Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το χωριό «Μπαλίτζα», που έγινε Μελίσσιον


Το Μελίσσι (Τοπική Κοινότητα Μελισσίου-Δημοτική Ενότητα Γιαννιτσών), ανήκει στο Δήμο Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Γιαννιτσών.

Είναι ένα χαρακτηριστικό ελληνικό χωριό με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων και μάλιστα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Πέλλας. Το χωριό παλιά ονομαζόταν Μπαλίτζα, τώρα όμως η επίσημη ονομασία του είναι "το Μελίσσιον". 
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Μελίσσι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μελίσσιον του πρώην Δήμου Γιαννιτσών του Νομού Πέλλας.

Το Μελίσσι έχει υψόμετρο 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,7720270154 και γεωγραφικό μήκος 22,3497897217. Περιτριγυρίζεται από βουνά (όρος Πάικο). ´Εξω από το χωριό περνάει ένα ποτάμι, το οποίο ονομάζεται Μπαλίτσας και είναι παραπόταμος του Λουδία. Δίπλα στο ποτάμι είναι κτισμένο το εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε χρόνο, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα γιορτάζεται η γιορτή της Ζωοδόχου πηγής με παραδοσιακούς, τοπικούς χορούς (πανηγύρι) και η κύρια Εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο.


Μεγάλο μέρος των κατοίκων του Μελισσίου εγκαταστάθηκε σε αυτό το 1974, με καταγωγή από το χωριό Ασβεσταριό. Κατοικούν λοιπόν σε αυτό άτομα ποντιακής καταγωγής, ντόπιοι Ασβεσταριώτες, οικογένειες Βλάχων και «Καραμανλήδες», ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί σε αυτό και τουλάχιστον 40 οικογένειες Αθίγγανων.

Το χωριό διαθέτει ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης διαθέτει 6/θέσιο δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί τα παιδιά των κατοίκων και ένα Νηπιαγωγείο. Στη μετέπειτα εκπαίδευση τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο των Γιαννιτσών.

Υπάρχει επίσης τοπική ποδοσφαιρική ομάδα καθώς και οργανωμένο γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» Μελισσίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Γκόνος Γιώτας" Ασβεσταριωτών, ασχολούνται τόσο με πολιτιστικές αλλά και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται με καλλιέργειες δένδρων, βαμβακιών και σιταριού. Σε μικρότερο βαθμό καλλιεργούν, επιπλέον, ρόδια και σπαράγγια, ενώ διατηρούνται και δύο μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη η παραγωγή καπνού, η οποία όμως διεκόπη στις αρχές του 2000.
Υπάρχουν επίσης καφετέριες, κρεοπωλεία, ένα φαρμακείο καθώς και ένα δημόσιο ιατρείο, το οποίο επισκέπτεται ένας αγροτικός ιατρός.
Ακόμα, η συγκοινωνία με την πόλη των Γιαννιτσών είναι συχνή, εύκολη και προσιτή. Επίσης συχνή είναι και η καθημερινή μετάβαση στη Θεσσαλονίκη μέσω λεωφορείων και αντίστοιχα στην Αθήνα.
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσίου είναι ο Σωτήρης Ζιούδας.
melisi18
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ¨Όλοι οι κάτοικοι τελικά της "Μπάιλτζας" ή "Μπαλούτζας" είναι εγκατασταθέντες? Δεν υπήρχαν γηγενείς πριν την εγκατάστασή των προαναφερθέντων? Πόση προσοχή δίνεται για την περιγραφή ενός χωριού? Ή τελικά όλα γίνονται στο....πόδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.