Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι Έδεσσας

Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο, το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφό-ρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά τον Αύγουστο του 1944.

      Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετιασμό καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες το Μέλος του Δ.Σ. του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Ρώσση Ελένη. 

      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Δρόσογλου Σταύρος , που στην ομιλία του τόνισε  : 
     “Πέρασαν  74 χρόνια από τις μάχες στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι από τον θρυλικό ΕΛΑΣ. Ήταν δημιούργημα του ΕΑΜ, που εξέφραζε  την εθνική περηφάνια και τον πραγματικό πατριωτισμό του ελληνικού λαού, τον συνένωσε για να αντιπαλέψει τους φασίστες εισβολείς .
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος και των άλλων Τμημάτων του ΕΛΑΣ, που έπεσαν κατά την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας.        Ερχόμαστε να τιμήσουμε και όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αγωνίστηκαν ηρωικά σε όλη τη χώρα γιατί «…ήθελαν  μια ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά». 
     Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασι-στικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που ανταποκρίθηκαν στο σάλπισμα οργάνωσης της αντίστασης του Λαού μας από το ΕΑΜ & συσπειρώθηκαν στον θρυλικό ΕΛΑΣ και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του  ελληνικού λαού. 
      Εξαίρεση οι λίγοι που λάκισαν, οι λιγότεροι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι τε-λευταίοι άφησαν την κληρονομιά τους στη φιλοναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, που δηλητη-ριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρακτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Πρέπει νάναι διαρκής & καθημερινή η απάντηση στον φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργα-ζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και στα χωριά μας. Να μην απλώσουν τα δηλητηριώδη δημαγωγικά τους δίχτυα τους σε νέα παιδιά , εργατό-παιδα, αγροτόπαιδα, άνεργα παιδιά λαϊκών οικογενειών, μη διστάζοντας να κλέψουν ακόμα και αντικαπιταλιστικά ανατρεπτικά συνθήματα για να υπηρετήσουν σαν μπράβοι του κεφαλαίου την εξουσία τους.
      Πάλεψαν οι αγωνιστές αντάρτες για μια πατρίδα με αφεντικό στο τόπο του το Λαό, χωρίς στρατιωτικούς – πολιτικούς – οικονομικούς – κοινωνικούς κατακτητές. Μια πατρίδα με αυτόνομη ανάπτυξη και αξιοποίηση των αγαθών της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα σε όφελος του Λαού της. Όπως πρέπει να παλεύουμε και μείς καθημερινά για την καλύτερη οργάνωση & συσπείρωση του λαού μας σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, εργάτες - αγρότες - επαγγελματίες - νεολαία ενάντια στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας από μια χούφτα πλουτοκράτες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Να αντιπαλέψουμε στην πράξη τα μνημόνια & τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
    Αντιπάλεψαν οι ηρωικοί μας αντάρτες τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρι-νόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρί-ζεται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ.
      Ερχόμαστε σήμερα να τιμήσουμε αγωνιστικά τη μνήμη των ηρωικών νεκρών του 30ου & των άλλων Συνταγμάτων  του ΕΛΑΣ , που έπεσαν εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι ανάμεσα στα βουνά του Βερμίου δυτικά & του Καϊμάκτσαλαν στα βορειοανατολικά .   
   Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν στις 3 προς 4 Αυ-γούστου με  60 νεκρούς & 2 αιχμαλώτους Γερμανούς και στις 6 Αυγούστου του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής , κύρια από τις δυνάμεις του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα το βουνό Πάϊκο βόρεια των Γιαννιτσών & του 16ου Συντάγματος με έδρα το Βέρμιο. 
     Το 30ο Σύνταγμα έφτασε νάχει δύναμη μόνιμων μαχητών στους 2.500 άνδρες και ενίσχυση από τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ των χωριών του κάμπου της Πέλλας με 3.500 άνδρες . Ανάμεσα στους μαχη-τές του είχε προσχωρήσει  και μια διμοιρία Γερμανών αντιφασιστών από το φρουραρχείο Γιαννι-τσών . 
      Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή τα χαράματα στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας - Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές , που είχε σαν αποτέλεσμα 130 νεκρούς και 158 αιχμαλώτους Ιταλούς & Γερμανούς .
       Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλα-πλάσιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδό-θηκαν . Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
   Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .
   Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και βέβαια στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι . Ανάμεσά τους και ο ελληνοεβραίος έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Μάρκος Αλμπέρτο Καρασσό.

     Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοι-κητή τον Καπετάν - Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος , που έδωσε και το σύνθημα έναρξης της επίθεσης με τη ρίψη  3 φωτοβολίδων.
       Αναμεσά τους ξεχωριστή η συμβολή και της ομάδας του Κόμματος στην περιοχή, με επικε-φαλής το στέλεχος του ΚΚΕ Μουστάκη Γιώργο από την Πλαγιά - Κιλκίς. Στην ομάδα αυτή σημαντική η παρουσία της ηρωίδας της Αντίστασης Ειρήνης Γκίνη από τα γειτονικό Ροσίλοβο, τα σημερινά Ξανθόγεια. Η ανταμοιβή τους από το ελληνικό αστικό κράτος, η παραπομπή της ομάδας στο Έκτακτο Στρατοδικείο των Γιαννιτσών και η εκτέλεσή τους. Έμεινε στην πλούσια αντιστασιακή ιστορία του λαού μας η Ειρήνη Γκίνη σαν η πρώτη γυναίκα εκτελεσμένη απο τον Ελληνικό στρατό, που σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης : “πηγαίνοντας στον τόπο της εκτέλεσης στα νεκροταφεία των Γιαννιτσών τα χαράματα της 26ης Ιούλη του 1946 έψαλε τον Ύμνο της Γ' Διεθνούς και ζητοκραύγαζε υπέρ του ΚΚΕ”.


 Φίλες & Φίλοι,  Συναγωνιστές & Συναγωνίστριες
       Φέτος κλείνουν 77 χρόνια από τη πρωτοβουλία του τιμημένου Κομμουνιστι-κού Κόμματος Ελλάδας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 από κοινού με άλλες πατριωτικές δυνάμεις για την ίδρυση , την οργάνωση & την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - του θρυλικού ΕΑΜ , για να οργανώσει με τη σειρά του το λαό μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές .
    Η ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με σκληρούς ηρωικούς αγώνες , με αμέτρητες θυσίες και έτσι κερδήθηκε η λευτεριά μας . Το τίμημα ήταν βαρύ, με συνολικά πάνω από 500.000 νεκρούς από τις μάχες ,τις εκτελέσεις , τη πείνα , τα ολοκαυτώματα άμαχου πληθυσμού σε όλη τη χώρα . 

   Η εξέλιξη βέβαια με την επέμβαση των Αγγλο-Αμερικανών & των συνεργατών στις διώξεις , δολοφονίες , εξορίες , βασανισμούς  των αγωνιστών για μια λεύτερη Ελλάδα ήταν σε καθημερινή βάση η εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας . Η δημιουργία επόμενα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1946 ήταν η αναγκαία περήφανη απάντηση του λαού μας . Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ για την πραγματική ανεξαρτησία & δημοκρατία  - ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση - ήταν αγώνας πέρα για πέρα δίκαιος για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Λαού μας .  
     Τα οράματα και τα ιδανικά της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ & του μετέπειτα δίκαιου αγώνα του ΔΣΕ ζητούν και σήμερα δικαίωση !

       Η ένδοξη αντιστασιακή ιστορία του λαού μας δεν παραγράφεται από τις συνειδήσεις του λαού μας , που θα τιμά πάντα τα θύματά του . Που θα αντιστέκεται στις επεμβάσεις και τους εισβολείς-κατακτητές, που δεν έπαψαν να παίζουν το ρόλο του διεθνή χωροφύλακα ματοκυλί-ζοντας τους Λαούς. 

