Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τιμήθηκε η Μνήμη των εκτελεσθέντων κατοίκων των Γιαννιτσών - Ο «Δρόμος Θυσίας» την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου


Εκδηλώσεις Μνήμης, με αφορμή την 74η επέτειο της Ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων της πόλης των Γιαννιτσών τον Σεπτέμβρη 1944, διοργάνωσε σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018, ο δήμος Πέλλας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 9:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη Γιαννιτσών) τελέστηκε Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων, ενώ, λίγο αργότερα, στις 10:30 π.μ., στο Μνημείο Ομαδικού Τάφου έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση στη Μνήμη των θυμάτων από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών π. Ιωάννη Σπυρίδη και τον π. Σταύρο Πατσαβούδη.

Αναφορά στο ιστορικό της ημέρας έγινε από τον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, o οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα των ομαδικά εκτελεσθέντων Γιαννιτσιωτών με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης Θωμά Μακριώτη, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους Έλληνες συνεργάτες τους, πριν από 74 χρόνια. Ο κ. Στάμκος εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης που είχαν ως αποκορύφωμα την δολοφονία και τον ενταφιασμό των εκτελεσθέντων σε ομαδικό τάφο στα Γιαννιτσά, καθώς και την εκτέλεση πολλών δημοτών τις επόμενες μέρες, όπως επίσης και την πυρπόληση της πόλης των Γιαννιτσών.

Μετά την ομιλία του δημάρχου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσε τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Πέλλας.

Στην εκδήλωση Μνήμης, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν:

Οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης και Γιώργος Καρασμάνης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Τσιαντάκη -Ζωγράφου, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιαννιτσών Νικόλαος Καραμολέγκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας Χρ. Πασσαλής, οι αντιδήμαρχοι Αθ. Επιτροπάκης, Ζ. Κουτσοκώστα και Γ. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Απ. Φάκκας, ο δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Πέλλας Θ. Μπαχαράκης, εκπρόσωποι αστυνομικών, στρατιωτικών αρχών και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, σωματεία, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι από τους συγγενείς των θυμάτων.

Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών

Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν:

* 9.00 π.μ.: Ο Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών - "Ημιμαραθώνιος δρόμος 2017", με εκκίνηση το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πλατανότοπου Γιαννιτσών.
* 9.10΄ π.μ.: Ο Δρόμος 6.000 μ. ελεύθερου βάδην – τρεξίματος, με εκκίνηση το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πλατανότοπου Γιαννιτσών.
* 11.00 π.μ.: Ο Δρόμος 1.000 μ. μαθητών δημοτικών σχολείων, με εκκίνηση τον πεζόδρομο Γιαννιτσών – Πλατεία ΕΠΟΝ
* 11.30 π.μ.: Τερματισμός, απονομή επάθλων στον πεζόδρομο Γιαννιτσών – Πλατεία ΕΠΟΝ.

Omadtafosgian2018
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.