Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα

Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019, δημιουργώντας περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός των ωφελούμενων καλλιεργητών. Μάλιστα, οι επενδύσεις αυτές δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς για κάποια από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός.

Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διονύσης Σαρμαζανίδης, μέτοχος και διευθυντής της "Cannatec Greece", θυγατρικής του ομίλου "Golden Greece Holdings", προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: "ήδη έχουμε κάνει συμφωνίες με εταιρείες της Ευρώπης για τη διάθεση της παραγωγής μας. Μία από αυτές είναι με την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, η οποία αποτελεί από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν κλωστική κάνναβη για την κατασκευή μερών στα οχήματά της".

Τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2019, πρόκειται να βρίσκεται σε λειτουργία το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης της Cannatec Greece στο Κιλκίς, σε έκταση 50 στρεμμάτων που έχει ήδη αγοραστεί, όπως επισήμανε ο κ. Σαρμαζανίδης.
"Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να βγουν οι οικοδομικές άδειες και μόλις τις πάρουμε, σε διάστημα έξι μηνών, θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο μεταποίησης στο Κιλκίς, με επικεφαλής κοινοπραξία ελληνικής και ισραηλινής εταιρείας. Η παρουσία της τελευταίας κρίθηκε απαραίτητη, κυρίως λόγω των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν" επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε  ότι "σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το business plan αφορά στη διάθεση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, εντός τριετίας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο Κιλκίς θα έχει δυναμικότητα επαρκή, ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί την παραγωγή 50.000 στρεμμάτων, "αν και έχουμε ήδη προβλέψει επιπλέον χώρο, ώστε να προβούμε στην αύξησή της, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο". Με τη λειτουργία του εργοστασίου στο Κιλκίς "θα έρθουν από τον Καναδά δέκα στελέχη, διοικητικό προσωπικό και γεωπόνοι, με τους τελευταίους να διοργανώνουν τακτικά σεμινάρια για την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών. Αρχικά, το προσωπικό θα αφορά σε 80 άτομα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 θα φτάσουμε τα 200", είπε χαρακτηριστικά.


Πέραν, όμως, της προαναφερόμενης επένδυσης, ο κ. Σαρμαζανίδης γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άλλες τέσσερις κοινοπραξίες εταιρειών, υπό την ομπρέλα της "μητρικής" του ομίλου Golden Greece Holdings, έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης σε Πολύκαστρο (70 εκατ. ευρώ), Λαγκαδά (15 εκατ. ευρώ) και Βέροια (20 εκατ. ευρώ). "Σε μια εβδομάδα θα έχουμε έτοιμο και το Business plan για την επένδυση που έχει δρομολογηθεί στην Καβάλα, επομένως ακόμη δεν μπορώ αναφέρω τον προϋπολογισμό του έργου", σημείωσε ο κ. Σαρμαζανίδης, αποκαλύπτοντας "βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο συζητήσεων με Σερραίο επιχειρηματία, για αντίστοιχη επένδυση στην περιοχή. Εκτιμώ ότι θα κλείσει θετικά η διαπραγμάτευσή μας". Ο ίδιος ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι "όλες οι προαναφερόμενες επενδύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019".

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών στη Β. Ελλάδα, ο κ. Σαρμαζανίδης επισήμανε ότι καταγράφεται έντονο μεν, ωστόσο όπως πρόσθεσε "κάποιοι πιο τολμηροί έχουν ήδη παράξει προϊόν, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Άλλοι δε, τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα από τους συναδέλφους τους για τις απαιτήσεις της καλλιέργειας, τα κόστη παραγωγής και τα οφέλη για την τσέπη τους. Αυτό που θα πω εγώ είναι ότι η καλλιέργεια κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης έχει τεράστιες προοπτικές στην Β. Ελλάδα και τελικά θα δώσει οικονομική προσοδοφόρα διέξοδο και στους πιο δύσπιστους παραγωγούς. Τελικώς θα καταστεί πλήρως σαφές σε όλους, πως ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση θα λύσει πολλά από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα”. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, "Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2019 θα έχουμε περισσότερα από 20.000 σπαρμένα στη Β. Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρμαζανίδης επισήμανε "το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση συνολικά, μας βοηθά σε όλα τα βήματα που κάνουμε, διευκολύνοντάς μας όπου χρειαστεί, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις".   

Λέγοντας ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα περισσότερα από 200 προϊόντα από κλωστική κάνναβη, ο κ. Σαρμαζανίδης σημείωσε ότι "σε πρώτη φάση εμείς θα έχουμε 70 κωδικούς στα πεδία των μεταξύ άλλων, τροφίμων, κατασκευών και μερών για οχήματα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ήδη διαθέτουμε Business plan, βάσει του οποίου σε τρεις μήνες θα έχουμε χαρτί από ελληνική κλωστική κάνναβη" και σημείωσε "την ποσότητα χαρτιού που δίνει το ένα στρέμμα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης σε ένα μήνα, την παίρνουμε από τέσσερα στρέμματα δενδροκαλλιέργειας, με τα δέντρα να θέλουν 40 χρόνια για να αναπτυχθούν. Καταλαβαίνετε ότι πετυχαίνουμε μείωση του κόστους χαρτιού κατά 70% τουλάχιστον;", ρώτησε ο ίδιος.
ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

10 σχόλια:

 1. ΑΝΤΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΦΟΣ.
  ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ανάπτυξη έρχεται θα γεμίσει ο κάμπος κόσμο παντού αναμμένα φουγάρα σε κάθε χωράφι πάμε καλα

   Διαγραφή
 2. Oti k na baloun koitate tsampa n ta parete

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τον έλεγαν πάτα πάτα το παιδί από τα Σπάτα που φερνε τα νόστιμα τα μοσχομυροδατα .......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πρώτη φορά με μαστούρα αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προσπαθούσαν να μας πείσουν τα τζιμανια του ΣΥΡΙΖΑ πχ Τσιρώνης ότι πρόκειται για άλλη καναβη όχι την μυρωδάτη τόσο πολύ ξέρουν τη τους γίνεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εδώ στα Γιαννιτσά μόνο βαμβάκια και καλαμπόκια , που να μπλεκουμε με νέες καλλιέργειες.Α....και κάπου κάπου ανάμεσα στα καλαμπόκια τα γνωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί δεν λένε πως μετατρέπουμε την Β Ελλάδα σε κέντρο αποχαυνωσης??
  Για ψαξτε το λίγο να βρειτε ποιος είναι στην επιτροπή που δίνει τις εν λόγω άδειες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…