Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Μπαράζ» απολύσεων στις Τράπεζες - Πόσοι θα δουν την πόρτα της εξόδου


Για χιλιάδες απολύσεις & περικοπές ετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2018 αναμένεται πρόγραμμα για περίπου 2.000 υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς (στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές), ενώ άλλα 1.000 άτομα θα αποχωρήσουν συνολικά από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, στους οποίους θα προστεθούν και περί τους 500 εργαζόμενους από τον όμιλο της Alpha Bank.

Ο στόχος είναι στο τέλος του 2018 το τραπεζικό δίκτυο να αριθμεί λιγότερα 1.800 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων να μην ξεπερνά τις 35.000 με 36.000 υπαλλήλους (από 41.000 άτομα και δίκτυο 2.206 καταστημάτων στο τέλος του 2016).

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και στο δίκτυο καταστημάτων, δεν είναι μόνο απαίτηση του SSM αλλά και των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι βλέπουν τη συρρίκνωση ως μέσο περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Αυστηρό μήνυμα στέλνει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προς κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών, καταγγέλλοντας σχέδια μαζικών απολύσεων τραπεζικών υπαλλήλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων.


Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι αυξανόμενες σταδιακά πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων, μαζί με την περιορισμένη ζήτηση για τραπεζικά προϊόντα και την «απομάκρυνση» του κοινού από το γκισέ των τραπεζών ελέω της τεχνολογίας, δρομολογούν δραστικές περικοπές σε επίπεδο δικτύων και ανθρώπινου δυναμικού.

Οι περικοπές αυτές που, σε βάθος τριετίας, υπολογίζονται σε 1.000 καταστήματα και ενδεχομένως σε περισσότερους από 5.000 τραπεζοϋπαλλήλους, θέτουν σε «συναγερμό” τους τραπεζοϋπαλλήλους και προμηνύουν έντονες αναταράξεις στην μακρά περίοδο «ειρήνης” ΟΤΟΕ – διοικήσεων τραπεζών.

Τις προηγούμενες ημέρες το προεδρείο της ΟΤΟΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα συναντήσεις με Εθνική και Alpha προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των τραπεζών και να δοθούν εχέγγυα για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Ωστόσο, το τοπίο δεν παρουσιάζεται ευνοϊκό, αφού μετά την πολυετή κρίση στη διάρκεια της οποίας χάθηκε το 25% του εθνικού εισοδήματος, οι τράπεζες έχουν απομείνει με ελάχιστες τραπεζικές εργασίες.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις εισβάλλουν καταιγιστικά και στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιτάσσοντας την αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου λειτουργίας των δύο τελευταίων δεκαετιών. Κατόπιν αυτού, η συρρίκνωση των εσόδων των τραπεζών φέρνει αναπόδραστα μεγάλες μειώσεις προσωπικού, οι οποίες μάλιστα δεν θα γίνονται εσαεί μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Από πλευράς ΟΤΟΕ αναφέρεται ότι η προσπάθεια των τραπεζών να αυξήσουν την κερδοφορία τους εστιάζεται στη μείωση των θέσεων εργασίας και όχι σε στρατηγικές ανάπτυξης με αύξηση των χρηματοδοτήσεων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος έχει πληρώσει ήδη πολύ ακριβά την οικονομική κρίση, αφού από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2017 τα καταστήματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 1.679 και έγινε μείωση του προσωπικού κατά 18.251 εργαζόμενους, ενώ η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού έχει ανέλθει συνολικά σε 1,4 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν το προσωπικό τους μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, ενώ επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επεξεργαστεί πρόταση που προβλέπει την απόσχιση τμημάτων, των οποίων οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η τράπεζα θα δεσμεύεται να συνεχίσει να τους απασχολεί ως εξωτερικούς συνεργάτες για τουλάχιστον μία διετία.

Μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου έχουν αποχωρήσει από τις αρχές του 2018 πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το φθινόπωρο αναμένεται και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα.

Η συρρίκνωση της απασχόλησης στις τράπεζες είναι τεράστια κατά την τελευταία δεκαετία. Οι τραπεζοϋπάλληλοι ανέρχονταν το 2008 σε 67.798 και μειώθηκαν στα τέλη του 2017 σε 40.317. Το 2016 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων ανερχόταν σε 41.119 άτομα που απασχολούνταν σε δίκτυο 2.206 καταστημάτων (τα καταστήματα μειώθηκαν επίσης στα 2.042 το 2017).

