Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αποκάλυψη Wikileaks: Η ΠΓΔΜ θα δεχόταν από το 2008 το «Βόρεια Μακεδονία»


Ήδη από το 2008, η ΠΓΔΜ φαίνεται να αποδεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Wikileaks. Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που στάλθηκε στις 29 Ιουλίου 2008 και φέρει τον τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η αποκάλυψη έρχεται λίγο καιρό μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες για το ονοματολογικό και την ώρα που στα γειτονικά Σκόπια παραμένουν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το έγγραφο, πρόκειται για μια θέση που η ΠΓΔΜ έχει διατυπώσει από το 2008.

Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα σημειώνεται:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η "μακεδονική" κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

–Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

–Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

–Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. ειπαμε η ελληνικη πολιτικη εχει συνεχεια στα ξεπουληματα.
    απλα περιμεναν την καταλληλη στιγη που θα εφερναν αυτοι που κανουν ουσιαστικο κουμαντο σε αυτην την χωρα την καταλληλη κυβερνηση, δεν την χαραχτηριζω ελληνικη, που θα υπεγραφε αυτα που θελα και οι σκοπιανοι.
    σε ενα παρκινγκ, σε μια λιμνη δεν εχει σημασια απλα φερτε συμφωνιες να υπογραψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αυτό το δημοσίευμα επιβεβαιώνει την πραγματικότητα. Η πρόταση της χώρας τότε με κυβέρνηση ΝΔ ήταν το "Βόρεια Μακεδονία" και το "erga omnes" ( που ήταν η εθνική "γραμμή"). Το erga omnes ( δηλαδή το όνομα να ισχύει έναντι όλων και στο εξωτερικό αλά και στο εσωτερικό τους) δεν δέχονταν οι Σκοπιανοί ( Γκρουέφσκι). Ο εθνικιστής Γκρουέφσκι άλλαξε, μπήκε ο μετριοπαθής Ζάεφ ο οποίο αποδέχτηκε το erga omnes και την αλλαγή του Συντάγματος τους. Οι υποχωρήσεις έγιναν από τους Σκοπιανούς. Βέβαια κάθε συμφωνία περιέχει κάποιες υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και στις δυό πλευρές. Η πλήρης υποταγή μιας μόνο πλευράς γίνεται μόνο με πόλεμο. Οι πολεμοχαρείς νεόκοποι Ρωσόφιλοι και Τουρκόφιλοι ( που οι πιο πολύ είναι ιδεολογικοί απόγονοι των χουντικών που πούλησαν την Κύπρο) κάποιοι πληρωμένοι και κάποιοι όχι, θα μπούν γρήγορα στα σεντούκια που ήταν παραχωνιασμένοι τόσα χρόνια και εκεί είναι η θέση τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους εμπεριστατωμένες απόψεις στον karatzova.

      Διαγραφή
  3. Τι λέτε ρε παντογνώστες! Δηλαδή οι σκοπιανοί μας κάναν και μας κάνουν χάρη που δέχονται να ονομάζονται βόρειοι μακεδόνες; Από πότε φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης. Τι σχέση ρε έχουν οι σκοπιανοί με το όνομα Μακεδονία. Κρίμα ρε Έλληνες! Αλλά ξέχασα πάντα υπήρχαν οι Εφιάλτες! ΥΓ Εθνίκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εθνίκι προτιμάς το σκέτο Μακεδονία; Θα απλογηθείς στον Ελληνικό λαό που η στάση των συλλαλητηρίων από το 1992 εως σήμερα οδήγησε στην αναγνώριση από 150 κράτη με το συνταγματικό τους όνομα; Η στουθοκάμηλος βάζει το κεφάλι της στην άμμο και νομίζει ότι δεν την βλέπει κανείς!!!

      Διαγραφή
    2. Το βόρεια είναι γεωγραφικός προσδιορσμός και δεν έχει σχεση με την αρχαία Μακεδονία άσχετογνώστη.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.