     Τόκαναν  οι Αμερικάνοι με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της ΕΕ στο Αφγανιστάν, τη Γιουγκο-σλαβία, το Ιράκ και σήμερα στη Συρία και με τη συμβολή ελλη-νικών κυβερνήσεων. Τραγικά αποτελέσματα της βαρβαρότητας τους, τα καρα-βάνια των προσφύγων και οι χαμένες ψυχές στα κύματα της Μεσογείου  και το απαράδεκρο “στίβαγμά τους” στα σύχγρονα στρατόπεδα συγκέν-τρωσης στα ελληνικά νησιά και σε όλη τη χώρα.  Η λαϊκή κατακραυγή και η διεθνής αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου, είναι το «φρένο» στους εκπροσώ-πους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ξαναμοιράζουν τη Γη, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τους εμπορικούς δρόμους, δολοφο-νώντας τους Λαούς.
       Η φετινή μας Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα . Αποτελεί γι'αυτό μια ακόμη μαχητική απάντηση στους κυβερνώντες, που κυλιούνται στο βούρκο της διαχείρισης μνημονίων & μεταμνημονίων, που φορτώνουν νέα βάρη πάνω στα παλιά στην πλάτη της λαϊκής πλειοψηφίας, που εδώ και οκτώ χρόνια πληρώνει το λογαριασμό της καπιταλι-στικής οικονομικής κρίσης. Μιαςαδίστακτης κυβέρνησης που μαζί με την αξιωματική και λοιπή αντιπολίτευση ταυτίζεται και πρωτοστατεί στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
      Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους να δουν πίσω από την ελεγχόμενη - κατευθυνόμενη ενημέρωση. Πίσω από την εικονική τηλεοπτική αντιπαράθεση του μνημονιακού δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.Υπάρχει αντίπαλος απέναντι στο δίπολο της διαχείρισης, που έχει χρεοκοπήσει ένα λαό, τα όνειρα και τις ελπίδες του: Είναι τα πρόσφατα αγωνιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα & Θεσσαλο-νίκη, σαν μια πρώτη απάντηση στην πασαρέλα της ΔΕΘ. Είναι οι εστίες αντίστασης σε εργατι-κούς χώρους, σε κλάδους, σε τόπους δουλειάς. Είναι τα σκιρτήματα ανά την Ελλάδα για προβλή-ματα που καίνε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας. 
       Υπάρχει ένα λαϊκό - εργατικό - νεανικό ρεύμα που δυναμώνει, μεγαλώνει, περπατά στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το σύστημα της εκμετάλλευσης.
        «Καθαρή έξοδος» για το λαό απ' τα μνημόνια, σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση όλων των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς - Συλλογικές Συμβάσεις Εργα-σίας, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων & των χαρατσιών, σταμάτημα των κατασχέσεων & των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας.
       Γιορτάζοντας φέτος τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, του πρωτοστάτη της Εθνικής Αντίστα-σης τιμημένου ΚΚΕ, στεκόμαστε με ακλόνητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση απέναντι στο καπι-ταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, παλεύοντας για την ανατροπή του. Απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τα μπαλαντέρ τους, που θέλουν να παγιδέψουν στην εναλλαγή της μιας ή της άλλης εκδοχής διαχείρισης, στέλνοντας συνεχώς το λογαριασμό στη λαϊκή πλειοψηφία που στενάζει στις συμπληγάδες της ανέχειας, της ένδειας ή της ακραίας φτώχειας. Εγκλωβισμένη στην προσαρμογή να πηγαίνει από τα λίγα στα λιγότερα.
Αν κάποιος σήμερα επιζητά φιλολαϊκή διέξοδο απ' τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, αυτή βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με  μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. 
Για να γίνει επιτέλους ο ελληνικός λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ κοινωνικολαϊκό μέτωπο πάλης που , και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα  , και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία και οικονομία .
       Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων , των αγροτών , των μικροεμπόρων-βιοτεχνών , της νεολαίας,  στην σημερινή λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε. 
    Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ και οι απόγονοί τους, με την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες.  Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
      Οι εργάτες, οι αγρότες , τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κόμματα & τα συμπληρώματά τους έχουν εδώ τη θέση τους με καθοδη-γητή τις παρακαταθήκες των μαχητών του Μουχαρέμ -Χάνι. 
       Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν !  
     Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν σωματικά, τις ιδέες τους πολεμούσαν. 
     Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. 
           Κι αυτές θα νικήσουν !!!”.

          Στο χώρο υπήρχε Έκθεση Υλικού από την Εθνική Αντίσταση και Βιβλιοπωλείο αντιστασια-κού-λογοτεχνικού-πολιτικού βιβλίου.
     Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντάρτικα τραγούδια από τους Σαπουνά Βαγγέλη ( τραγούδι ) και συνοδεία στην κιθάρα από τον γιό του Σαπουνά Κωνσταντίνο,που χειροκροτήθηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους . 
     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μακεδονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης και στο Δήμο Πέλλας Παπαδοπούλου Ολυμπία. Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τον Γραμματέα της Καλαϊτζή Μιχάλη , ο Αντιπρόεδρος της κεντρικής Διοίκησης & Πρόεδρος της Διοίκησης Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Ευόσμου, Καλαμαριάς, Πολίχνης, Τούμπας, Σταυρούπολης & Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αριδαίας Πέλλας.  


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…