Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις - Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας Νεκτ. Ελμαλόγλου

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 στα εμπορικά καταστήματα. Το διάστημα που θα διαρκέσουν είναι μέχρι και την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.  Την Κυριακή 15 Ιουλίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, όπως προβλέπει ο νόμος για την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Αν και οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν τυπικά από την Δευτέρα, οι περισσότεροι καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν πολλές μέρες πριν μπαράζ προσφορών σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις απώλειες που έχουν από τις ιδιαίτερα κακές τελευταίες χρονιές κατά τις οποίες ορισμένες επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, Νεκτάριο Ελμαλόγλου, το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν δραματικό για τα εμπορικά καταστήματα.  «Είχαμε μείωση της εμπορικής κίνησης και του τζίρου μέχρι και 20%», τονίζει ο κ. Ελμαλόγλου. Αυτό φυσικά υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που έχουν δει τα αποθέματά τους να αυξάνονται να προχωρήσουν σε προσφορές. Είναι αυτονόητο ότι οι πωλήσεις κινούνται σε χαμηλά νούμερα εξαιτίας του στάσιμου διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση. 
 «Προσδοκούμε  η εκπτωτική περίοδος να κυμανθεί πάνω από τα περσινά επίπεδα και για αυτό από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, συμπληρώνοντας όμως ότι «από την πλευρά των καταναλωτών υπάρχει κακή ψυχολογία σε όλα τα επίπεδα». «Όπως γνωρίζετε, το κεράσι φέτος και γενικώς τα δενδροειδή δεν πήγαν καθόλου καλά λόγω των βροχοπτώσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και κατ΄ επέκταση στην εμπορική αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Ελμαλόγλου.


«Γενναίες οι εκπτώσεις…»

«Πάντως οι εκπτώσεις στα καταστήματά μας είναι πολύ γενναίες και μπορούν να φθάσουν μέχρι και 50%», επισημαίνει ο κ. Ελμαλόγλου, «Από την αγορά μας που δεν λείπει απολύτως τίποτα σε σχέση με μεγάλα αστικά κέντρα και περιμένουμε από τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους τώρα», σημειώνει ο κ. Ελμαλόγλου. 

Οδηγίες και διευκρινίσεις

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις και οδηγίες για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, δίνει η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), με επιστολή προς τις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Η ΕΣΕΕ έθεσε, επίσης, στη διάθεση των εμπορικών συλλόγων και των ομοσπονδιών 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στους καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΣΕΕ για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αυτή αφήνει.


Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία επισημαίνει:

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει τον νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται, λοιπόν, προσοχή από τους καταστηματάρχες που θα συμμετάσχουν στις εκπτώσεις, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ' όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Εφόσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο ως προς την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντεετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018. Το πλαίσιο ωραρίου για τη συγκεκριμένη Κυριακή καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 20:00.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Άλλα λες σε συνεντεύξεις σου σε τοπικά ΜΜΕ, όλα πάνε καλά λες και ότι ο τουρισμός αυξήθηκε και ψωνίζουν, άντε τώρα στον φίλο σου τον δήμαρχο να πάρει κανα πουκάμισο γιατί σας βλέπω στην Έδεσσα με τα ρολλά στο χέρι να τον ακούτε στα συλλαλητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…