Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καταγγελία δημότη για κοινά απορρίμματα σε κάδο ανακύκλωσης συσκευών στα Γιαννιτσά



Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας λάβαμε την παρακάτω καταγγελία δημότη της πόλης των Γιαννιτσών την οποία και δημοσιεύουμε:

Αγαπητοί Συμπολίτες και Αγαπητές Συμπολίτισσες,

Θα ήθελα να καταγγείλω το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρισα σήμερα επί της οδού ΠΙΚΠΑ στην περιοχή του παλαιού ΚΤΕΛ στα Γιαννιτσά. Βρισκόμενος στην περιοχή, αναζητούσα μπλε κάδο ανακύκλωσης για να πετάξω μια άδεια συσκευασία τροφίμων που είχα στα χέρια μου και καθώς πλησίασα στο σημείο που προανέφερα συνάντησα αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Τρεις κάδοι στην σειρά, ένας για κοινά απορρίμματα, ένας για ανακύκλωση συσκευασιών κι ένας για ανακύκλωση ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών μικροσυσκευών, με τον τελευταίο να είναι γεμάτος από όλα τα είδη απορριμμάτων (ανακυκλώσιμα και μη) ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές μικροσυσκευές.

Παλαιότερα δεν υπήρχαν κάδοι ανακύκλωσης και διαμαρτυρόμασταν. Τώρα που υπάρχουν, γιατί δεν κάνουμε τον κόπο να ανοίξουμε το καπάκι του διπλανού μπλε κάδου ή του μπλε κάδου που βρίσκεται 100 μέτρα παραπέρα και επιλέγουμε την εύκολη και λάθος λύση; Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν φταίνε γι’ αυτό το γεγονός ούτε οι εκάστοτε κυβερνώντες ούτε οι τοπικοί άρχοντες, στους οποίους έχουμε μάθει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες. Επίσης το κομμάτι της ενημέρωσης δεν αποτελεί δικαιολογία καθώς ο κάθε κάδος γράφει επάνω του ξεκάθαρα τι πρέπει να πετάμε, εκτός αν είναι αφισοκολλημένος ή βαμμένος, γεγονός καθόλου ασυνήθιστο στην Ελλάδα μας. Αναμφίβολα πρόκειται για έλλειψη παιδείας, πολιτισμού και σεβασμού προς το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον από εμάς τους απλούς πολίτες.

Σας ζητώ λοιπόν να αναλογιστείτε τι πλανήτη θα παραλάβουν οι επόμενες γενιές καθώς και πόσο δύσκολο γίνεται το έργο των ανθρώπων που εργάζονται στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Σκεφτείτε, όταν θα έρθουν από την συγκεκριμένη εταιρία να παραλάβουν τις συσκευές προς ανακύκλωση τι θα συναντήσουν οι άνθρωποι, που “βγάζουν το ψωμί τους” ανακυκλώνοντας τις δικές μας άχρηστες συσκευές. Σίγουρα δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να κάνουν διαλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, με συνέπεια αυτές να καταλήξουν στα κοινά απορρίμματα και οι εργαζόμενοι να γυρίσουν σπίτια τους “χωρίς ψωμί”. Άρα με μια λάθος κίνηση δική μας (εγώ την θεωρώ εγκληματική) προκύπτουν δύο κακά.

Καλώ όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας αλλά και όλης της Ελλάδας να δούνε πιο σοβαρά και υπεύθυνα το κομμάτι τις ανακύκλωσης. Είναι ζήτημα ζωής. Σεβόμαστε το περιβάλλον για να μας σεβαστεί και αυτό! Η Ελλάδα ανήκει στις τελευταίες χώρες μεταξύ των μελών της Ε.Ε. στο κομμάτι της ανακύκλωσης και η αρχή για την αλλαγή περιμένει εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Κάνοντας ο κάθε ένας την ατομική του προσπάθεια, μπορεί να βελτιωθεί άμεσα το κοντινότερο και το ευρύτερο περιβάλλον μας.

Για όσους ακόμα δηλώνουν ανενημέρωτοι τους προτρέπω να ρίξουν μια ματιά στις παρακάτω ιστοσελίδες, ώστε να ξέρουν τι υλικά αντιστοιχούν σε κάθε κάδο:

https://www.herrco.gr/ Για ανακύκλωση συσκευασιών και γυαλιού.
http://www.electrocycle.gr/ Για ανακύκλωση συσκευών, λαμπτήρων κ.α.
https://www.afis.gr/ Για ανακύκλωση μπαταριών.
http://eastwest-greece.com/ Για ανακύκλωση ένδυσης και υπόδησης.

30/08/2018

Αλέξανδρος Γ. Παύλου
Κάτοικος Γιαννιτσών
Τελειόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του Δ.Π.Θ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Υπάρχουν και άτομα χωρίς παιδεία τα πετάνε όπου βρουν χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτούς ότι και να τους κάνεις ντουβάρια θα παραμείνουν μόνο ένα καλό πρόστιμο όπως στο εξωτερικό θα τους συνετίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού έτσι.και αλλιώς στο ίδιο μερος καταλήγουν όλα, οι ίδιες σκουπιδιαρες τα μαζεύουν, τι σκατε

      Διαγραφή
    2. E βέβαια αν πετιούνται όλα σε άσχετους κάδους και δεν κάνουμε οι ίδιοι μας την διαλογή από το σπίτι μας τότε στην ίδια χωματερή θα καταλήξουν όλα. Αν όμως κι εσείς και όλοι μας βάζουμε το κάθε τι στον κάδο που αντιστοιχεί τότε να είστε σίγουρος ότι δεν καταλήγουν όλα στην ίδια χωματερή και γίνεται πραγματική ανακύκλωση. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.