Με στοιχεία τέλους 2017, τους περισσότερους εργαζόμενους έχει η Τράπεζα Πειραιώς (12.848 σε δίκτυο 622 καταστημάτων) και ακολουθούν η Εθνική (9.770 εργαζόμενοι σε δίκτυο 485 καταστημάτων), η Alpha (8.341 εργαζόμενοι σε δίκτυο 469 καταστημάτων), η Eurobank (8.026 εργαζόμενοι σε δίκτυο 396 καταστημάτων) και η Attica Bank (777 εργαζόμενοι σε δίκτυο 55 καταστημάτων). 
aftodioikisi.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. Φτηνή δεξιά προπαγάνδα. Η υπουργός Εργασίας κ αχτσιογλου κ λογω κληρονομικού χαρισματος δεν επιτρέπει απολύσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δούμε στη πράξη, γιατί μέχρι τώρα το κληρονομικό χάρισμα πήγε περίπατο, ιδιωτικός τομέας στον πάτο, και δημόσιος με όλους τους ανίκανους διευθυντές και τμηματάρχες με παχυλούς μισθούς.

      Διαγραφή
    2. Ανήμερα της Πολύνεκρης καταστροφής στο Μάτι και οι σύντροφοι της αριστεράς με τους ψεκασμενους φέραν στην Βουλή αύξηση κατά 4000 ευρώ των μισθών των συντρόφων διοικητών των ΔΕΚΤΌ ... ΛΈΝΙΝ ΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΣΊΠΡΑ ΟΔΗΓΕΙΣ

      Διαγραφή
    3. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΞΙΟΙ, ΠΑΣΟΚΟΙ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Κ.Λ.Π ΜΑΛΩΝΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ.
      ΟΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ.
      ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.
      ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ.
      ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
      ΜΙΟΣΘΟΙ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ.
      ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΩΣ ΤΟΚΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.
      ΨΗΣΤΗΡΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΖΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΞΕΡΕΙΣ, ΦΥΓΕ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ, ΚΑΗΚΕΣ.
      ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΝΟΝΑΣ.
      ΕΙΠΑΜΕ, ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΤΡΙ ΕΠΕΙΡΝΕ ΟΤΙ ΔΑΝΕΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.

      ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

      Διαγραφή
    4. Μάγκα οι απλοί υπάλληλοι δεν έχουν σχέση με αυτά που γράφεις και εν μέρη έχεις δίκιο, οι περισσότεροι τρέμουν, τα λαμόγια θα είναι στον αφρό.

      Διαγραφή
  2. Δώσε πόνο Αλέξη όχι ότι φταις εσύ μόνο απλά έτυχε σε εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΑΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.
      ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ, ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
      ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΙΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΤΟΣΟ ΣΤΟ USA ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ BERLIN.
      ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ.
      Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ.
      ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΗΡΟΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΩΣ ΜΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΣΙΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

      Διαγραφή
    2. Εχεις δίκιο
      Κάτσε να μεγαλώσει λίγο.ακόμα, να βγάλει δόντια ,να περπατήσει

      Διαγραφή
    3. Δώσε και τα 4000 στους λιγουριδες συντρόφους να κάνουν και κομπόδεμα ... Θα χρειαστούν στον Κορυδαλλό. .....

      Διαγραφή
    4. Αν οι σύντροφοι που δεν ακούμπησαν ακόμα στο μέλι πάνε στον Κορυδαλλό τα άλλα τα μπουμπούκια που ρήμαξαν τα ταμεία πού πρέπει να πάνε? Μάλλον στο Αλκατράζ!!

      Διαγραφή
  3. αναθεμα με εαν καταλαβατε τι λεει το αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΜΟΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΥΓΙΗΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ

      Διαγραφή
  4. Η ουσία είναι ότι ο κατήφορος συνεχίζει χιλιάδες θα χάσουν την δουλειά τους κατά τα άλλα βγαίνουμε από το μνημόνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχα πλάκα έχετε..βρε που πάμε ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέρει τί κάνει ο μαγκακος. Έχει καταφέρει άκρα δεξιούς του κερατά δημόσιους υπαλλήλους με προ λίγων εβδομάδων δόθηκαν αυξήσεις στους μισθούς και τώρα αξυμνουν τον Τσίπρα και στήνονται κιόλας. Το έχει καταφέρει κανείς άλλος αυτό;;;;αα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.