Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει τον επιστημονικό κανόνα «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις»


Tου Παπαδόπουλου Χαράλαμπου

«Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις». Με αυτή τη φράση πολύ σωστά τόνιζε ο Αθηναίος φιλόσοφος Αντισθένης ότι το πρώτιστο καθήκον είναι ο ακριβής προσδιορισμός των εννοιών. Αυτό τον κανόνα τον εφαρμόζουμε με θρησκευτική ευλάβεια στις Φυσικές Επιστήμες όπου προσέχουμε κάθε έννοια να προσδιορίζεται με ακρίβεια και να ξεχωρίζει με το όνομά της από παρόμοιες έννοιες.
Για παράδειγμα ταχύτητα για όλους μας είναι το πόσο γρήγορα κινείται ένα σώμα. Στη Φυσική υπάρχει αυτή η ταχύτητα, αλλά υπάρχει και άλλη ταχύτητα που δείχνει όχι μόνο το πόσο γρήγορα αλλά και την κατεύθυνση που κινείται το σώμα. Για να ξεχωρίζουν οι δυο ταχύτητες στην αγγλική ορολογία έχουμε δυο διαφορετικές λέξεις speed και velocity αντίστοιχα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εφαρμόσαμε τον κανόνα του Αντισθένη και αφήσαμε να υπάρχει σύγχυση με τις ταχύτητες με αποτέλεσμα στην Α΄ Λυκείου δύσκολα να πετυχαίνεται από τους μαθητές η επίδοση που πρέπει στο κεφάλαιο της κίνησης.  
Το άρθρο 7 της συμφωνίας των Πρεσπών παραβιάζει αυτό τον επιστημονικό κανόνα γιατί λέει : 
1. Η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων αναγνωρίζουν ότι η αντίληψη καθενός ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά. 
2. Αναφορικά με την Ελλάδα με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της ελληνικής Μακεδονίας, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3. Αναφορικά με το κράτος των Σκοπίων με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά της ελληνικής Μακεδονίας.
4.  Το κράτος των Σκοπίων σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Οι δυο χώρες σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του κράτους των Σκοπίων δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομία της ελληνικής Μακεδονίας. 

Με απλά λόγια το άρθρο 7 της συμφωνίας των Πρεσπών μας λέει ότι το κράτος των Σκοπίων θα πάρει το όνομα Μακεδονία, θα ονομαστεί Μακεδονική η γλώσσα του, οι κάτοικοί του θα έχουν Μακεδονική ιθαγένεια αλλά θέλει να μας κάνει ξεκάθαρο ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το όνομα, την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας. Δηλαδή το άρθρο 7 δίνει το ίδιο όνομα «Μακεδόνες» σε δυο λαούς και ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι αυτοί οι δυο λαοί είναι εντελώς διαφορετικοί. Αυτό όμως είναι επιστημονικά απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τον επιστημονικό κανόνα «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις».


Η ιστορία του κράτους των Σκοπίων είναι παραπλήσια με αυτή της Βουλγαρίας. Οι Σκοπιανοί κατοικούν στη βόρεια περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας όπως και οι κάτοικοι της νότιας Βουλγαρίας. Και οι δυο λαοί ανήκουν σε σλαβικά φύλα. Η γλώσσα τους είναι παραπλήσια της βουλγαρικής γι’ αυτό και συνεννοούνται άνετα μεταξύ τους. 
Τον Δεκέμβριο του 1944, μετά την διακήρυξη του Τίτο ότι οι κάτοικοι της νότιας Γιουγκοσλαβίας είναι «Μακεδόνες», η κυβέρνηση του προέδρου Ρούσβελτ ανακοίνωσε : « Η (αμερικανική) Κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές του τύπου μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «Μητέρα Πατρίδα» ή μακεδονική «εθνική συνείδηση» αποτελούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».
 Με τον Τίτο λοιπόν άρχισαν να σφετερίζονται το όνομα και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας. Ο Στρατάρχης Τίτο είχε βεβαίως πολλούς λόγους να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, με κυριότερο την πρόθεσή του να θεμελιώσει μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις της Γιουγκοσλαβίας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και να εξασφαλίσει διέξοδο στο Αιγαίο. 

Το κράτος των Σκοπίων μέχρι το 1995 είχε το αστέρι της Βεργίνας στη σημαία του και κατόπιν το κατάργη-σε. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας ονομάζονται «Μέγας Αλέξανδρος» αλλά θα τα αλλάξουν όνομα. Στα σχολικά τους βιβλία παρουσιάζονται ότι είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι την γλώσσα τους μιλούσαν οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι ο πολιτισμός που διέδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος σε όλο τον κόσμο ήταν του Μακεδονικού Έθνους του οποίου απόγονοι είναι αυτοί, αλλά θα τα αλλάξουν κι αυτά, όπως και πολλά άλλα που ανήκουν στην ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά  της ελληνικής Μακεδονίας.

Το ερώτημα είναι αν πραγματικά οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία τους και είναι δικά τους γιατί δέχονται και τα αλλάζουν ; Αν ειλικρινά έχουν την γνώμη ότι όλα αυτά είναι η ιστορία τους και ο πολιτισμός τους και όλος ο κόσμος να πέσει πάνω τους δεν πρέπει να υποχωρήσουν ούτε σπιθαμή. Μήπως όμως υποχωρούν έτσι εύκολα δήθεν σαν κίνηση καλής θέλησης, επειδή απλώς γνωρίζουν ότι είναι κλεμμένα από την ελληνική Μακεδονία και είναι γνωστό ότι δεν πειράζει τους κλέφτες ότι και να χάσουν από τα κλεμμένα, αφού ούτως ή άλλως δεν ήταν δικά τους..

Μας είπαν ότι με τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει ελευθερία, συνεργασία, φιλία, πρόοδος μεταξύ των δυο χωρών και ειρήνη στα Βαλκάνια. Δυστυχώς όμως τέτοια αγαθά δεν μπορούν να στηριχθούν πάνω σε ψέματα, αλλά μόνο πάνω στην αλήθεια.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.