Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O Διοικητής του Νοσοκομείου Πέλλας Χρ. Σμίας στην Η.Ε. karatzova.com για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Γιαννιτσά


Με αφορμή την κινητοποίηση - πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών (Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου) και τα προβλήματα που αναδεικνύει σχετικά με την «άμεση κάλυψη των αναγκών του», απευθυνθήκαμε στο Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας κ. Χρήστο Σμία και μιλήσαμε μαζί του για αυτά. 

Ο κ. Σμίας ανταποκρίθηκε θερμά και απάντησε για τα μεγάλα αυτά θέματα στα οποία αναφέρονται οι εργαζόμενοι που προχωρούν στην κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τις προσλήψεις, για τον Αξονικό Τομογράφο, για τα οικονομικά του νοσοκομείου Γιαννιτσών για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 
Οι απαντήσεις του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον…

Ερώτηση: Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών προβαίνει σε κινητοποίηση για την «άμεση κάλυψη των αναγκών του με γνώμονα αποκλειστικά το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών για πρόσβαση στις υπηρεσίες και για παροχή υγείας χωρίς διακρίσεις», όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του. Τι ελλείψεις υπάρχουν σήμερα στο Νοσοκομείο και ποιες διακρίσεις γίνονται για παροχή υγείας; 

Απάντηση: Σας ευχαριστώ κ. Μπουλουσάκη για την δυνατότητα που μου δίνετε να ενημερώσω τους πολίτες της περιοχής σχετικά με τις αιτιάσεις της Διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων για τις οποίες προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Ας ξεκινήσουμε αρχικά από το 2ο σκέλος που αποτελεί και το πιο κραυγαλέο σημείο αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα καταγγελλόμενα. Όπως όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, μέχρι το 2015 ουδείς ανασφάλιστος μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας χωρίς αμοιβή. Έτσι παρέμεναν αβοήθητοι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί κλπ. Το 2016 ψηφίσθηκε από την Βουλή ο νόμος 4368/16 περί δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. Χάρις στην εφαρμογή του έγινε δυνατή η πρόσβαση 2.700.000 ατόμων που ήταν αποκλεισμένοι από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας να μπορούν απρόσκοπτα και χωρίς διακρίσεις να τις επισκέπτονται και να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια Όσον αφορά τυχόν ελλείψεις πρέπει αρχικά να σταθούμε στο γεγονός τι είχαμε παραλάβει και τι μπορούσαμε να κάνουμε στο διάστημα της διοίκησής μας. Παραλάβαμε λοιπόν ένα Νοσοκομείο με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές με ελάχιστες παρεμβάσεις και σε καλύτερες οικονομικές συγκυρίες. Ωστόσο δεν επιτρέψαμε αντιμετωπίζοντας με ορθολογισμό τις υπάρχουσες ανάγκες να καταστούν τα προβλήματα αυτά τροχοπέδη στην λειτουργία του. Συντηρούμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό και προγραμματίζουμε τον σταδιακό εξοπλισμό με νέο. Για να μην αναφερθώ στο σύνολο των παρεμβάσεων να πούμε για την διενέργεια διαγωνισμού μετά δημόσια διαβούλευση για τον αξονικό τομογράφο για την σύντομη προμήθεια κεντρικού υπερήχου και μόνιτορς για την καρδιολογική κλινική με δωρεά από τους Αδελφούς Καμτσίκη, τους οποίους ευχαριστούμε, την δωρεά ψυγείου διατήρησης παραγώγων αίματος από το σύλλογο φίλων Νοσοκομείου, τον προγραμματισμό μέσω εγκεκριμένης δαπάνης Κεντρικού Κλιβάνου Αποστείρωσης, την αναβάθμιση των αναπνευστήρων της ΜΕΘ αρχίζοντας από τους 2 πρώτους. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση των αναγκών και νέος προγραμματισμός.


Ερ: Κε Σμία, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προγραμματισμένες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού (μόνιμου και επικουρικού) στο Νοσοκομείο; Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους;  

Απ: Θέλω κατά αρχή να αναφέρω την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής και μετεφράσθηκε με τον διορισμό 13 μονίμων και 18 επικουρικών γιατρών που κράτησαν όρθιο το Νοσοκομείο στην πιο δύσκολη φάση του. Οι διορισμοί συνεχίζονται και αυτή την στιγμή γίνονται κρίσεις άλλων 9 ειδικών ιατρών στις επιτροπές κρίσης. Ο διορισμός τους αναμένεται στο τέλος του φθινοπώρου η τις αρχές του χειμώνα. Εκεί που πρέπει να σταθούμε εκτιμώ είναι στην δημιουργία για πρώτη φορά ειδικού τμήματος ΤΕΠ με 5 ειδικούς ιατρούς για τα επείγοντα περιστατικά που θα εξασφαλίσει αμεσότερη αντίδραση του προσωπικού στις επείγουσες ανάγκες των πολιτών και μεγαλύτερη αυτονομία στην καθημερινή λειτουργία των κλινικών. Όσον αφορά τον διορισμό τόσων επικουρικών ιατρών πιστεύω πως στην υπάρχουσα συγκυρία ήταν ένα σωτήριο μέτρο αν αναλογισθεί κανείς τα τεράστια κενά που υπήρχαν από το γεγονός του μη διορισμού ειδικών από το 2010 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κρίση 1350 ειδικών που ουδέποτε διορίσθηκαν. Από αυτούς όταν κλήθηκαν να διορισθούν μετά μία πενταετία λιγότεροι από 350 αποδέχθηκαν τον διορισμό τους. Όσον αφορά την μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών χωρίς την υποβολή υποψηφιότητας σε επιτροπές κρίσης θεωρώ πως αυτή η επιλογή δεν είναι ούτε σωστή ούτε δίκαια. Ωστόσο θα μπορούσε η επιλογή τους αυτή - να βοηθήσουν και να βοηθηθούν - να ανταμειφθεί με χορήγηση μορίων που να σχετίζονται και με άγονες περιοχές και ειδικότητες. 

Ερ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμήθεια Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο ;

Απ: Ο αξονικός τομογράφος ως γνωστό αποτελεί το σύγχρονο μέσον άμεσης διάγνωσης σε πολλά επείγοντα περιστατικά και είναι απαραίτητος σε κάθε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Όταν αναλάβομε την διοίκηση του Νοσοκομείου και έχοντας ήδη περάσει τρία χρόνια από την διακοπή λειτουργίας του προηγούμενου αξονικού τομογράφου επιλέχθηκε- σωστά κατά την εκτίμηση μου να αποτελέσει τον δικαιούχο εγκατάστασης αξονικού τομογράφου από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg ως διαθέτον την υποδομή και την τεχνογνωσία χρήσης του. Μαζί με αυτό ορίσθηκε ως κεντρικός διαχειριστής ενός προγράμματος με χορήγηση στους δικαιούχους του 1.140.000 €. Εκτός των 321.000 € το Νοσοκομείο για τον αξονικό τομογράφο εξασφάλισε και άλλες 140.000 € για προμήθεια συστοιχιών παραγωγής Οξυγόνου. Η επιλογή αυτή θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών στο Νοσοκομείο που θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη άλλων αναγκών. Ωφελούμενοι μεταξύ των άλλων ήταν και το Νοσοκομείο Έδεσσας το Γ. Παπανικολάου και δυο δομές υγείας της FYROM. Είναι αλήθεια ότι η όλη διαδικασία παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται η διοίκηση αλλά ο συνολικός τρόπος λειτουργίας και διεκπεραίωσης των απαραίτητων διαδικασιών Επιτέλους οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και εισερχόμαστε στη φάση της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης όντας έτοιμοι από καιρό με τις τεχνικές προδιαγραφές του αξονικού. 

Ερ: Υπάρχει προγραμματισμός για χρηματοδότηση αντικατάστασης του υπάρχοντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού; 

Απ: Ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια σταδιακής ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμόυ. Μετά τον αξονικό τομογράφο τον κεντρικό υπέρηχο τον κεντρικό κλίβανο αποστειρωσης την αναβαθμιση των 2 αναπνευστήρων της ΜΕΘ, τα 5 μόνιτορς της καρδιολογικής κλινικής την χειρουργική κλίνη που μετατρέπεται σε κρεβάτι ήλωσης ορθοπαιδικών θα αξιολογηθπουν στο τέλος της χρονιάς οι προτάσεις των κλινικών εργαστηρίων και χειρουργείων και θα προκύψουν οι προτεραιότητες της επόμενης χρονιάς. Θα εξετασθούν οι δυνατότητες ένταξης σε προγράμματα και θα επιλεγούν αυτά που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό μας. 

Ερ: Ποια άλλα θεωρείτε μεγάλα προβλήματα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε; 

Απ: Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου είναι η κατασκευή του που απέχει πολύ από τις σύγχρονες κατασκευές με προδιαγραφές ενεργειακά ασύμφορες. Έτσι αναγκαζόμαστε να δαπανούμε σημαντικά ποσά για θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Να φανταστεί κανείς πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα αρκεί να γνωρίζει ότι πληρώνουμε περί τις 70.000€ κάθε καλοκαίρι σε πετρέλαιο για να υπάρχει ζεστό νερό. Ριζική απάντηση στο πρόβλημα θα δώσει η ενεργειακή αναβάθμιση τού Νοσοκομείου. Έχει ήδη εκπονηθεί σχετική προμελέτη ούτως ώστε να μπορέσουν τα δύο νοσοκομεία του νομού Να επιλεγούν από το Υπουργείο υγείας σε εκείνα που θα προκριθούν για ενεργειακή αναβάθμιση με συνολική επιδότηση 4.000.000 €. Μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει άλμα για τα Νοσοκομεία κι θα αλλάξει την ροή των δαπανών και στροφή τους σε επιστημονικό εξοπλισμό. Ακόμη και η δυνατότητα χρήσης φυσικού αεριού από τον ΤΑΡ θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων. Περαιτέρω η σταδιακή αναβάθμιση του λοιπού εξοπλισμού του Νοσοκομείου θα συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενεργείας αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Για παράδειγμα η αλλαγή πλυντηρίων με νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να εξοικονομήσει μακροχρόνια απόσβεση της επένδυσης. Από την άλλη γίνονται βήματα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ένα πρώτο ήταν η αλλαγή κλινοστρωμάτων και ο εφοδιασμός όλων των δωματίων με κατάλληλα ψυγεία. 

Ερ: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Νοσοκομείου; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα αναλώσιμα; 

Απ: Τα οικονομικά του Νοσοκομείου με την σωστή διαχείριση που υπάρχει είναι σε ικανοποιητικό βαθμό επαρκή. Δεν λείπει αναλώσιμο υλικό και η λειτουργία των τμημάτων δεν στερείται των αναγκαίων υγειονομικών υλικών. Ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένων υπερβάσεων του προϋπολογισμού όπως με την φετινή υπέρβαση στην δαπάνη των φαρμάκων δόθηκε γενναίο κονδύλι από το Υπουργείο για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες του ογκολογικού τμήματος των αυξημένων αναγκών της ΜΕΘ και της αυξημένης δραστηριότητας της χειρουργικής κλινικής. Ακόμη να προσθέσουμε ότι γίνεται πλέον η άμεση εξόφληση των εταιριών σε φάρμακο αλλά και στα υπόλοιπα υγειονομικά υλικά. 

Ερ: Δηλαδή η κατάσταση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών βρίσκεται στο σημείο που θέλετε ως διοίκηση; 

Απ: Το Νοσοκομείο δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που θέλουμε και έχει ο πολίτης συμφωνά με τις σύγχρονες ανάγκες υγείας του. Όμως ξεπέρασε τους κινδύνους κατάρρευσης και μπαίνει σε φάση ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης των υπηρεσιών του. 

- Σας ευχαριστώ πολύ 
- Κι εγώ ευχαριστώ την Η.Ε. karatzova.com για το βήμα που έδωσε…

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.
    ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Η΄ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΡΕΧΕΙ;
    ΕΝΔΟΣΥΡΙΖΑΪΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ;

    ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα στο ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζονται ότι γίνονται με πολιτικές σκοπιμότητες. Το ιδιο το κόμμα σε όλα πηγαίνει άριστα. Ερασιτέχνες παντού και πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.