VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛ. για το ροδάκινο

Κλιμάκιο στελεχών του Κινήματος Αλλαγής μ΄επικεφαλής τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχο υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Σκύδρας, την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου με την παρουσία συνεργατών της κι εκπροσώπων των αγροτών.

Μετά την υποδοχή και τους χαιρετισμούς ακολούθησε συζήτηση πάνω στα αγροτικά θέματα με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στον τομέα του ροδάκινου. 
Τέθηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με το φορολογικό κι ασφαλιστικό των αγροτών, την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής σε αντιδιαστολή με τις χαμηλές, εξευτελιστικές τιμές πώλησης του ροδάκινου και των άλλων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, τις οργανώσεις και τον συνεργατισμό των αγροτών, το ρόλο των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της πολιτείας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας τόνισε ότι και σε προηγούμενες συσκέψεις  με αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς, είτε σ΄επίπεδο Δήμου και Νομού είτε ευρύτερα, είχαμε υπογραμμίσει τα ίδια θέματα και μάλιστα από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή είχε  επισημάνει την αναγκαιότητα της άμεσης δρομολόγησης λύσεων ώστε να μη γινόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Και μάλιστα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και το επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατό οι αγρότες να ξεκινούν την καλλιεργητική και την παραγωγική περίοδο κάθε χρονιάς χωρίς να έχουν πληρωθεί ή αποζημιωθεί για τα προϊόντα που παρέδωσαν την προηγούμενη χρονιά και για το γεγονός ότι οι αγρότες  πωλούν τα προϊόντα τους στις βιομηχανίες χωρίς να γνωρίζουν την τιμή πώλησης, αφού οι βιομηχανίες δεν ανακοινώνουν ούτε καν ενδεικτικές τιμές.

Αναφέρθηκε στο παρελθόν, όταν το εξαγώγιμο ροδάκινο της Σκύδρας τις προηγούμενες δεκαετίες τροφοδοτούσε τις αγορές του Μονάχου και της Ευρώπης και ήταν ένα χρυσοφόρο προϊόν για την περιοχή. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και οι αγρότες μας, που για πολλούς η ροδακινιά είναι μονοκαλλιέργεια, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης του ροδάκινου, του υψηλού κόστους παραγωγής, του φορολογικού – ασφαλιστικού συστήματος κ.α.
Τόνισε δε πως απ΄εδώ και στο εξής να μη μένουμε στις παρατηρήσεις και στις διαπιστώσεις αλλά ν΄αγωνιστούμε τώρα, όλοι μαζί, κι ο αγώνας αυτός να είναι συντονισμένος και συνεχής για να είναι αποτελεσματικός.

Από την πλευρά του ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι συμφωνεί με τα όσα προείπε η Δήμαρχος Σκύδρας και εξήγησε ότι η επίσκεψή του γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή που το ζήτημα του ροδάκινου βρίσκεται στην κορύφωσή του. Αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως Διοικητή των ΕΛ.Γ.Α και μάλιστα σε μελέτη που είχε συνταχθεί το 2014 βάσει της οποίας ο οργανισμός των ΕΛ.ΓΑ. θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πράγμα που θα έλυνε πολλά χρηματοδοτικά προβλήματα κι όχι να χρηματοδοτείται μόνον από τις εισφορές των αγροτών και το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς αυτό (Μέτρο 17) δεν εντάχθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της νέας κυβέρνησης.

Επίσης, τόνισε ότι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου θα πρέπει να συνταχθεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της πολιτείας, των βιομηχάνων και των αγροτών και τ΄οποίο δεν θ΄αλλάζει όταν θα εκλέγονται άλλες κυβερνήσεις.
Τέλος, υπογράμμισε ότι και η δημόσια διοίκηση πρέπει να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί αναλόγως και ότι τις προτάσεις αυτές θα υποστηρίζει ο φορέας που εκπροσωπεί από όποια θέση κι βρίσκεται στηρίζοντας την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας.
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή κι όλων των παρισταμένων.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η Δήμαρχος Σκύδρας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Έξαρχο για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του μια που είναι μάλιστα πολύ καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων. Ευχαρίστησε ακόμη όλες κι όλους τους παρευρισκόμενους επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την επείγουσα αναγκαιότητα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα της διεκδίκησης των δικαίων των αγροτών ανάλογα με τη θέση και τις ευθύνες καθενός, ώστε ν΄αλλάξουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος. Για να εφαρμοστεί, άλλωστε, και η ρήση του κ. πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη»!  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…