Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κ. Ιγνατιάδου για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ: «Δεν θα γίνουν οι Δήμοι φοροκυνηγοί και φοροεισπράκτορες σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται»


«Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη  για την είσπραξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τους Δήμους, αλλά και την αντίστοιχη μείωση των εσόδων των Δήμων από το κράτος μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.). προκαλεί έντονο προβληματισμό κι ανησυχία». 
Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχη ερώτηση της Η.Ε. karatzova.com, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, προσθέτοντας: «Διαφωνώ με την κάθε λογική κι άποψη  που θέλει τους Δήμους μας φοροκυνηγούς και φοροεισπράκτορες σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται, αγκομαχά κι αναζητεί καταφύγιο στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν μάλιστα το κράτος απουσιάζει από την επαρχία και την περιφέρεια και διοικεί κι αποφασίζει συγκεντρωτικά».
Να σημειωθεί ότι το ερώτημα, το οποίο απευθύναμε σε όλους τους δημάρχους της ΠΕ Πέλλας, είναι το εξής: «Ποια είναι η άποψή σας για την πρόταση που διατυπώθηκε στην Δ.Ε.Θ. από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους;»
Ολόκληρη η απάντηση της Δημάρχου Σκύδρας, Κατερίνας Ιγνατιάδου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή της, είναι η εξής: 


«Προεισαγωγικά, σας ευχαριστώ θερμά για το βήμα επικοινωνίας που προσφέρετε πάνω σ΄ ένα σημαντικό θέμα της επικαιρότητας. Ως πρόλογο της απάντησής μου θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, γνωστός ως ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεσπίστηκε και καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των σκληρών κι απάνθρωπων μέτρων της μακράς κι επίπονης μνημονιακής εποχής τα οποία μας επέβαλλε η τρόικα που κατόπιν βαφτίστηκαν «θεσμοί». Μέτρα που όπως και οι ίδιοι πλέον αναγνωρίζουν κινήθηκαν σε λάθος κατεύθυνση οδηγώντας τη χώρα μας στο μαρασμό και στην καταστροφή.
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., λοιπόν, ήταν ένα καθαρά εισπρακτικό, φορολογικό μέτρο που έπληξε περαιτέρω τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, ένα μέτρο που γι΄αυτό τον λόγο χαρακτηρίστηκε άδικο απ΄ όλους: μάλιστα υπήρξαν υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την κατάργησή του ή την επιβολή του υπό όρους ή τη σταδιακή μείωσή του. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τον παραπάνω φόρο. Προστρέχουν στο Δήμο μας εκφράζοντας τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους και ζητώντας κάποια παρέμβαση ή ενίσχυση για ν΄ ανταπεξέλθουν συνάμα στις κάθε είδους επιβαρύνσεις ή οικονομικές υποχρεώσεις τους. 

Η γεωργοκτηνοτροφία στην περιοχή μας, με αιχμή τη ροδακινοπαραγωγή, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και των αυξημένων δαπανών των παραγωγών, δυστυχώς, έχει οδηγήσει την κοινωνία μας στην απόγνωση. Η άρνηση αποδοχής κληρονομιάς ακινήτων είναι κι αυτή μια απόδειξη της ζώσας κατάστασης.
Απέναντι σ΄αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη  για την είσπραξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τους Δήμους, αλλά και την αντίστοιχη μείωση των εσόδων των Δήμων από το κράτος μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.). προκαλεί έντονο προβληματισμό κι ανησυχία.
Να τονίσω και να επισημάνω ότι η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι απαραίτητοι για την εκπλήρωση της αποστολής και των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων – Περιφερειών) μέσω της διαφανούς και χρηστής διαχείρισης αποτελούσε πάντοτε στόχο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα αποτυπώνεται στο Άρθρο 102(παρ.5) του Συντάγματός μας.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται ένα συνολικό κι ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα με τη συνεργασία των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.) που θα καλύπτει και θ΄ απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των συμπολιτών μας και τη χώρας. Επομένως, κάθε μέτρο ή πρόταση που εξαγγέλλεται αποσπασματικά δεν μπορεί να υπηρετήσει τον παραπάνω σκοπό.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την προαναφερόμενη εξαγγελία. Για την οποία επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω τα εξής: Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ένας φόρος, όπως όλοι οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος και όχι ανταποδοτικό τέλος, όπως αυτά που βάσει νόμου ορίζουν και εισπράττουν οι Ο.Τ.Α. Αλλά κι αυτό ακόμη αν ξεπεραστεί, δεν αλλάζει η ουσία, δηλαδή ότι είναι ένας άδικος φόρος για τα μεσαία και χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριά από τον οποίο θέλει ν΄ απαλλαγεί η κεντρική εξουσία και να τον μεταβιβάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ό,τι αρνητικό για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση αυτό συνεπάγεται.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η φοροδοτική ικανότητα των συμπολιτών μας έχει εξαντληθεί. Επαναλαμβάνω ότι ο αγροτικός, κατά βάση, πληθυσμός της περιοχής μας  αγκομαχεί και επιβιώνει με δυσκολίες. Αρκετοί συμπολίτες κάτω από αυτές τις συνθήκες αδυνατούν να καταβάλλουν  τ΄ ανταποδοτικά τέλη.


Για πολλοστή φορά θα υπογραμμίσω τη διαχρονική ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης να εξασφαλίσει στους Ο.Τ.Α. την αντιστοίχιση πόρων κι αρμοδιοτήτων, να δώσει λύση στην υποστελέχωσή τους, όπως και στην έλλειψη κάθε είδους κτηριακού, μηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Άραγε, δεν πρέπει να ληφθούν όλα τα παραπάνω υπόψη; Δεν πρέπει να προηγηθεί ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης και να ληφθεί μια ομόφωνη κατά το δυνατόν απόφαση που θα δίνει λύση, γενικότερα και διαχρονικά, στο οξύ και καθοριστικό ζήτημα της λειτουργίας των Ο.Τ.Α., δηλαδή της οικονομικής τους αυτοτέλειας, όπως ακριβώς επιτάσσει ο Καταστατικός Χάρτης της Χώρας;
Τα συλλογικά μας όργανα θα πρέπει να πάρουν επίσημη θέση επί του θέματος.
Από την πλευρά μου, εν κατακλείδι, τοποθετούμαι με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι διαφωνώ με την κάθε λογική κι άποψη που θέλει τους Δήμους μας φοροκυνηγούς και φοροεισπράκτορες σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται, αγκομαχά κι αναζητεί καταφύγιο στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν μάλιστα το κράτος απουσιάζει από την επαρχία και την περιφέρεια και διοικεί κι αποφασίζει συγκεντρωτικά.
Η κεντρική διοίκηση διαχρονικά είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment