Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημ. Γιάννου: «Η φορολόγηση των πολιτών από την Αυτοδιοίκηση και μείωση της φορολογίας τους από το κράτος με βρίσκει σύμφωνο»


«Η  προσέγγιση για άμεση φορολόγηση των πολιτών από την Αυτοδιοίκηση και μείωση της φορολογίας τους από το κεντρικό κράτος με βρίσκει σύμφωνο». 

Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχη ερώτηση της Η.Ε. karatzova.com, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, προσθέτοντας όμως ότι «είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ σοβαρή μελέτη έτσι ώστε να συμβάλει στην οικονομική αυτοτέλεια και όχι την οικονομική αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης».

Το ερώτημα, το οποίο απευθύναμε σε όλους τους δημάρχους της ΠΕ Πέλλας, είναι το εξής: «Ποια είναι η άποψή σας για την πρόταση που διατυπώθηκε στην Δ.Ε.Θ. από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους;»


Ολόκληρη η απάντηση του Δημάρχου Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, τον οποίo ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή του, είναι η εξής:


"Η άμεση φορολόγηση των πολιτών από τους Δήμους είναι μία συνηθισμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου το κεντρικό κράτος - επιθυμώντας την χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης - επιφυλάσσει για τον εαυτό του αυτή την αρμοδιότητα σε αποκλειστικό σχεδόν βαθμό.

Η άμεση φορολόγηση από τους Δήμους, με ταυτόχρονη φορολογική ελάφρυνση από την φορολογία που επιβάλει το κράτος, δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγξει αποτελεσματικότερα που πάνε τα χρήματα που δίνει! Δυστυχώς, κανείς φορολογούμενος δεν γνωρίζει που πηγαίνουν τα χρήματα που καταβάλει στο Κράτος, ενώ οι δαπάνες της Αυτοδιοίκησης είναι εύκολο να αποτιμηθούν! Η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη και ο πολίτης μπορεί να ελέγξει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο την αποτελεσματικότητα της δράσης του Δήμου στον οποίο ανήκει!

Υπό αυτή την έννοια η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σύγχρονης θεώρησης για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία πιο ευέλικτων μορφών φορολόγησης και διοίκησης γενικότερα.

Βεβαίως, πρέπει να συνεκτιμήσουμε κάποιες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν πληρώνει τους φόρους της… Ειδικά σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, έναν κατά γενική ομολογία άδικο φόρο, υπάρχει χαμηλή εισπραξιμότητα! Αυτό δημιουργεί κινδύνους για απώλεια πόρων, καθώς η Αυτοδιοίκηση της οποίας οι πόροι έχουν μειωθεί κατά 60% στα χρόνια της κρίσης δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει άλλη μείωση των εσόδων της.

Εκτός αυτού, είναι εκπεφρασμένη άποψη όλων των κομμάτων η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που δημιουργεί τον προβληματισμό για την πιθανότητα σταδιακής περαιτέρω μείωσης των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Γενικά, η προσέγγιση για άμεση φορολόγηση των πολιτών από την Αυτοδιοίκηση και μείωση της φορολογίας τους από το κεντρικό κράτος με βρίσκει σύμφωνο! Απλώς, είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ σοβαρή μελέτη έτσι ώστε να συμβάλει στην οικονομική αυτοτέλεια και όχι την οικονομική αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης! Επιπρόσθετα, η διαδικασία αυτή που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει έναν νέο δρόμο στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό είναι καλό να προηγηθεί ένας ευρύτερος διάλογος και να εξασφαλιστούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και, φυσικά, της Αυτοδιοίκησης!"

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment