Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στα Σκόπια (βίντεο)


Τα βλέμματα στραμμένα στα Σκόπια σήμερα (30/09), για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τους, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

Οι ψηφοφόροι καλούνται στην κάλπη για να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Θεωρείται βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην ψηφοφορία.

Το δημοψήφισμα θα επιτηρήσουν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1, 8 εκατ.

Οι κάλπες που άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας)  θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων,  μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΓΥ@@@@@ΟΥΣ Κ.Λ.Π, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΠΡΟΔΟΙΑ, ΚΑΤΑ ΑΛΛΟΥΣ, ΤΩΝ ΠΡΕΠΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
    ΠΟΣΟ ΣΑΝΟ;
    ΠΟΣΟ ΠΡΟΒΑTΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τους απολοκαλεσα γυφτοσκοπιανους και τους αποκαλώ ακόμα και εχω πενθος σήμερα για την Μακεδονία μας που ξεπούλησαν ποτέ δεν υπήρξε δημοκρατία στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΄74 ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
      ΟΞΥΜΟΡΟ;
      ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ;
      ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ

      Διαγραφή
    2. Ειδικά όταν δείχνουν εικόνες την στιγμή που έμπαιναν να γιορτάσουν την δημοκρατία άτομα σαν τον Παπαντωνίου και άλλους ομοίους

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.