Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σκύδρα: Θάνατος 83χρονου από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Έδεσσας


Την τελευταία του πνοή σε μονάδα του Νοσοκομείου Έδεσσας άφησε αργά χθες το βράδυ ένας 83χρονος από χωριό του δήμου Σκύδρας, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος συμπολίτης μας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από την Παρασκευή 17 Αυγούστου, όπου είχε εισαχθεί με συμπτώματα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 16/08/2018 (ώρα 11.00), έχουν διαγνωστεί εβδομήντα επτά (77) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα εξήντα δύο (62) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δεκαπέντε (15) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) 

Έχουν καταγραφεί πέντε (5) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (ηλικίας >70 ετών). 


Στο μεταξύ «απρόβλεπτο» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού τα οποία μολύνονται από τα πτηνά που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση.
Ο ιός πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλώντας βαριά μορφή της λοίμωξης. Όσοι νοσήσουν μπορεί να εμφανίσουν  συμπτώματα γρίπης, με πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Όλες οι περιοχές με έντονο υδάτινο στοιχείο, από ποτάμια και λίμνες μέχρι έλη, βάλτους και ρέματα, αποτελούν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, άρα και περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από το ιικό φορτίο που μπορεί να κουβαλούν τα κουνούπια. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα των περιφερειών σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, λόγω ελονοσίας και λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Οι περισσότεροι νομοί της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Πέλλα, περιοχές της Θεσσαλίας, η Ανατολική Αττική, η Βοιωτία, έχουν καταγράφει ως περιοχές που επηρεάστηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το 2010 και μετά.
Πλέον, το θέμα της πρόληψης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφορά σε κάθε κάτοικο της Πέλλας, ιδίως στις περιοχές των δήμων Πέλλας και Σκύδρας, με την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον ίδιο πχ κατάλληλα εντομοαπωθητικά σπρέι, ρούχα, κουνουπιέρες για τον ύπνο και για το περιβάλλον του, πχ όχι πότισμα κήπων, γκαζόν, φυτών στη βεράντα στη διάρκεια της ημέρας, απομάκρυνση νερού από βάσεις γλαστρών ή άλλων σημείων που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.