Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαρία Μίντζολη Λαγομάτη: «Ο εθελοντισμός είναι σκέψη και πράξη, είναι στάση ζωής και πηγή χαράς»


Σημαντικά μηνύματα για τον εθελοντισμό, την προσφορά και την αλληλεγγύη, «εκπέμπει» μέσα από την συνέντευξή της στην Η.Ε. karatzova.com, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών Μαρία Μίντζολη Λαγομάτη

«Η κοινωνική δράση και η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν να καλύψουν τη ανεπάρκεια όσο το δυνατόν της κρατικής χρηματοδότησης, αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά», σημειώνει η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου, προσθέτοντας ότι «ο εθελοντισμός είναι σκέψη και πράξη. Είναι στάση ζωής και αποτελεί πηγή χαράς, δημιουργικότητας, υπευθυνότητας».

Σχετικά με την συμμετοχή και παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή και γενικότερα στα κοινά, υπογραμμίζει: «Αποτελεί δημοκρατικό έλλειμμα ο αποκλεισμός ή η άνιση συμμετοχή γυναικών στην πολιτική ζωή. Η ποιότητα της δημοκρατίας και η ενδυνάμωσή της κρίνεται από την ισορροπημένη συμμετοχή ανδρών και γυναικών»

Διαβάστε την συνέντευξη της κ. Μίντζολη Λαγομάτη στον Δημήτρη Μπουλουσάκη:


Ερώτηση: Κυρία Λαγομάτη, σε λίγες ημέρες κλείνετε δύο χρόνια στο «τιμόνι» του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Πως προέκυψε η ίδρυση του  Συλλόγου αυτού; Ποιες ανάγκες και ποια κενά καλύπτει;

Απάντηση: Κε Μπουλουσάκη, η ίδρυση του Συλλόγου μας προέκυψε από τις ανησυχίες και τον προβληματισμό κάποιων συμπολιτών μας, αλλά κυρίως από την προσπάθεια των τριών πρωτεργατών της πρωτοβουλίας αυτής, του Δημ. Καρατσαλιώτη του Δημ. Λαγονίδη και του Αθ. Ξυνίδη, οι οποίοι μαζί εργάσθηκαν για την δημιουργία του. Η αφορμή ήταν η έλλειψη του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. Έτσι, οι παραπάνω κύριοι προετοίμασαν τις σχετικές διαδικασίες απ´ όπου προέκυψε το πρώτο προεδρείο του Συλλόγου των Φίλων του Νοσοκομείου, στις 23 Νοεμβρίου 2016. ‘Ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά’’ καθώς κινήθηκαν οι διαδικασίες που αφορούσαν την προμήθεια του αξονικού τομογράφου, του οποίου την πορεία παρακολουθούμε στενά. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας εργαστήκαμε εντατικά, πιέζοντας, συναντώντας τους διοικητές την ομάδα διαχείρισης, επισκεπτόμενοι την υπηρεσία interreg και το υπουργείο Υγείας. Οι διαδικασίες χρονοβόρες και απαιτητικές. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης. Ο διοικητής του νοσοκομείου, ως ο πλέον αρμόδιος, θα ανακοινώσει την ημερομηνία εγκατάστασης του αξονικού. Το νοσοκομείο μας εγκαινιάστηκε το 1993, από τον Κων. Μητσοτάκη και έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια, επομένως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πρέπει να ανανεωθεί. Όπως είναι γνωστό, στον χώρο της Υγείας τα προβλήματα είναι τεράστια και ο εξοπλισμός δεν ανανεώνεται. Έτσι η κοινωνική δράση και η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν να καλύψουν τη ανεπάρκεια όσο το δυνατόν της κρατικής χρηματοδότησης, αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά. Η εθελοντική κοινωνική δράση είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του κοινωνικού κράτους. Είμαστε αρωγοί μεταφέροντας παράλληλα την φωνή της κοινωνίας για το δικαίωμα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης. Να επισημάνω ότι οι γιατροί μας είναι άρτια εκπαιδευμένοι και το νοσηλευτικό προσωπικό αφοσιωμένο, με κατανόηση, αυτοθυσία, αφήνοντας το αποτύπωμα ευαισθησίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, κάτω από δύσκολες, πιεστικές συνθήκες εργασίας και με ιδιαίτερα μειωμένες αποδοχές, ανταποκρίνονται, είναι αφιερωμένοι στην αποστολή τους, στα καθήκοντά τους Μια τέτοια δύσκολη εποχή δρούμε με γνώμονα το κοινό καλό.

