Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σχολικά γεύματα για 500.000 παιδιά σε σχολεία της χώρας αλλά… όχι στην ΠΕ Πέλλας!


Eπεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στα δημοτικά σχολεία. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τα σχολικά γεύματα που θα δοθούν τη νέα σχολική χρονιά.

Ωστόσο είναι απορίας άξιο ότι ούτε σ’ αυτή την επέκταση του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται κάποιος δήμος από την ΠΕ Πέλλας, με αποτέλεσμα στο σημαντικό και χρήσιμο αυτό πρόγραμμα να ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ!!!

Σε σχετική ερώτησή μας προς τον προϊστάμενο της Δνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Νίκο Τσαλικίδη, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος γιατί συμβαίνει αυτό», προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι εγώ ως υπηρεσία, η επιλογή γίνεται σε κεντρικό επίπεδο».

Προφανώς, σημειώνουμε εμείς, οι υπεύθυνοι υλοποίησης του εθνικού προγράμματος για δωρεάν γεύματα σε μαθητές, το οποίο, όπως προαναφέραμε, συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θεωρούν την Πέλλα μια… πλούσια Περιφερειακή Ενότητα, που ζει κατά πολύ πάνω από το όριο της φτώχειας, με μικρά ποσοστά ανεργίας και δεν συμπεριλαμβάνουν το νομό μας στην σχετική λίστα με τα σχολεία.


Και το τονίζουμε αυτό γιατί τα κριτήρια επιλογής των δημοτικών σχολείων, που εφαρμόζουν το πρόγραμμα σίτισης, προφανώς έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και του κάθε Δήμου.

Στο ερώτημα γιατί δεν εντάσσεται κανένα σχολείο του νομού Πέλλας στο πρόγραμμα αυτό, θα είναι καλό να απαντήσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας (στο οποίο μάλιστα ηγείται πολιτικός από την ΠΕ Πέλλας), καθώς η επιλογή των σχολείων γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. Επίσης, προκαλεί ερωτήματα για ποιο λόγο τηρεί «σιγή ιχθύος» το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων της Πέλλας και μέχρι σήμερα δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την εξαίρεση αυτή, δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται ως εξής: Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες σίτισης.

Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορούσε συνολικά 123.522 μαθητές σ΄ όλη την Ελλάδα. Σε ότι αφορά στους δήμους που συμμετέχουν, επιλέχθηκαν δήμοι με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων, με ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5% και με ποσοστό ανεργίας άνω 7%.

ΔΟΕ: «Να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι…» 
Στο μεταξύ, «ανορθόδοξο» θεωρεί τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα στα σχολεία, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων:
«Στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε ειδικοί χώροι σίτισης ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός. Δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και (την ώρα που προβλέπεται ως ώρα σίτισης) καθαρίστριες, αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι εργολάβοι καθαρισμού που εργάζονται μετά τις 16.00 καθημερινά. Το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των μαθητών-τριων. Επομένως, θα πρέπει στις 13.15 ή ακόμη και 13.20 οι μαθητές-τριες να σιτίζονται στις αίθουσες όπου γίνονται μαθήματα μέχρι και τις 13.15. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει με τη διανομή των γευμάτων στους μαθητές ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους εφόσον αυτά φτάνουν στις σχολικές μονάδες συσκευασμένα». 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τόσο την Υπουργική Απόφαση 3870 της 3ης-11-2017 όσο και την εγκύκλιο της 6ης/10/2017 για τα σχολικά γεύματα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Προς Δ.Ο.Ε.Μέχρι προχτές σχολιάζατε τα σχολικά γεύματα αρνητικά γιατί προφανώς ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα βρίσκετε τον τρόπο επέκτασης και υλοποίησης λάθος ώστε να μην κάθεστε παραπάνω στα σχολεία μέχρι να τελειώσουν οι μαθητές το γεύμα τους.Ο τρόπος επιλογής των Δήμων προφανώς και θα έπρεπε να έχει κάποια κριτήρια. Η μιζέρια και ο μικροκομματισμος σας όρια δεν έχει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν εισαι υπερηφανος για αυτο το εργο, ειδικα αν εισαι συριζα, καλα κανεις αλλα καποιοι πολιτες αυτης της χωρας με τις ενεργιες ΚΑΙ του συριζα φτασανε στο σημειο να επαιτουν.
      καταντια για μια χωρα, καταντια για τον λαο.
      οσο αφορα το οτι οι εκπαιδευτικοι δεν θελουν να καθονται κ.λ.π κ.λ.π απλα θα σου πω οτι εισαι στον κοσμο σου γιατι ειναι εκπαιδευτικοι. ουτε γκαρσονια, ουτε σερβιτοροι αν και ισωσ\ς δεν το γνωριζεις στα ολοημερα σχολεια οπου υπαρχει μια μικρη υποδομη, κανουν και αυτη τη δουλεια.
      μαθε πριν αρχισεις να γραφεις

      Διαγραφή
    2. Εντελώς άστοχη η προσέγγιση στο θέμα και αποπροσανατολιστική.

      Διαγραφή
  2. Ας τα κάνουν πρώτα κάθε χρόνο τα ίδια ακουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΣΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;
    ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ..
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ;
    Η΄ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Η΄ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ "ΦΤΩΧΟΣ ΝΟΜΟΣ",
    ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ "ΜΑΥΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.