Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίκαιρη ερώτηση της Θ. Τζάκρη για την ένταξη του Ν. Πέλλας στην Α΄ Ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με την οποία ζητά στη νέα ΠΟΛ για τη χορήγηση του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης για την περίοδο 2018-2019 και τον καθορισμό του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού, ο Νομός Πέλλας να ενταχθεί στη Ζώνη Α’ από τη Ζώνη Β’ στην οποία είναι ενταγμένος, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των τριών προηγούμενων ετών (2015-2016-2017) για τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο καταδεικνύουν ότι ο Νομός Πέλλας, ένας νομός που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους με θερμοκρασίες που συχνά είναι κάτω από το μηδέν (0 0C) και υψηλή υγρασία, εσφαλμένα υπάγεται στη Β’ Ζώνη, καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας που υπάγονται στην Α’ Ζώνη επικρατούν μεσοσταθμικά ίδιες ή υψηλότερες θερμοκρασίες από την Πέλλα.

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, το γεγονός ότι ο Νομός Πέλλας εντάσσεται στην Β’ Ζώνη συνιστά αδικία εις βάρος των κατοίκων του, διότι οι δικαιούχοι του επιδόματος επιδοτούνται εν τέλει με λιγότερα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. της κύριας κατοικίας σε σύγκριση με άλλους νομούς στους οποίους επικρατούν οι ίδιες ή καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. 
Περαιτέρω, όπως αναφέρει η βουλευτής στην ερώτησή της, σε μια περίπου εβδομάδα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες κατοίκους του νομού να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, σόμπες pellet κ.λπ.), με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως στα αστικά κέντρα του Νομού (Γιαννιτσά, Έδεσσα κ.λπ.), με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, καθώς και την αύξηση των περιπτώσεων παράνομης υλοτομίας, με δυσμενείς επιπτώσεις περιβάλλον.


Η κ. Τζάκρη στην επίκαιρη ερώτησή της παραθέτει τα στοιχεία της ΕΜΥ για την τριετία 2015-2017 για τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο όσον αφορά τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Πέλλα συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας που υπάγονται στην Α’ Ζώνη, τα οποία καταδεικνύουν ότι η ένταξη του Νομού Πέλλας στη Β’ Ζώνη δεν στηρίχθηκε σε επιστημονικά κριτήρια, κάτι που καθιστά περισσότερο από επιβεβλημένη την υπαγωγή του στην Α’ Ζώνη όσον αφορά στην καταβολή του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη για τη χορήγηση του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης.

Ο Νομός Πέλλας, ένας από τους βορειότερους νομούς της χώρας, που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και στον οποίο σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες -που συχνά είναι κάτω από το μηδέν (0 0C)- και υψηλή  υγρασία,  δηλαδή θερμοκρασίες που απαιτούν τη χρήση θέρμανσης 7 μήνες τον χρόνο, εντάσσεται στη Β’ Ζώνη βάσει της ΠΟΛ 1219/2017 όσον αφορά στη χορήγηση του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης. 
  Από τα επίσημα όμως στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αποδεικνύεται ότι ο Νομός Πέλλας εσφαλμένα βρίσκεται στη Β’ Ζώνη, καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας που υπάγονται στην Α’ Ζώνη επικρατούν ίδιες ή υψηλότερες θερμοκρασίες από την Πέλλα.
Για παράδειγμα, στο Νομό Σερρών, ένα νομό ο οποίος υπάγεται στην Α’ Ζώνη, την τριετία 2015-2017 το διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου η μέση τιμή της ελάχιστης ημερήσιας θερμοκρασίας με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΜΥ κυμάνθηκε στους 4,43 0C, η μεσαία τιμή στους 5,43 0C, με ελάχιστη τιμή της παραμέτρου αυτής  τους -11,5 0C και μέγιστη τους 16 0C, ενώ στην Πέλλα την ίδια περίοδο με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΜΥ (σταθμός Έδεσσας) η μέση τιμή της ελάχιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε στους 4,36 0C, η μεσαία τιμή στους 4,72 0C, με ελάχιστη τιμή της παραμέτρου αυτής τους -9 0C και μέγιστη τους 15,9 0C.
Από τη μελέτη των στοιχείων αυτών είναι σαφές ότι ο Νομός Πέλλας είναι ενταγμένος στη Β’ Ζώνη παρόλο που παρουσιάζει μεσοσταθμικά θερμοκρασίες χαμηλότερες από άλλες περιοχές της χώρας που είναι εντεταγμένες στην Α’ Ζώνη. Είναι λοιπόν προφανές ότι η μη ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη δεν στηρίχθηκε σε επιστημονικά κριτήρια.
Καθίσταται επομένως κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη όσον αφορά στην καταβολή του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης η υπαγωγή του Νομού Πέλλας στην Ζώνη Α’, από την Ζώνη Β’ στην οποία εντάχθηκε βάσει της ως άνω ΠΟΛ, για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων καθώς οι δικαιούχοι του επιδόματος της Β’ Ζώνης επιδοτούνται με λιγότερα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. της κύριας κατοικίας σε σχέση με την Ζώνη Α΄.
Σε μια περίπου εβδομάδα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες κατοίκους του νομού να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, σόμπες pellet κ.λπ.), με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως στα αστικά κέντρα του Νομού (Γιαννιτσά, Έδεσσα κ.λπ.), με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων παράνομης υλοτομίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Προτίθεσθε βάσει των επισήμων στοιχείων της ΕΜΥ να εντάξετε τον Νομό Πέλλας στην Α’ Ζώνη, από την Β’ Ζώνη που βρίσκεται σήμερα, όσον αφορά στην καταβολή του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. ΜΕ 1.20 ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α ΖΩΝΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΟΚ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ρε .
      Πες μου οτι το πιστεψες??
      Επίτηδες το κανει ο Σύριζα και η Τζάκρη.
      Για να στραφεί ο κόσμος στο φθηνότερο και καθαρότερο αέριο.
      Ακόμα δεν το καταλαβατε ??

      Διαγραφή
  2. να είσαι καλά που μας σκέφτεσε αν δεν είχαμε και σένα τι θα κάναμε και να ξέρεις δεν ήμαστε αχάριστοι εκλογές θα έρθουν και θα σε...΄΄τιμήσουμε΄΄ σε όποιο κόμμα χωθείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια στην Β ζώνη τώρα το θυμήθηκε εκλογές έρχονται????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν πραγματικά ήταν βουλευτής με γόβα στιλέτο, θα πήγαινε στον υπουργό και θα του. παρουσίαζε τα στοιχεία και θα απαιτούσε εδώ και τώρα να κάνει δεκτό το αίτημα της. Όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε ,κοινώς παπαριές,δεν είναι βουλευτής αντιπολίτευσης,έλεος πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.