Ερ: Τι αντιπροσωπεύουν για σας οι έννοιες Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη;

Απ: Ο εθελοντισμός είναι σκέψη και πράξη. Είναι στάση ζωής και αποτελεί πηγή χαράς, δημιουργικότητας, υπευθυνότητας. Ο εθελοντισμός είναι προσφορά προς όφελος της κοινωνίας. Οι απολαβές του, όμορφα συναισθήματα, εμπειρίες, αγάπη... Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από να δίνεις χαρά; Δίνεις γιατί έτσι γεμίζει η ψυχή σου, η καρδιά σου τόσο που θέλεις να μοιράσεις την χαρά που νοιώθεις σ´ όλους όσοι βρίσκονται κοντά σου. Είναι πολύ δυνατό συναίσθημα! Η εθελοντική δράση παρακάμπτει γραφειοκρατίες και δίνει την ευκαιρία σε ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τα πιο βαθιά αλτρουιστικά συναισθήματα. Η αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο για λύσεις για μια κοινωνία υγιή και ισότιμη. Η αλληλεγγύη δυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης δημιουργεί το συναίσθημα ότι δεν είσαι μόνος και όλοι μαζί δρούμε για το κοινό καλό.

Ερ: Ποιες είναι επιγραμματικά οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Σύλλογος που εκπροσωπείτε αυτά τα δύο χρόνια της ύπαρξής του;

Απ: Χριστούγεννα και Πάσχα επισκεπτόμαστε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου μας, δίνοντας ευχές και δώρα στους ασθενείς με συνοδεία του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, θεατρικές παραστάσεις, παρακολούθηση αποκαθήλωσης του Κυρίου την Μεγάλη Παρασκευή στην ιερά μονή της Γουμέννισας, συναυλίες στο ανοιχτό και κλειστό θέατρο του δήμου, συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή δότη μυελού των οστών, εθυμοτυπικές επισκέψεις στον Μητροπολίτη μας, στην αντιπεριφεριάρχη μας, στους διοικητές του νοσοκομείου μας, στην έφορο Αρχαιοτήτων του μουσείου της Πέλλας, διοργάνωση ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού, φωταγώγηση του Πνευματικού Κέντρου για υπενθύμιση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, ανταλλαγή ευχών Χριστουγέννων σε απογευματινό κάλεσμα σε τσάι, αποκριάτικο πάρτι, συμμετοχή στο sailing του συλλόγου άλματος ζωής, συμμετοχή στην ανθοέκθεση του δήμου δέκα ημέρες ενημέρωσης εγγραφών και λήψεις δειγμάτων μυελού των οστών, διοργάνωση αιμοδοσίας με ποδηλατοδρομία, αποτέλεσμα δράσεων συγκέντρωση χρημάτων από χορηγούς, δωρητές, συμμετοχή των φίλων και μελών του συλλόγου, παρουσίαση βιβλίου και  ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΠΑΟΚ. Σχετικά με τις δωρεές του συλλόγου προς το νοσοκομείο. Η πρώτη μας δωρεά, μια συσκευή ένρινης παροχής υψηλής ροής οξυγόνου airvo2 opti flow στην ΜΕΘ, ένα bain marie 2m στο μαγειρείο ένα δίπορτο ψυγείο για την τράπεζα αίματος στην αιμοδοσία χωρητικότητας 560 ασκών, ταινίες κατεύθυνσης δαπέδου σεντόνια, αντικατάσταση του δέρματος στις τρείς πολυθρόνες στο εργαστήριο αιμοδοσίας, stand inox χαρτογράφησης για τις τρείς εισόδους του νοσοκομείου, 40 σφουγκαρίστρες, παραφινέλαιο για τους φυσικοθεραπευτές, πολυμηχάνημα scaner, μια ενεργοπαθητική πεταλιέρα για τους φυσικοθεραπευτές στην ΜΕΘ και βέβαια ολοκληρωμένος σταθμός, monitors, καρδιογράφοι. Στην καρδιολογική κλινική, υπερηχοτομογράφος στο ακτινολογικό εργαστήριο και οπτική βιομετρία για την οφθαλμολογική κλινική. Επίσης, ένα τροχήλατο αμαξίδιο μεταφοράς ασθενών και δυο θερμός για την παιδιατρική κλινική. Ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς τους αδελφούς Καμτσίκη για την μεγάλη δωρεά και όλους όσοι συμβάλλουν στο έργο του συλλόγου. Πραγματικοί πολύτιμοι συνοδοιπόροι!


Ερ: Ποια ήταν η σημαντικότερη πρωτοβουλία που πήρατε; Ξεχωρίζετε κάποια;

Απ: Μια σημαντική πρωτοβουλία, για την οποία αγωνίζομαι πέραν του έργου αρωγής του νοσοκομείου μας, είναι η εξής: Έχουμε ζητήσει επισήμως με έγγραφα προς την διοίκηση και το ΔΣ του νοσοκομείο προς την 3η ΥΠΕ, τον κ. Κύρκο και επισκεπτόμενη προσφάτως το υπουργείο Υγείας, το παλιό κτίριο του νοσοκομείου, το ιστορικής σημασίας σπίτι του Εμίν Μπέη, που είναι περιουσία του νοσοκομείου μας και ανήκει ως εκ τούτου στο υπουργείο Υγείας να μας παραχωρηθεί να το ανακαινίσουμε, με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με αγάπη για ένα κτίριο που καταρρέει, θέλουμε να βρει την αίγλη που του αξίζει, θέλουμε να το αναδείξουμε. Στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε πινακοθήκη χώρος που λείπει από την πόλη μας, μπορούμε να φιλοξενήσουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις ομιλίες, σεμινάρια, εικαστικά, μουσική δωματίου πάντα με ποιότητα και υψηλή αισθητική. Ένα ‘’κόσμημα’’- κομμάτι πολιτισμού του νοσοκομείου μας. Ευελπιστώ ότι η πρόταση θα έχει ευτυχή έκβαση. Πιστεύω ότι είναι ιδανικό γι αυτήν και ΜΟΝΟ την χρήση, όπου θα συνδράμει στα δρώμενα της πόλης μας και θα είναι ένα ΄΄κόσμημα΄΄ που θα είναι περήφανη η διοίκηση του νοσοκομείου που το κατέχει.

