Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΟΟΣΑ: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση των φόρων


Την φοροκαταιγίδα που έπληξε την ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων μετά το 2015 καταγράφει ανάγλυφα με στοιχεία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολογίας (Τax Policy Reforms 2018) καταγράφονται οι τάσεις στη φορολογική πολιτική, που για την Ελλάδα δεν είναι θετικές.

Από τα στοιχεία παραθέτει ο ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια της αύξησης των φόρων κατά τη διετία 2015-2016 μεταξύ των 34 χωρών μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν στη διετία αυτή κατά περίπου τρείς εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν το μισό ρυθμό αύξησης. Το πώς γιατί έγινε αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο του μείγματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης που επελέγη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα αύξηση των φορολογικών εσόδων αντί για μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές σχεδόν σε όλους τους υφιστάμενους φόρους ενώ επιβλήθηκαν και πολλοί νέοι φόροι κατανάλωσης σε πεδία που δεν φορολογούνταν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην συνδρομητική τηλεόραση, στον καφέ, την σταθερή τηλεφωνίας και το ίντερνετ καθώς και στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στον ΟΟΣΑ την περίοδο αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 20 χώρες ενώ στον αντίποδα μειώθηκαν σε 14 χώρες. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν Αυστρία, Νέα Ζηλανδία και Αργεντινή. Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά ακόμα κι αν το έτος βάσης σύγκρισης είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007- 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.