Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αποτελέσματα ενεργειών των υπηρεσιών της ΠΕ Πέλλας σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα για τη λίμνη Βεγορίτιδα

Σε συνέχεια του ενημερωτικού δελτίου της 20ης Ιουνίου 2018 και, κατόπιν ενεργειών από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας, εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Πέλλας μετά από εντολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 18-6-2018 σε τρία (3) σημεία στη λίμνη Βεγορίτιδα, στις θέσεις 1)  Τ. Κ. Περαίας, 2) προβλήτα Άρνισσας και 3) περιοχή Μπέγκνα (Δ. Ε. Άρνισσας). Από τα εργαστηριακά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων από το διαπιστευμένο εργαστήριο της εταιρίας «Envirolab ΙΚΕ», με το οποίο είναι συμβεβλημένη η Π.Κ.Μ., δεν προκύπτουν ευρήματα ή ενδείξεις ρύπανσης

Ωστόσο πρόκειται για περιορισμένο αριθμό σημειακών δειγμάτων, δεδομένης χρονικής στιγμής και ως εκ τούτου τα συμπεράσματα αυτά δεν μπορούν να γενικευτούν σε ένα αποδεκτό επίπεδο αξιοπιστίας όσον αφορά στην αντιπροσωπευτικότητα, ομοιογένεια και σταθερότητα (διαχρονικότητα) της ποιότητας των νερών της λίμνης.

Για να υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση του όποιου υποτιθέμενου βαθμού ρύπανσης, αλλά και της διερεύνησης - εντοπισμού των πιθανών εστιών αυτής, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής επιστημονικής πρακτικής, απαιτείται η εκπόνηση ενός συστηματικού προγράμματος ελέγχου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει δειγματοληψίες νερών από διάφορα σημεία και βάθη, ιζημάτων και βιολογικών παραγόντων (πλαγκτόν, βένθος κ.λπ.), σε διαφορετικές αντιπροσωπευτικές χρονικές στιγμές του έτους (τουλάχιστον τέσσερις φορές) και σε δυνητικά σημειακά σημεία ρύπανσης από ανθρωπογενείς ή μη χερσαίες δραστηριότητες.

Η υπηρεσία μας θα προβεί σε επαναληπτικό έλεγχο κατά την ξηρά περίοδο (τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Πέλλας βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Υδάτων, η οποία είναι και η καθ’ ύλιν αρμόδια στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…