Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Γ. Σηφάκης στον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή


Για Λόγγο Έδεσσας,  Κάστρο Χρυσής, χώρο υποδοχής στο ανάκτορο Πέλλας, Γενί Τζαμί Έδεσσας και κτίριο του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» Έδεσσας 

Έγκριση κονδυλίου για εκκίνηση αρχαιολογικής ανασκαφής στον Λόγγο Έδεσσας  
Η σύσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια  της συνάντησης  εργασίας  του βουλευτή με την Έφορο Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα. 
Ο Γιάννης Σηφάκης έθεσε στον Υφυπουργό όλα τα βασικά ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πέλλας και ζήτησε την προώθηση τους.

ΛΟΓΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το 2018 εκτελέστηκαν στον Λόγγο αρχαιολογικές εργασίες αξίας 15.000,00 € σε έργο υπό τον τίτλο «Εργασίες καθαρισμού αρχαιολογικών λειψάνων του αρχαιολογικού χώρου της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Λόγγου Έδεσσας» μετά από σχετικά αιτήματα του βουλευτή και της Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Σήμερα  23/10/18 εγκρίθηκε επιπλέον ποσόν 20.000,00 € για «Ανασκαφή στον Λόγγο Έδεσσας» για το 2018 επίσης. 
Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση  του για αυτή την εξέλιξη  και αιτήθηκε την έγκριση κονδυλίων έτους 2019 για τον Λόγγο Έδεσσας ως εξής:
Α. 20.000,00 € για συνέχιση ανασκαφών
Β. 30.000,00 € για μελέτες διαδρομών, ανάδειξη μονοπατιών σύνδεσης του Λόγγου με την ακρόπολη στο Βαρόσι για να είναι το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου εύκολα προσπελάσιμο στον επισκέπτη  της Έδεσσας. 
Γ. 15.000,00 € για καθαρισμούς και συντήρηση- επισκευή  του φυλακίου στον Λόγγο.
Συμπερασματικά, ο Λόγγος Έδεσσας μπήκε στον χάρτη των αρχαιολογικών ανασκαφών ( όπως επιδίωξε την τελευταία διετία ο βουλευτής με την στήριξη του συλλόγου Τημενίδες, του συλλόγου « Μέγας Αλέξανδρος Έδεσσας» και όλης της κοινωνίας και των φορέων της Έδεσσας) με συμβολικό αρχικά προϋπολογισμό αλλά με καθαρό μήνυμα ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να ανασκαφεί, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβει και να αξιοποιηθεί τουριστικά. 


ΚΑΣΤΡΟ ΧΡΥΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

Είναι γνωστό ότι έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. η Α’ φάση του έργου ανάδειξης των τειχών. Η Εφορία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε ανασκαφή για τμήμα του χώρου που δεν είχε αποκαλυφθεί  και επανέφερε το θέμα στο Κ.Α.Σ. για την έγκριση της Β’ φάσης που αφορά και την Βασιλική που βρίσκεται εντός του κάστρου. 
Ο βουλευτής αιτήθηκε την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και την, έστω, σταδιακή χρηματοδότηση του. Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου είναι περί τις 500.000,00 €. 

ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ» 

Μετά την προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Υπουργείο, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Έδεσσας για την εκπόνηση των μελετών ( στατική και ηλεκτρομηχανολογική) και την κατασκευή του εναπομείναντος αρχαιολογικού έργου στο κτίριο του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος Έδεσσας» το Υπουργείο ανέθεσε το έργο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Η εφορία ανέθεσε τις μελέτες ( στατική και ηλεκτρομηχανολογική). Η σχετική σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών τον Δεκέμβριο 2018. Η έφορος αρχαιοτήτων Πέλλας διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι το έργο της αρχαιολογίας θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Ο Δήμος Έδεσσας οφείλει να κάνει παράλληλες εργασίες  εντός του 2019 με στόχο ολοκλήρωση του συνόλου του έργου πριν το τέλος του 2019. 
Η ολοκλήρωση του έργου είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει το συντομότερο δυνατόν καθόσον δεν υφίσταται άλλος κατάλληλος χώρος πολιτισμού για εκδηλώσεις στην Έδεσσα και ο σημαντικός και δραστήριος σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» περιμένει ήδη πολλά χρόνια να παραλάβει το κτίριο του για να συνεχίσει απρόσκοπτα την δραστηριότητα του. 

ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΠΕΛΛΑΣ 

Έχει προταθεί στο Κ.Α.Σ. η έγκριση χώρου υποδοχής των επισκεπτών που θα περιέχει βασικούς βοηθητικούς χώρους εντός του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου Πέλλας για την εξυπηρέτηση τους. Περιέχονται  χώρος βιντεοπροβολών, WC, κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περί τις 250.000,00 €. 
Ο βουλευτής ζήτησε την ένταξη του σε πρόγραμμα για την χρηματοδότηση του.