Ερ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Συλλόγου σας για το επόμενο διάστημα;  Ποιες δράσεις θα αναλάβετε;  

Απ: Μια μουσικοθεατρική παράσταση -ενημέρωση για τον δότη μυελού των οστών από τον γιατρό και Διοικητή του νοσοκομείου Πέλλας κ. Σμία και παρουσίαση του βιβλίου «η ευχή της γάζας» με διαδραστικά παιχνίδια της Ελένης Κίτσου και της Ηρούς Γεωργίου, disco party εποχής, το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο τσαι ανταλλαγής ευχών. Με την καινούρια χρονιά σχεδιάζουμε πολλές ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές δράσεις αρκεί να έχουμε και την αντίστοιχη ηθική και υλική ανταπόκριση και συμπαράσταση. 

Ερ: Έχετε την υποστήριξη που θα θέλατε από τον Δήμο ή την Πολιτεία;

Απ: Ο Δήμος Πέλλας μας παραχωρεί το Ανοιχτό και το Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών και δημοσίως τον ευχαριστούμε για αυτό. Η συμβολή της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και του προέδρου της κ. Απόστολου Φάκκα, είναι πολύ σημαντική, καθοριστική θα έλεγα.

Ερ: Η τοπική κοινωνία πως ανταποκρίνεται στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε;

Απ: Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό τον Σύλλογο και τις δράσεις και θα θέλαμε να συνεχίσει έτσι. Συμβάλλει θετικά στην πορεία του, που είναι πορεία για το κοινό καλό. Για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Οι συμπολίτες μας είναι πολύτιμοι συνοδοιπόροι μας ώστε να κάνουμε την θέλησή μας πράξη.


Ερ: Είστε μια δραστήρια γυναίκα. Αν και έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η εικόνα της πολιτικής εξουσίας παραμένει κυριαρχικά ανδρική. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Απ: Η Ελλάδα κύριε Μπουλουσάκη παραμένει χώρα ανδροκρατούμενη και πατριαρχική, ισχύει το ΄΄Άνδρες πόλις΄΄... του Θουκιδίδη. Μετά 2500 χρόνια ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει Τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα απαιτεί μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Το εκλογικό σύστημα, ο άνισος καταμερισμός των οικογενειακών υποχρεώσεων των δύο φύλων, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και αθέμιτος πολλές φορές. Όλα αυτά είναι τα βασικά που δεν επιτρέπουν και αποκλείουν την γυναίκα. Για τις γυναίκες, εάν είχαν πεδίο δράσης, η πολιτική θα ήταν διαφορετική, θα αναβαθμίζονταν. Ξέρετε, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες ως προς την κοινωνική πρόνοια, την ιατρική περίθαλψη, τα κοινωνικά, το περιβάλλον, τα οικονομικά.. Οι γυναίκες είναι δραστήριες και διεκδικούν ουσιαστική συμμετοχή στα κοινωνία και στην πολιτική. Παρωχημένες αντιλήψεις πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν είναι επιταγή, αλλά στρατηγική. Η γυναίκα στη κορυφή αποτελεί πρόκληση για την ίδια και την κοινωνία. Αποτελεί δημοκρατικό έλλειμμα ο αποκλεισμός ή η άνιση συμμετοχή γυναικών στην πολιτική ζωή. Η ποιότητα της δημοκρατίας και η ενδυνάμωσή της κρίνεται από την ισορροπημένη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Εν κατακλείδι: Εμπιστευθείτε την γυναίκα.

Ερ: Προσωπικά θα συνεχίζετε να δραστηριοποιείστε στα πλαίσια του εθελοντισμού και του Συλλόγου ή θέλετε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω, όπως π.χ. να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ: Θα συνεχίσω να δραστηριότητά μου ως έχει. Έκαστος εφ ω ετάχθη. Η εθελοντική προσφορά είναι ένας άλλος τρόπος συμμετοχής στα κοινά. Η πολιτική είναι ένας χώρος δύσκολος για τις γυναίκες αν και πιστεύω ότι είναι καλύτερες τώρα πια μορφωμένες με ιδέες και αυτοπεποίθηση. Η πολιτική είναι μια οδυνηρή εμπειρία υπάρχει σκληρός και αθέμιτος ανταγωνισμός. Θέλει γερό στομάχι. Στην πολιτική δεν πράττεις αυτά που ονειρεύεσαι.
- Σας ευχαριστώ πολύ.
- Κι εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε…

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment