Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισαν την αποχή οι πολίτες των Σκοπίων


Τορπιλίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σήμερα στην ΠΓΔΜ.

Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία και την επισημοποίηση «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συνολική συμμετοχή έφτασε μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος της γειτονικής χώρας.

Ποσοστό άνω του 80% συγκεντρώνει το «Ναι», δηλαδή το δημοψήφισμα υπερψηφίστηκε από 500.000 πολίτες. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, στο 33% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 91,05% και υπέρ του «Οχι» το 6%.

Επιμένει ο Ζάεφ

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για νίκη του «ναι» χωρίς πάντως να αναφερθεί στη μικρή συμμετοχή και πρόσθεσε ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Οπως είπε, «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε «υπέρ» παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ».

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Αντιπολίτευση: Κόκκινο για τη Συμφωνία

Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περιγράφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» προσθέτοντας ότι οι πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσας, και ταυτότητας.

Ο κ. Μιτσκόσκι κατήγγειλε νοθεία σε κάποιες περιοχές, για την οποία, όπως είπε οι κυβερνώντες, θα λογοδοτήσουν. 

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά επίσης μήνυμα για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης». «Ο λαός θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία. Ο Ζάεφ πρέπει να λογοδοτήσει για κακή την Συμφωνία και τον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη ελληνική αντίδραση

Σε μια πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αντιφατικό» το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υπήρξε «μεγάλη υπεροχή του ‘ναι’ χωρίς όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή» ενώ σημειώνει ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.»

Πηγή:  voria.gr 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 comments:

  1. Κύριε Σηφάκη ήταν τόσο καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς που ούτε αυτοί δεν είπαν το ναι ακόμη επιμένετε εσεις ότι κάτι λίγοι είναι κατά της συμφωνίας έχετε να πείτε κάτι η ασχολείστε με το τρένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαννης Σηφακης Βουλευτης Πελλας1 Οκτωβρίου 2018 στις 8:58 π.μ.

    Ηταν τοσο ανθελληνικη η συμφωνια που 2 στους 3 Σκοπιανοι δεν ψηφισαν.
    Η επαθαν ομαδικη παρακρουση ( αφου τους τα δωσαμε ολα..) η ειναι καπως αλλιως τα πραγματα..
    Ολη η εθνικιστικη προπαγανδα ΝΔ και Χ.Α. κατερρευσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σηφάκη και ντόρκα τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά Δεν σας έκατσε όπως θα θέλατε για να είστε στην καρέκλα της εξουσίας. Φύγετε, είναι μέγα λάθος να υποστηρίζετε κάτι που δεν στέκει ηθικά, ιστορικά και όπως θέλετε πέστε το. Αλλά εσείς θα φύγετε από την πολιτική, τουλάχιστον για τον νομό, με τον χειρότερο τρόπο. Αλήθεια εσείς είστε Μακεδόνες; ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ Γιατί μακεδόνες στην Ελλάδα κατ' εσάς, σύμφωνα με την απαράδεκτη συμφωνία, απαγορεύεται να υπάρχουν! Και μη με χαρακτηρίσετε δεξιό, μέσο, αριστερό όχι. Έλληνας είμαι μονάχα. Επι πλέον μη πείτε ότι έτσι δεν στηρίζεται η καλή γειτονία των λαών[μόνιμη επωδός] γιατί η καλή γειτονία δεν στηρίζεται ποτέ πάνω στην αδικία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερετε πια τι να πειτε!!
      Τελειωσε και το Μακεδονικο που πιστευατε πως σας εδινε ποντους εναντιον του ΣΥΡΙΖΑ.
      Οι Σκοπιανοι ειπαν ( με την αποχη) οτι η συμφωνια δεν ηταν καλη για αυτους.
      Για ποιον λοιπον ηταν καλη; για τον φουφουτο;;;
      Παλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνησει που θα καταργησει και την μειωση τβν συνταξεων προς μεγαλη στεναχωρια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ..
      Τελος Μακεδονικο και συνταξεις
      Αντε τωρα να μπουν φυλακη και τα λαμογια της NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ, εξοπλιστικα, ΝΟΟR1 κλπ κλπ και κλαμα ο Μητσοτακης που δεν θα χαριστουν τα δανεια του...

