Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Μητροπολίτης Ιωήλ στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών (φωτο)

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών. Κατά την διάρκεια όλου του Δεκαπενταυγούστου τέθηκε σε προσκύνηση η ιερά εικών και το ένδυμα του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Την παραμονή της εορτής, στις 19.00, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο του ναού. Το Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου. Κατά το κήρυγμά του εξήρε την σιωπή και την εσωστρέφεια της Θεοτόκου και την αντιπαρέβαλλε με την σύγχρονη τάση σωματικής και κυρίως πνευματικής απογύμνωσης μέσω της διαρκούς επιδίωξης της αδιάκριτης δημοσιοποίησης κάθε πτυχής της προσωπικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, η οποία σκορπίζει την πνευματική περιουσία του και τον αφήνει κενό από την θεία χάρη. Καταλήγοντας προέτρεψε -με βάση το υπόδειγμα της Θεοτόκου αλλά και την Ορθόδοξη ησυχαστική παράδοση- σε πνευματική προσοχή και συγκέντρωση, με σκοπό την πνευματική καρποφορία και την σωτηρία μας.
Στις 22.00 τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο και εψάλλησαν τα Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου.


Το πρωί της Τετάρτης (15/8) τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον λόγο του Κυρίου: «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» και εξήγησε, ότι ο Κύριος έβαλε ως έπαθλο στους ανθρώπους την Μητέρα του, λέγοντας ότι, όποιος ακούει και εφαρμόζει τις εντολές του Θεού, έχει την ίδια τιμή με Αυτήν. Και η Παναγία είχε την ανθρώπινη φύση, όπως και εμείς. Εκείνη γέννησε τον Χριστό κατά φύσιν, εμείς μπορούμε να γεννήσουμε τον Χριστό κατά χάριν. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας λένε, ότι ουδείς μπορεί να σωθεί «η μη δι᾿ αυτής και του εξ᾿ αυτής», δηλαδή ότι μόνον μέσω της Θεοτόκου και του Υιού Της σωζόμαστε. Πράγματι, μόνον μέσω της προσευχής, της Θείας Ευχαριστίας και της εφαρμογής των εντολών του Θεού μπορεί να γεννηθεί ο Χριστός μέσα μας. Σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα η Παναγία είναι η μεγάλη βοηθός μας. Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά είναι «το σωστικόν φάρμακον του καθ᾿ ημάς γένους»: είναι το σωτήριο φάρμακο όλης της ανθρωπότητας. Έτσι λοιπόν και εμείς, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, επειδή η Παναγία είναι η μητέρα μας και το πρότυπο της σωτηρίας μας, πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο που εβάδισε εκείνη και να πάρουμε μέσα μας τον Υιόν Της. Να Την επικαλούμεθα συνέχεια και να ζητάμε την βοήθεια και το έλεός Της λέγοντας: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

Στην πανήγυρη μετείχαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης καθώς και άγαμοι και έγγαμοι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, της πόλεως των Γιαννιτσών και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, οι τ.Υπουργοί κ. Γ. Καρασμάνης και κα Θ. Τζάκρη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό κατά τις δύο ημέρες της εορτής.

Το ένδυμα του οσίου Παϊσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, οπότε, στις 18.30, θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
mitrgian

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

6 σχόλια:

 1. Ο Μητροπολίτης δεν εκπροσωπείται στα Μυστήρια της Εκκλησίας, γιατί απλά δεν είναι κοσμικές εκδηλώσεις. Είναι ιερουργίες, ιεροπραξίες που τελούνται από όλους του Ιερείς και κανένας δεν αντικαθιστά ή αναπληρώνει κάποιον κατά την τέλεσή τους. Επιπλέον αφού υπήρχε και εκπρόσωπος του Στρατού γιατί δεν αναφέρεται το όνομά του, μιας που το κείμενο βρίθει ονόματα «επωνύμων»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα καλά σταμάτησε να προσεύχεται για τον δήμαρχο, γρήγορα προσευχή μην ασθενήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οἱ Μητροπολίτες, Πατριάρχες κ.λπ. στέλνουν ἐπρόσωπο καὶ στὶς ἱερὲς ἀκολουθίες. Μάλιστα ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Μητροπολίτου εἶναι πάντοτε ὁ προεξάρχων τῆς ἱερᾶς ἀκολουθίας, ἀκόμη καὶ ἂν ὑπάρχουν ἀρχαιότεροι ἀπὸ αὐτὸν κληρικοί. Τὶς ἱερὲς ἀκολουθίες τὶς τελεῖ ὁ προεξάρχων μὲ τὴν συμμετοχὴ τῶν ἄλλων κληρικῶν. Μπορεῖ καὶ οἱ ἄλλοι κληρικοὶ νὰ συμμετέχουν λέγοντας αἰτήσεις καὶ ἐκφωνήσεις, ἀλλὰ τὴν λεγόμενη τελεστικὴ εὐχὴ (ἢ εὐχὲς) τὴν λέγει ὁπωσδήποτε ὁ προεστώς. Γιὰ παράδειγμα, καὶ 10 ἀρχιερεῖς νὰ συλλειτουργοῦν, ὁ προεξάρχων (ἕνας δηλαδή) καὶ μόνον τελεῖ τὴν Θεία Λειτουργία (κάνει τὴν «ἀναφορά» κ.λπ.) σύμφωνα μὲ τὴν παράδοση καὶ τὴν πράξη τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας. Ὅποιος ἐνδιαφέρεται γιὰ περισσότερη τεκμηρίωση μπορεῖ νὰ μελετήσει τὰ βιβλία τῆς Λειτουργικῆς καὶ τὶς «Ἀπαντήσεις σὲ Λειτουργικὲς ἀπορίες» τοῦ ἀειμνήστου καθηγητῆ τῆς Λειτουργικῆς Ἰωάννη Φουντούλη καθὼς καὶ ἄλλες ἀνάλογες ἐπιστημονικὲς πηγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνηθίζεται να αναφέρονται ονομαστικά οι εκπρόσωποι των αρχών μόνον όταν πρόκειται για υψηλόβαθμη εκπροσώπηση. Αν δηλαδή ήταν παρών ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας ή ο Υποδιοικητής θα αναφερόταν και ονομαστικά, όπως φαίνεται στις ανακοινώσεις της Ι. Μητροπόλεως αλλά και γενικά στα ΜΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ααααχχχχχ δεν το πιστεύω....
  Με τί ασχολείστε;;;; Πάτε καλά;;;; Κοιτάξτε γύρω σας τί γίνεται και αφήστε τους παπάδες που όλοι ξέρουμε... Τί πρεσβεύουν και ΠΩΣ το πρεσβεύουν. Έλεος. Αυτοί είναι κράτος εν κράτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η Τζάκρη με τον περδικατση ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…