Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απόηχος σύσκεψης στο Διοικητήριο με εκπροσώπους αγροτών για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα (φωτο)


Σε μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων και των ομάδων παραγωγών, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά προτάθηκαν, μετά από διαλογική συζήτηση, τα παρακάτω:

1. Να ζητηθεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α και να προσαρμοστεί στη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια προκαλώντας καρποπτώσεις, λέκιασμα στους καρπούς, συρρίκνωση του φλοιού, σχίσιμο κ.α.
2. Να ζητηθεί να καταβληθεί άμεσα, με εγγύηση τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α που αφορούν τις ζημιές στις καλλιέργειες από σχίσιμο χαλάζι κ.λπ., για το έτος 2018, προκαταβολή των αποζημιώσεων από τραπεζικό ίδρυμα, ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική επιβίωση των αγροτών μας οι οποία είναι αδύνατη μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
3. Να ζητηθεί η καταβολή στους παραγωγούς του παρακρατηθέντος 30% από τις περσινές αποζημιώσεις από χαλαζοπτώσεις και άλλα αίτια.
4. Να δοθεί από τον ΕΛ.Γ.Α η δυνατότητα στους παραγωγούς κερασιών να απομακρύνουν άμεσα την απομένουσα κατεστραμμένη παραγωγή από τα δέντρα καθώς οι καρποί αυτοί αποτελούν το χώρο αναπαραγωγής των επιβλαβών εχθρών «μύγα της κερασιάς-ραγολέτις» και «μύγα της Ασίας-δροσόφιλλα» αλλά και της μυκητολογικής ασθένειας «μονίλια». Τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών των προαναφερθέντων εντομολογικών εχθρών της κερασιάς τη φετινή περίοδο, θα είναι εμφανή και καταστρεπτικά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
5. Να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγηση αποζημίωσης στους παραγωγούς σιτηρών καθώς από τις 22/04/18 έως και τις 28/04/18, την περίοδο καρπόδεσης, οι μέγιστες θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν 26.8, 28.3, 28.6, 28.9, 29.6, 30.6, 28.8 β.κ. επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή η οποία κυμάνθηκε από 100 -200 κιλά/στρέμμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε συγκομιδή, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.    
6. Να χορηγηθεί και για τη φετινή περίοδο ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) κατ' εφαρμογή του Καν.1408//2013 της Επιτροπής σε παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις προκαλώντας μεγάλη καταστροφή σε πληθώρα ποικιλιών, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες όσο και τη σημαντική απώλεια του εισοδήματος τους. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι ημερομηνίες ωρίμανσης των ποικιλιών οι οποίες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές συγκομίζονται αργότερα από τις πεδινές περιοχές, ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες στην καταβολή των ενισχύσεων θεωρώντας ότι ορισμένα προϊόντα έχουν συγκομισθεί ενώ αυτό δεν ισχύει.
7. Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρος των εισφορών (ανταποδοτικών τελών) των αγροτών προς τους Δήμους. Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των αγροτών η οποία είναι πολύ δύσκολη, είναι αδύνατο να καταβληθούν τα τέλη άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλης οικονομικής ζημιάς στον προϋπολογισμό των Δήμων.

Στη συνάντηση, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αηδονά αναφέρθηκε αρχικά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπολιτών μας στην περιοχή της Αττικής. Έπειτα, παρουσίασε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Π.Ε. Πέλλας αλλά και η Π.Κ.Μ. με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Πέλλα.
Στη συνέχεια και, μετά από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων διατυπώθηκαν κοινές προτάσεις, όπως συνοψίζονται παραπάνω, ώστε να συνδράμουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς την προσπάθεια των αγροτών να αποζημιωθούν δίκαια για όλα τα προϊόντα τους.

«Είμαστε στο πλευρό των εκπροσώπων των αγροτών που δικαίως αιτούνται οι αποζημιώσεις που τους αναλογούν να καταβληθούν άμεσα και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι, όπως και από την πρώτη στιγμή, στη διάθεση των παραγωγών για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν» τόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος, οι κ.κ. Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόρης Στάμκος αντίστοιχα, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας Γιάννης Ρώσσης και Χρήστος Χουρσόγλου, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Έδεσσας και Σκύδρας, Μιχάλης Σαμλίδης και Θέμης Κρητίδης αντίστοιχα, οι κ.κ. Δημήτρης Γιώγας και Γιάννης Βλαδίκας ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο κ. Λιάπουρας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Καλυβίων), ο κ. Μηνάς Νικόλαος (Σ.Ε.Α.Σ.), ο κ. Παπαδόπουλος Εμμανουήλ (Ο.Π. – Α.Σ. Πέλλας), ο κ. Τοπαλίδης Στέφανος (Α.Σ. Σκύδρας), ο κ. Κυραλίδης Τάσος (Αγρ. Σύλ. Σκύδρας), ο κ. Τσαούσκας Ηλίας (Α.Σ. ‘Δήμητρα’ Αρσένι), ο κ. Νικόλαος Δημητριάδης (Αγρ. Σύλ. Σκύδρας), ο κ. Αντωνίου Ιωάννης (Α.Σ. Αλμωπίας), ο κ. Μάϊνος Ευάγγελος (Novaplan) ενώ, τη σύσκεψη συντόνισε ο Γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Πέλλας κ. Σίμος Μαρνασίδης μαζί με την επίσης Γεωπόνο κ. Κατερίνα Καλαϊτζίδου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Το μόνο που δεν ζητήθηκε είναι η πολιτεία να φροντίσει για την συνολική καλλιέργεια των αγρών (κλαδέματα? λίπανση, συγκομιδή κλπ )και φυσικά την καταβολή των ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιδοτήσεων στον τραπεζικό λογαριασμό τους.Όλα αυτά βέβαια. ..προκαταβολικά.
    ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΤΕΛΙΚΉΣ ΠΤΏΣΗΣ.
    Τέλος να πέσει και η κυβέρνηση για να έρθουν οι ..νόμιμοι ιδιοκτήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.