      Διαγραφή
    2. Παραλογισμός στο έπακρο!! οι Σκοπιανοί δεν πήγαν να ψηφίσουν την "προδοτική" συμφωνία για την χώρα τους λέγοντας ότι τα δίνουν όλα στους Έλληνες.
      Κλάψε άφοβα 9:22 , σου τέλειωσε το μακεδονικό, τα μνημόνια, δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ετοιμάζονται για φυλακή τα λαμόγια...
      Άλλη μια τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, άντε γειά....

      Διαγραφή
    3. Μπορεί κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να μου πει κάτι θετικό που κανατε μιλάτε ότι δεν θα κοπούν η συντάξεις το παρουσιάζεται σαν κατόρθωμα αφού εσείς ψήφισατε να κοπούν ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε

      Διαγραφή
    4. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ,ΓΙΝΑΜΕ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΟΡΙΔΩΝ ΕΞΩ.

      Διαγραφή
  4. Πόση βλακεία δέρνει τους συριζέους! Μα τοσο κολλημένοι είστε με το 5 τοις εκατό που από σπόντα έγινε κυβέρνηση και ρεζίλεψε διεθνώς τη Χώρα; Του μπαρουφάκη τις μ...ες ρε που πληρώνει η Ελλάδα με 100 χρέος δις, ποιος ρε θα τις πληρώσει; Ντροπή σας Καταλάβετέ το ρε Δεν ανήκω σε κόμμαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι ΝΔ και τρεμεις!! το αλλο με υον Τοτο το ξερεις; ποια 100 δις; που αφησατε χωρα σε πληρη χρεωκοπια, τεραστια ανεργια και κολυμπουσατε στα σκανδαλα και στις κλεψιες;
      Τελειωσαν αυτα μαζι με σας

      Διαγραφή
    2. οχι αγορι μου σε ποιανου το μυαλο περασε οτι ανηκεις σε κομμα?

      Διαγραφή
  5. Όλους σας λοιπόν σας αρέσει η πολιτική αστάθεια της Βόρειας γείτονας χώρας? Πώς λοιπόν θα την αντιμετωπίσουμε με εθνικισμό η με λογική? Σκεφτείτε το λιγάκι και μη τζάμπα συζητάμε. Σταθερότητα και μόνον σταθερότητα χρειαζόμαστε και όχι ψευτοεθνικισμούς και από τις δύο γείτονες χώρες. Για να σκεφτόμαστε και λίγο τα παιδιά μας, το μέλλον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πανεπιστήμιο της λογικής και το παράδειγμα με το ενυδρείο το ξέρεις??
      Τέτοια λογική έχετε

      Διαγραφή
    2. Και γιατί αυτή η σταθερότητα πρέπει να περιλαμβάνει το ξεπούλημα της Μακεδονίας αλλά ονόματα δεν υπάρχουν οταν θα ζητήσουν Ένωση της Μακεδονίας τότε να σε δω για ποια σταθερότητα θα μιλάς εδώ είναι Βαλκάνια δεν πεζουν με τέτοια ονόματα τα βουνά ακομα μυρίζουν αίμα

      Διαγραφή
    3. 5:08 εμαθες το παραμυθακι και το λες σε καθε ευκαιρια; γιατι δεν πηγαν να ψηφισουν οι πανω; εεεεε;;;;
      Αν ξεπουλουσαμε δεν θα τρεχανε; συνεχιστε να γινετε τελειως ρεζιλι οι δηθεν υπερπατριωτες που θελετε να μεινουν οπως εχουν τωρα τα πραγματα.Αληθεια πως το λες εσυ το βορειο απο μας κρατος 30 χρονια; εεεε;

