητα Ευρωπού σε συνεργασία με τον δήμο Παιονίας το Σάββατο 21 Ιουλίου, με πλήθος κόσμου να κατακλίζουν κυριολεκτικά την πλατεία του χωριού, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, αιρετοί και εκπρόσωποι αρχών και φορέων. 

Από νωρίς το απόγευμα η πλατεία του χωριού άρχιζε να γεμίζει από κόσμο ο οποίος έσπευσε να απολαύσει το καθιερωμένο πλέον πολιτιστικό γεγονός. Την εκδήλωση προλόγισαν ο αντιδήμαρχος Kώστας Μεμετζής και η πρόεδρος του Ευρωπού Έφη Καφετζή οι οποίοι τόνισαν την αξία αλλά και την σπουδαιότητα της σημερινής εκδήλωσης, ενώ υπογράμμισαν πως θα επιδιώξουν την συνέχισή της με κάθε κόστος. Σύντομα τα τραπέζια της πλατείας γέμισαν με τα παραδοσιακά ντολμαδάκια,  κρασί και γλυκό κουταλιού σταφύλι τα οποία ετοίμασαν οι νοικοκυρές του χωριού για τους παραβρισκόμενους και αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της βραδιάς.

Ακόμη εντυπωσιακά ήταν τα χορευτικά που παρουσιάστηκα από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού και καταχειροκροτήθηκαν. Οι χορευτές φορόντας παραδοσικές, πολίτικες φορεσιές χόρεψαν μικρασιάτικους χορούς και μάγεψαν το κοινό με τη χάρη και το νάζι τους. Τόσο η μουσική εποχής όσο και το σκηνικό π στήθηκε πίσω τους μετέφερε το κοινό σε μια άλλη εποχή και ξύπνησε παλιές μνήμες.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό πρόγραμμα και πολύ χορό από τους παραβρισκόμενους της εκδήλωσης.

Η γιορτή αυτή αποτελεί ιστορικής σημασίας και έχει τις ρίζες της στο φουλατζίκ της Νικομήδειας στη μικρά Ασία. Εκεί το ντολμαδάκι τιμώταν ιδιαίτερα από τους προγόνους του χωριού και κατείχε περίοπτη  θέση στο τραπέζι τους σε κάθε έκφανση της ζωής τους, λύπες και χαρές. Έτσι το έδεσμα αυτό αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους  και η γιορτή αυτή μια ευκαιριά να θυμούνται την ξεριζωμένη τους πατρίδα.

Επιμέλεια Κυριακή Αρετάκη 

giorntolma
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.