Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ελλάδα: αυξάνονται οι... καυτές ημέρες


Το φετινό καλοκαίρι «ψήθηκε» ο πλανήτης, αλλά οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα κινήθηκαν σε σχετικά κανονικά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και πολλά επεισόδια καύσωνα. Αντίθετα, είχαμε αρκετές απότομες αλλαγές του καιρού, βροχοπτώσεις και καταιγίδες (με μεγάλη πτώση κεραυνών). Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και καυτές μέρες, όπως η 17η Ιουλίου που καταγράφηκε το πρώτο 40άρι (Αυλίδα 40,5° C) και το διάστημα 22-23 Ιουλίου, με τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Τον Ιούλιο ήταν αισθητά αυξημένη η επιφανειακή θερμοκρασία των νερών στο Αιγαίο (μέχρι και 3-3,5 βαθμούς Κελσίου), σε σχέση με την κλιματική τιμή, δηλαδή τον μέσο όρο προηγούμενων ετών. Βασική αιτία ήταν η μεγάλη ύφεση των μελτεμιών. Ο φετινός Ιούνιος στην Αθήνα ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μετά τα ψυχρά κύματα του «Μίνωα» και της «Νεφέλης» η μέση θερμοκρασία του μήνα στον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο ήταν 26,1 βαθμούς Κελσίου, έναντι 26,2 βαθμούς πέρυσι.

Εξετάζοντας τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε ότι για 17 συνεχόμενες χρονιές, από το 2001 έως το 2017, οι μέσες θερμοκρασίες και των 51 θερινών μηνών ήταν αυξημένες, ανώτερες των κλιματικών τιμών! Αρα η τάση ανόδου της θερμοκρασίας που παρατηρείται διεθνώς έχει καταγραφεί ισχυρά στην Αθήνα και στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας και τις διάφορες σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται σημαντική αύξηση των ημερών καύσωνα, διεύρυνση κατά έναν ολόκληρο μήνα της περιόδου πυρκαγιών (σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, αναμένεται διπλασιασμός των επικίνδυνων για πυρκαγιά ημερών), ενώ θα οξυνθούν προβλήματα ξηρασίας και ερημοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα του WWF, οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα κ.α. θα αντιμετωπίζουν μέχρι και 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Ερευνα της «διαΝΕΟσις» εκτιμά ότι μετά το 2046 θα υπάρχουν 15-20 περισσότερες ημέρες με θερμοκρασία άνω των 34° C, προκαλώντας σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. 

Καθημερινή

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.