      Διαγραφή
    4. Γυφτοσκοπιανους τους λέω 30 χρόνια πρόβατο και ποτέ δεν πάτησα εκεί όπως εσύ να το παίζω λεφτας μπεεεεεε

      Διαγραφή
  6. Ρε κρατικά - κυβερνητικά νούμερα και εραστές των 0,16 το τρολομηνυμα.
    Αν οι ίδιοι οι σκοπιανοι θεωρούσαν την συμφωνία καλή θα πήγαιναν μαζικά.
    Η αποχή τι έδειξε ?
    Όχι οτι δεν ήταν καλη γι αυτούς, αλλά γιατί θέλανε όλα αυτά χωρίς αναθεώρηση και κόκκινες γραμμές.
    Δηλαδή αφού έμαθαν οτι πηδιομαστε θέλουν και κώλο.
    Αν εσείς είσαστε διατεθειμένοι να ενδωσετε,δεν είναι και όλοι.
    Και.μάλιστα άρχισε το γλυψιμο ο ζαεφ να βρει τον κατάλληλο αριθμό βουλευτών απο την αντιπολίτευση - τι μου θυμίζει...
    Τι μου θυμίζει...
    Ωστε παρόλο που το δημοψήφισμα είναι άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής
    Να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών απο το κοινοβουλίου τούς.
    Κοι οι δικοί μας του παρέχουν στήριξη είπαν ( Τσίπρας / τζανακοπουλος )
    Να ξεπεράσει τα εμπόδια .
    Δηλαδή
    Ποσο ποιο χαμηλά???
    Να παρακαλαμε να τους δώσουμε και να θέλουν και άλλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραλογιζεστε οι δηθεν Μακεδονομαχοι, το αφηγημα σας οτι η συμφωνια ξεπουλησε την Μακεδονια στους Σκοπιανους τελειωσε αφου ( αν ηταν ετσι) θα ετρεξαν να την ψηφισουν.
      Τι ζητουν αυτοι που δεν πηγαν να ψηφισουν για το ονομα της χωρας τους; θελουν το ονομα να ειναι Βαρντανσκα η Ιλιντεν η Φουφουτια; οχι βεβαια, σκετο Μακεδονια θελουν αντι του Βορεια Μακεδονια. Αυτο θελετε και εσεις; μπραβο βρε πατριωτες.
      Διαλυθηκε ολη η σαπουνοπερα περι προδοσιας.
      Στον παγκο τωρα, στις εκλογες χωρις Μακεδονικο, χωρις μνημονιο, χωρις περικοπη συνταξεων και με τα πρωτοπαλλικαρα σας στo ΝΟVARTIS στον δρομο για την στενη..
      ΣΥΡΙΖΑ για παντα..

      Διαγραφή
    2. Το να μιλησεις σε ενα ντουβαρι και δεν πάρεις απάντηση, είναι σαν να μιλάς σε κάποιον απο εσάς.
      Απο τον συρφετό και την κυβέρνηση σάς.
      Τι δεν καταλαβες απο το προηγούμενο??
      Οτι δεν πήγαν στο δημοψήφισμα γιατι τα θέλουν όλα δικά τούς.
      Και αν έλεγαν μόνοι τους οτι λέγονται Μακεδονία και ήταν Μακεδόνες πάλι μόνοι τους ήταν.
      Ξέρεις πόσοι τζαζλοι στα τρελαδικα νομίζουν οτι είναι Κολοκοτρώνηδες και θεοί??
      Αλλάζει κάτι
      Όχι
      Αστούς να νομίζουν
      Αλλά δίνοντας βαση στα ψεύτοεπιχειρήματα τους αυτόματα τους δίνεις υπόσταση.
      Αυτό κάνατε.
      Το κλειδί το ειχαμε εμείς και τους το δώσαμε.
      Κσι έχετε μια καραμέλα στο στόμα για novartis που αν δεν μπει κάποιος φυλακή θα είναι μια φούσκα για να θολωσετε τα νερά.
      Αλλά εντάξει.
      Δικαιολόγησες τα 0,16€
      Είσαι άξιο στέλεχος

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.