Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης: Σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας (φωτο)


Συμμετείχαν ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας και δύο εντεταλμένοι συνεργάτες του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. Συγκεκριμένα η Νεύτα Βότση, βιολόγος, υπεύθυνη στο γραφείο Αναπλ. Υπουργού για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και η Ντιάνα Μιχαλοπούλου, γεωλόγος, υπεύθυνη στο γραφείο Αναπλ. Υπουργού για τους υδατικούς πόρους.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους συμβούλους του Υπουργού για τις ενέργειες που είχαν γίνει στο παρελθόν ( το 2015) όσον αφορά την ρύθμιση των ποσοτικών στοιχείων του νερού της λίμνης, τις συσκέψεις που είχαν γίνει καθώς και την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του τέως Αναπλ. Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για τον καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης. Ακόμη ενημέρωσε για την ειδική συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με μοναδικό θέμα την λίμνη Βεγορίτιδα με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε. Ζήτησε ολοκλήρωση των μελετών πλημμύρας και των μέτρων που θα προτείνουν καθώς και της μελέτης ελάχιστης στάθμης. ‘Όλα αυτά τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στην Ειδική περιβαλλοντική Μελέτη που θα εκπονηθεί καθώς και στην επόμενη τροποποίηση των μελετών διαχείρισης των υδατικών λεκανών. Ακόμη ζήτησε κατάργηση του αντισυνταγματικού ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού στην μισή λίμνη ( !!!) που παράνομα είχε εξασφαλίσει στο παρελθόν ο Δήμος Αμυνταίου καθόσον ο καθορισμός αιγιαλού , σύμφωνα με το Σύνταγμα, γίνεται μόνο στο σύνολο του υδατικού σώματος. 

Ακόμη ενημέρωσε για τους παράγοντες που υποβαθμίζουν ποιοτικά το νερό της λίμνης Βεγορίτιδας με την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων από τους παρακείμενους οικισμούς της Πέλλας, της Φλώρινας και της Κοζάνης καθώς και την είσοδο ρυπαντικών φορτίων από τις γειτονικές λίμνες Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Ζήτησε να εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο προστασίας της λίμνης με την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Άρνισσα, λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Αγ. Παντελεήμονα και παροχέτευσης των υγρών αποβλήτων των παρακείμενων οικισμών που τώρα εισρέουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον χείμαρρο Σολού ( που εκβάλει στην Βεγορίτιδα) στον βιολογικό καθαρισμό της Πτολεμαίδας. 


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Νίκος Μούλας ανέλυσε τις ενέργειες του συλλόγου σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ανέφερε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την ανάγκη για την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού. Ακόμη ζήτησε ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για την προστασία των ποσοτικών χαρακτηριστικών του νερού της λίμνης. 

Οι σύμβουλοι του Αναπλ. Υπουργού ανέφεραν στον βουλευτή και τον πρόεδρο την πολλαπλά εκφρασμένη θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν άμεσα τα βασικά στοιχεία της συζήτησης στον Αναπλ. Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και ανέλαβαν την ευθύνη άμεσα να οργανώσουν ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με συμμετοχή του Αναπλ. Υπουργού, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, του συλλόγου προστασίας με συμμετοχή του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη για να συγκεκριμενοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο Γιάννης Σηφάκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι η λίμνη Βεγορίτιδα θα προστατευτεί πάλι και με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης της Πέλλας και της Φλώρινας.

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας στο ΔΣ του νέου φορέα Διαχείρισης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας στον οποίο έχει ενταχθεί και η Βεγορίτιδα για λόγους καλύτερης και ενιαίας διαχείρισης των λιμναίων οικοσυστημάτων.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΟΥ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 30% ΥΠΟΛΟΙΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε την ανακοίνωση του βουλευτή στις αρχές Αυγούστου για το 30%. Ανέφερε τις συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν για να πληρωθεί το 30% όχι τέλος Οκτωβρίου ( όπως προβλεπόταν αρχικά) αλλά μέχρι τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου. Καλό είναι να διαβάζετε τις ανακοινώσεις του βουλευτή και όχι τα ράδιο-αρβύλα και εφόσον αναφέρεστε σε αυτόν να απαντάτε σε αυτά που γράφει ο ίδιος

      Διαγραφή
    2. Ποιο 30% υπέγραψε για 20% ο υπουργός κύριε βουλευτά

      Διαγραφή
    3. ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ 20% ΑΠΟ ΤΟ 30%ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ

      Διαγραφή
    4. Καμμία ανακοίνωση επί του θέματος από τους βουλευτές μας της προηγούμενες φορές ήταν όλο ανακοίνωσης και ειρωνίες τώρα

      Διαγραφή
    5. Αναμενονται ανακοινωσεις απο τον ΕΛΓΑ. Πιθανα 20% στις 20 Σεπτεμβριου, 10% μεχρι 10 Οκτωβριου και 15 Οκτωβριου οι αμεσες επιδοτησεις ΟΣΔΕ.
      Το 30% αρχικα προβλεποταν Νοεμβριο και επισπευστηκε οσο ηταν δυνατον

      Διαγραφή
    6. Ε ναι κάποια στιγμή ίσως το θέμα είναι ότι η αγροτιά και η κτηνοτροφία πεθαίνουν και εσεις δεν κάνατε τίποτα ανακοίνωσης χωρίς αντίκρισμα

      Διαγραφή
  2. Εγώ πάντως τα πήρα αν και στο κουβεντιαστο αλλά τα πηρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαγωγές σε κολοβακτηρίδια θα κάνει απο την λίμνη, εκεί που την κατάντησαν τα μεγάλα λόγια και οι μεγάλες πράξεις η ιστορία θα γράψει οτι επί ημερών του έπιασε πάτο η λίμνη!
    Υ.Γ εκεί στο γραφείο του μην απαντήσετε τζάμπα θα πάει
    Υ.Γ 2 δεν είναι βροχή αυτό που πέφτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Σηφάκη παντε καμια βόλτα και στο αγροτικής ανάπτυξης για την περσινή απώλεια εισοδήματος στα ροδάκινα.Αλλιως μηδέν βουλευτές ο Σύριζα στην Πέλλα.Τεσσερα χρόνια μας τελιωσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.