Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη στη σύσκεψη για τις ζημιές στην Αλμωπία στα κεράσια και τα ροδάκινα


Σε όλα τα  δημοτικά διαμερίσματα της Αλμωπίας υπάρχουν γεωπόνοι - εκτιμητές και οι εκτιμήσεις των ζημιών θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

Αυτή την εβδομάδα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν οι πληρωμές για τις ζημιές στα ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017

Μεταξύ 16-18 Ιουλίου σε σύσκεψη του Υπουργού με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ παρουσία εκπροσώπων αγροτών θα ανακοινωθεί το πόρισμα για τις ζημιές στα επιτραπέζια ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη την Κυριακή 8-7-2018 στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αλμωπίας για τις ζημιές στην καλλιέργεια του κερασιού και του ροδάκινου κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Στη σύσκεψη εκτός από την κ. Τζάκρη και τον κ. Μπίνο παρέστησαν περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και αγρότες και διεξήχθη διάλογος για όλα τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο (προβλήματα στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά, στη διακίνηση, προβλήματα από τις ζημιές στις καλλιέργειες).
Η κ. Τζάκρη, αφού άκουσε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, στην παρέμβασή της επεσήμανε ότι θα ήταν ευτυχής αν η σύσκεψη κατά το σκέλος που αφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, το άνοιγμα νέων αγορών και την διακίνηση των προϊόντων γίνονταν σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και όχι σε περίοδο που η καλλιεργητική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικότητες (Ομάδες Παραγωγών- Οργανώσεις Παραγωγών), διότι μόνο τότε οι αγρότες αποκτούν υπολογίσιμη διαπραγματευτική ισχύ για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους και την επίτευξη καλύτερων τιμών.
Σε ότι αφορά στις ζημιές στις καλλιέργειες της Αλμωπίας, η κ. Τζάκρη επεσήμανε πως «φέτος δεν υπάρχει δημοτικό διαμέρισμα στην Αλμωπία οι καλλιέργειες του οποίου να μην έχουν θιγεί από κάποια ζημία. Αρχές Μαΐου οι πρώιμες ποικιλίες του κερασιού "μαλάκωσαν" από τις ασθενικές  πλην όμως καθημερινές βροχοπτώσεις και έμειναν πάνω στα δέντρα ελλείψει εμπορικού ενδιαφέροντος, στη συνέχεια επλήγησαν από χαλάζι η Κορυφή, οι Σαρακηνοί, η Όρμα, η Χρύσα κ.λπ. και όλη η Ανατολική Αλμωπία (Κωνσταντία, Ίδα, Μηλιά, Φιλώτεια κ.λπ.), έπειτα οι καλλιέργειες δαμάσκηνου κ.λπ. σε Χρύσα-Τσάκους-Ροδωνιά και στους Προμάχους υπέστησαν ζημίες από την ανεμοθύελλα και στη συνέχεια μετά την εκδήλωση του φαινομένου "Νεφέλη" όλο το κεράσι του ορεινού όγκου της Αλμωπίας (Κορυφή, Σαρακηνοί, Άνω Λουτράκι, Πρόμαχοι, Νότια, Περίκλεια, Αρχάγγελος κ.λπ.) "έσκασε" από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις και καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ βρίσκονταν πάνω στα δέντρα και συγκεκριμένες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου στον κάμπο της Αλμωπίας (Πολυκάρπη, Μεγαπλάτανος, Άψαλος,  Ξιφιανή κ.λπ.) που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην φάση της  συγκομιδής καταστράφηκαν ολοσχερώς». Όλες αυτές οι θεομηνίες, επεσήμανε η κ. Τζάκρη, συνθέτουν ένα σκηνικό γενικευμένης καταστροφής στην Αλμωπία που δημιουργεί απόγνωση και ανησυχία στους αγρότες και καθιστά επιτακτική την άμεση και έγκαιρη στήριξή τους μέσω του ΕΛΓΑ, εφόσον φέτος οι αποζημιώσεις των παραγωγών θα αποτελέσουν το μοναδικό τους εισόδημα.
Σε ότι αφορά στις φετινές ζημιές στα επιτραπέζια ροδάκινα η κ. Τζάκρη τόνισε ότι σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 4 Ιουλίου με τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ενημέρωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν οι πληρωμές για τις ζημιές στα ροδάκινα (επιτραπέζια ροδάκινα & νεκταρίνια και πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου) από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017. Μετά την έκδοση της απόφασης θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
Στην ίδια συνάντηση και σε ό,τι αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν φέτος σε συγκεκριμένες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι με δική του εντολή μέχρι την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αποτελούμενο από την Γενική Διευθύντρια του ΕΛΓΑ κ. Χρυσούλα Γάσπαρη, την Διευθύντρια Αποζημιώσεων κ. Ήρα Σουλίου και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες της κεντρικής υπηρεσίας και του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας βρίσκονταν στην περιοχή όπου  πραγματοποίησαν προεπισκοπήσεις στα ροδάκινα.
Μεταξύ 16-18 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Υπουργού θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο  Υπουργείο για το θέμα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια που προκλήθηκαν από τις  βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με την συμμετοχή των Υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ παρουσία εκπροσώπων Οργανώσεων Παραγωγών από την Πέλλα κατά την οποία θα ανακοινωθεί το πόρισμα για τις φετινές ζημιές στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια.
Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των θεομηνιών και πριν από τη λήξη των αναγγελιών για την υποβολή δηλώσεων ζημίας γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στα αγροκτήματα για την πραγματοποίηση προεπισκοπήσεων, αλλά και εξατομικευμένων εκτιμήσεων, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Αλμωπίας και αναμένονται να ολοκληρωθούν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ- στα μέσα Αυγούστου. Όπως χαρακτηριστικά  τόνισε  η κ. Τζάκρη  «πέρυσι και φέτος η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ κατέγραψε ρεκόρ εποχής -αφήνοντας οριστικά πίσω τις όχι και  πολύ μακρινές χρονιές, όπου γεωπόνοι - εκτιμητές εμφανίζονταν στα αγροκτήματα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που όχι μόνο δεν υπήρχαν καρποί πάνω στα δέντρα, αλλά ούτε καν φύλλα πάνω σε αυτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων, τη συγγραφή των πορισμάτων, την αποστολή τους στα δημοτικά διαμερίσματα και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και σε όλη την διαδικασία των αποζημιώσεων εν γένει που φέτος θα γίνει ταχύτατα».  Όπως είπε χαρακτηριστικά «σε όλα τα  δημοτικά διαμερίσματα της Αλμωπίας υπάρχουν γεωπόνοι - εκτιμητές και οι εκτιμήσεις των ζημιών θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά».
Όσον αφορά στην καταβολή του υπολοίπου 30% από τις αποζημιώσεις του 2017, η κ. Τζάκρη τόνισε ότι δεν δόθηκε νέα παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Αύγουστο ώστε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ να αναθεωρηθεί άμεσα και το υπόλοιπο 30% να καταβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε προχθές και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (και όχι τον Νοέμβριο όπως είχε συμβεί πέρυσι). 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Τι συσκεψη με αγροτες ηταν αυτη; τους εγραψαν τελειως οι αγροτες, ουτε οι μισοι δημοτικοι συμβουλοι δεν ηταν.
    Μπινο και Τζακρη οι αγροτες σας εχουν γραμμενους και εσεις νομιζετε πως..βρεχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύσκεψη για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες συμπέρασμα ωραίες φωτογραφίες και ανακοίνωσης πάμε καλαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού δεν την πηραν στο κυνήγι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.