Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Για χειμώνα με Ελ Νίνιο προειδοποιούν οι επιστήμονες



Πιθανότητες 70% έως τα τέλη του χρόνου το φαινόμενο Ελ Νίνιο να ξαναχτυπήσει τη Γη δίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

Ο Ελ Νίνιο είχε πλήξει διάφορες περιοχές της γης το χειμώνα 2015 - 2016, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο εκείνος του 2015 – 2016. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή και το το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού.

Κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον πλανήτη. Ο Ελ Νίνιο του 2015 – 2016 ήταν ένας από τους ισχυρότερους που έχουν ποτέ καταγραφεί και είχε μεγάλες επιπτώσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το 2016 να περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο, ιστορικά, έτος.

Το φαινόμενο οδήγησε επίσης σε ξηρασία στην Αφρική που είδε την γεωργική της παραγωγή να κατακρημνίζεται, ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. 

«Ο ΠΟΜ δεν αναμένει ο επικείμενος Ελ Νίνιο να έχει την ισχύ εκείνου της περιόδου 2015 – 2016 ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ. Του Οργανισμού Πετέρι Τάλας. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «η πρόβλεψη της έλευσης του φαινομένου μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να περιορίσει τις οικονομικές ζημίες». Το φαινόμενο El Nino είναι τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά που οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, με αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και μείωσή τους τον χειμώνα.

Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ναυτικούς του 16ου αιώνα, η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην ανάλυσή του μόλις τα τελευταία χρόνια.
Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις των ωκεανών της Γης έχουν δώσει τη δυνατότητα στους μετεωρολόγους να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εμφάνιση του φαινομένου. Η δε μετάβαση από Ελ Νίνιο σε Λα Νίνια αφορά την απότομη ψύξη των ωκεάνειων υδάτων, με σημαντικές συνέπειες στο κλίμα και των δύο ημισφαιρίων του πλανήτη.

Πηγή: BBC

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. τι ελ νινιο εμείς έχουμε άλλο τυφώνα τον ελ τσιπρα εκεί να δεις καταστροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μονοι που τρέμουν τον Τσίπρα είναι τα λαμόγια Και οι απατεώνες και φυσικά νδ _ΚΙΝΑΛ

      Διαγραφή
    2. όταν λες τρέμουν τι εννοείς γιατί πέφτει πολύ γέλιο με τον κουλη και την φουλα και να εισαι δεύτερος είναι ανεπάρκεια βαριας μορφής

      Διαγραφή
    3. Μπρρρρ
      Πως τα λες έτσι...

      Διαγραφή
    4. τελικά και εσυ... τρέμεις

      Διαγραφή
  2. Το ότι την βρίσκετε με την κυβέρνηση Τσιπροκαμμενου πρέπει να είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση σας. Κοιτάξτε το ....θα υπάρχει κάποια συμπτωματική αγωγή. Για θεραπεία δεν το συζητάμε. Ούτε λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.