Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ριζάρι: Το πρώτο χωριό της Πέλλας που καλλιεργήθηκε η Ροδακινιά και το χωριό που πρώτο είχε ηλεκτρικό ρεύμα!


Το Ριζάρι είναι χωριό που ανήκει στο Δήμο Έδεσσας. Βρίσκεται περίπου 7 χλμ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Έδεσσας και περίπου 85 χλμ. δυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απογραφή του 2011, το Ριζάρι έχει πληθυσμό 1.132 κατοίκους. Η επίσημη ονομασία είναι “το Ριζάριον”. 
Στο Ριζάρι η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και παράγονται κάθε λογής φρούτα. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο χωριό της περιοχής του Νομού Πέλλας στο οποίο καλλιεργήθηκε η Ροδακινιά. Τέλος αναφέρεται ως το πρώτο χωριό το οποίο είχε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της υδροηλεκτρικής ενέργειας!

Υποδομή

Το πλήρως ανακατασκευασμένο Δημοτικό Γήπεδο Ριζαρίου, βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του χωριού και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο σύγχρονα γήπεδα του Δήμου Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής της ΠΕ  Πέλλας. Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου, αποτελείται από φυσικό χλοοτάπητα και στη νότια πλευρά του, υπάρχουν δύο κερκίδες χωρητικότητας περίπου 700 ατόμων. Παράλληλα, στο γήπεδο υπάρχουν αποδυτήρια με πολλές ανέσεις για τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές και κυλικείο προς εξυπηρέτηση του φίλαθλου κόσμου. Τέλος, ο χώρος του γηπέδου περικλείεται από περίφραξη και δεντροστοιχίες δίνοντας μια ευχάριστη ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού ονομάζεται Ορφεας Ριζαρίου και ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1944.


Ο Ιερός Ναός 318 Θεοφόρων Πατέρων Ριζαρίου

Ο Ιερός Ναός των 318 Θεοφόρων Πατέρων Ριζαρίου άρχισε να χτίζεται το 1958 επί εφημερίας του πατρός Αθανασίου Μπελαντόνα και επί Μητροπολίτου Εδέσσης – Πέλλας. Οι εργασίες ανεγέρσεως ήρθαν σε πέρας το 1968. Τον Μάιο του 1972 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού υπό του Μητροπολίτου Εδέσσης – Πέλλας και Αλμωπίας κ.κ Καλλίνικου και εφημερίας του πατρός Ιωάννη Γκαούτση. Ο Ιερός Ναός των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων Ριζαρίου είναι ο μοναδικός ενοριακός ναός με αυτή την ονομασία και εορτάζει μια Κυριακή πριν την Πεντηκοστή.

Ιερό Εξωκκλήσι Αγίου Αθανασίου

Το Ιερό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου άρχισε να χτίζεται το 1995 και τελείωσε στα μέσα του 1996 επί εφημερίας του π. Γεώργιου Δημητρίου. Ονομάστηκε έτσι διότι ο παλαιός ναός του χωριού ήταν προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου. Χτίστηκε στον χώρο αυτό έπειτα από επιθυμία των κατοίκων της ενορίας του Ριζαρίου, διότι εκεί μαζεύονται κάθε Πρωτομαγιά και στον τόπο αυτό ήθελαν να υπάρχει ένα εξωκκλήσι.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ριζαρίου Χαράλαμπος Σαμαρτζίδης (Βικιπαίδεια), «με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νέων και στα πλαίσια συνεργασίας με το σύλλογο «Αγάπη για το παιδί» Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται είδη ρουχισμού και τρόφιμα για άπορες οικογένειες και για διάφορα ιδρύματα». Ο κ. Σαμαρτζίδης εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του προς τους συγχωριανούς του για την βοήθεια τους στο έργο αυτό, αλλά και προς όλο τον κόσμο για την πολύτιμη βοήθεια και την συμπαράσταση του προς τον Σύλλογο.
«Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Ριζαρίου είχε την τιμή, με την βοήθεια του συνδιοργανωτή Απόστολου Εμμανουηλίδη, να συμμετάσχει στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Πατριαρχική Του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Με μεγάλη ευχαρίστηση παρακολούθησε κάποια από τα μαγευτικά μέρη και μνημεία καθώς και περιηγήθηκε στα στενά του Βοσπόρου. Επιπλέον, είχε την τιμή να λάβει από τη διευθύντρια της Πατριαρχικής Σχολής την κ. Βικτώρια Λαιμοπούλου ένα αναμνηστικό δίπλωμα για την συμμετοχή του στο φεστιβάλ»
Προϊόντα παραγωγής & Kiwi Festival
Η Τοπική Κοινότητα Ριζαρίου είναι γνωστή για τα ακτινίδια και τα ροδάκινά της, που καλλιεργούνται στην περιοχή και γίνονται μαρμελάδες, χυμοί και κονσερβοποιημένα. Το Ριζάρι γιορτάζει κάθε χρόνο στα τέλη Οκτώβρη τη γιορτή του ακτινίδιου, το KIWI FESTIVAL που περιλαμβάνει γεύσεις με βάση το ακτινίδιο, μουσική, χορό και τοπικά προϊόντα από το χωράφι του αγρότη. 

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας είναι ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι οι: Ευθυμία Λυκίδου και Ανδρόνικος Κατικαρίδης 
rizari1
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.