Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρατείνονται οι επιδοτήσεις ρεύματος σε αγρότες «μαϊμού»


Σε προεκλογικού τύπου παροχές εις βάρος της ΔΕΗ προχωράει η κυβέρνηση τη στιγμή που η επιχείρηση δίνει μάχη επιβίωσης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις επιδοτήσεις των «μαϊμού» αγροτών στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίοι με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία της ΔΕΗ υπολογίζονται σε πάνω από 30.000. Οι δικαιούχοι του προνομιακού αγροτικού τιμολογίου που είναι κατά 40% χαμηλότερο από το τιμολόγιο των οικιακών καταναλωτών, ανέρχονται σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ στις 230.000.

Το αγροτικό τιμολόγιο παραμένει το μοναδικό επιδοτούμενο τιμολόγιο μετά το 2013, που οι θεσμοί επέβαλαν μέσω του μνημονίου την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων και τη θέσπιση τιμολογίων που να αντανακλούν το κόστος ρεύματος. Η τελευταία προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ στην κατεύθυνση αυτή έγινε τον Αύγουστο του 2014 και αφορούσε τις επιδοτήσεις στις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, οι οποίες είχαν καθιερωθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των νοικοκυριών με χαμηλές καταναλώσεις, μόνο που μέσω αυτής διασφάλιζαν φθηνό ρεύμα και καταναλωτές με πρώτες και δεύτερες εξοχικές κατοικίες.


Το 2014 και προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος από μια αύξηση της τάξης του 40% στα αγροτικά τιμολόγια, η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους θεσμούς παράταση για ένα χρόνο της κατάργησης της επιδότησης με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε επακριβώς τον αριθμό των καταναλωτών που είναι πράγματι αγρότες. Οι προσπάθειες της ΔΕΗ για εκκαθάριση του μητρώου αγροτών σκόνταφταν πάντα σε πολιτικές παρεμβάσεις όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης από διάφορες περιοχές της χώρας όπου εκλέγονται και η αγροτική ψήφος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υπό το βάρος των ανεξόφλητων συνολικών οφειλών ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ και των πιέσεων που ασκούνται στη ρευστότητά της, η ΔΕΗ από τις αρχές του έτους αποφάσισε να κινηθεί πιο αποφασιστικά και στο «αγροτικό ζήτημα» και επανενεργοποίησε τη διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου αγροτών. Με ατομικές επιστολές από τον Ιούνιο καλούσε κάθε εμφανιζόμενο ως δικαιούχο του αγροτικού τιμολογίου να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του καταθέτοντας συγκεκριμένα δικαιολογητικά μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσει να του παρέχει το αγροτικό τιμολόγιο με την επισήμανση ότι σε διαφορετική περίπτωση η σύνδεση θα μετατραπεί σε γενικής χρήσης. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της καλούσε τους αγρότες σε συνεργασία «ώστε τελικά να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο κατάχρησης ενός προνομίου που έχει θεσπιστεί από την πολιτεία για να στηριχθούν όσοι πραγματικά ασκούν αγροτική δραστηριότητα».

Σύνηθες, σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, είναι το φαινόμενο της σύνδεσης της αγροτικής κατανάλωσης με οικίες, ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Και ενώ η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων της κατά δύο ώρες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγρότες στην κατάθεση των δικαιολογητικών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η εκκαθάριση των δικαιούχων, στις 27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος Μαΐου 2019.

Ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε ως λόγο για την παράταση της προθεσμίας, «την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώριση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2019». 

Πηγή: Kαθημερινή

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Απαντήσεις
    1. Ενω αμα το λέει η αυγή, ή η εφημερίδα των συντακτών ή η ΕΡΤ είναι de facto.

      Διαγραφή
    2. ουκ ολιγες φορες γραφει την μιση αληθεια που ειναι χειροτερο απο ψεμα.οπως αναδημοσιευσε ρεπορταζ του γερμανικου τυπου "ξεχνωντας" να γραψει και την συναντηση Σπυρακη-Ζαεφ που αναφέρονταν στο ρεπορταζ

      Διαγραφή
  2. Δεν τους παίρνουμε όλους με της πέτρες λέω εγώ όλοι μας κοροϊδεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.