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το έργο έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και εγκρίσεις από το Κ.Α.Σ. ( αρχιτεκτονική, στατική και συντήρησης των εκτεταμένων τοιχογραφιών). Απαιτείται η ένταξη τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε στην μελέτη των αιτημάτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαντήσει στον βουλευτή για τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την στιγμή όσον αφορά την προώθηση τους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Κάποτε είχαν βρεθεί κάτι αρχαίοι τάφοι έξω από το Νεοχώρι κάνεις δεν ασχολήθηκε με αυτούς κύριε Σηφάκη δεν ξέρω αν το γνωρίζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κυριε σηφακη ολα αυτα τα εχετε γραψει πολλες φορες και ειχατε καλεσει την κυρια κονιορδου να ερθει στο λογγο, ηρθε ειδε και απηλθε, και σας αγνοησε, με 15 και με 20 χιλ. δεν γινονται ανασκαφες...
    σηφακειος λογικη.
    εν πασει περιπτωσει, ερχομαι σε ενα ατοπημα που κανατε σε βαρος των δημαρχων και τα ψεματα που ειπατε. λετε κυριε σηφακη οτι με πονο ψηχης, θελετε να κανετε φραγματα αλλα δεν σας φερανε οι δημαρχοι μελετες, δεν θα το σχολιασω αυτο,οπως και την μελετη του προδρομου στο ιντερεκ, ενω λετε οτι δεν υπαρχουν λεφτα για νεα φραγματα , για αυτο δεν θα γινει το φραγμα της καλης, μετα απο 1 λεπτο ξεχνατε τι ειπατε και κανετε επιθεση στους δημαρχους γιατι δεν σας δινουν μελετες, για φραγματα και μαλιστα λετε οτι αισθανεστε εκτεθειμενος, κυριε σηφακη τα εχετε κανει κουλουβαχατα, δεν ξερετε τι λετε, προσπαθειτε να κανετε αισθητη την ανυπαρξια σας λεγοντας μπουρδες και κανοντας επιθεση στους δημαρχους, στους συναδελφους σας βουλευτες, μεχρι και στην τοπικη εκκλησια, αυτο δεν εχει γινει ποτε και σε κανενα νομο,και σχολιαζεστε για τα καμωματασας πολυ ασχημα, ως προς τα αλλα που ειπατε για τον σηδηροδρομο, μια μελετη σκοπημοτητας του 2007 και περιμενεις να μπει σε κοινοτικο προγραμμα; η το φυσικο αεριο , που το κομμα σου το κατρψηφισε, για ποιες σχολες παλευεις; κλεισανε συγχωνεσυτηκαν πανω απο 100 σχολες και συ παπαρολογεις, αληθεια τα πιστευεις αυτα που λες οτι η πελλα μπηκε στην αναπτυξη...
    πες κατι που εκανες εσυ ενα εργο μια μελετη, τιποτε απολυτως, λογια λογια ...και ψεματα...καρατζοβα να περασει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραφείο βουλευτή Γιάννη Σηφάκη25 Οκτωβρίου 2018 στις 3:54 μ.μ.

      Καταλαβαίνουμε την μεγάλη δυσκολία σας να προσπαθείτε να υπερασπιστείτε δημάρχους που δεν ωρίμασαν ούτε μια μελέτη αρδευτικού έργου. Τα χρήματα που υπάρχουν στο ΠΑΑ για αρδευτικά είναι 180 εκατ. ευρώ και αφορούν αρδευτικά δίκτυα και μικρά ( όχι μεγάλα) φράγματα. Θα μπορούσαν λοιπόν να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα όπως το αρδευτικό Φλαμουριάς, το φράγμα Προδρόμου, η ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου- Προμάχων- Σωσάνδρας,το αρδευτικό της Χρύσας, η Γραμόσκα, το αρδευτικό δίκτυο Μυλοτόπου κλπ κλπ αν υπήρχαν ώριμες μελέτες. Δυστυχώς όμως δεν έχει ετοιμαστεί ( από τους Δήμους) ούτε ένα έργο. Το φράγμα του Αλμωπαίου δεν χωρεί σε αυτή την χρηματοδότηση και ο βουλευτής ανέφερε την προοπτική χρηματοδότησης του.
      Όλοι κορόϊδευαν και τώρα στεναχωριούνται όταν ο βουλευτής αποκάλυψε την μη αμφισβητήσιμη αλήθεια. Απαιτείται η εκλογή Δημοτικών αρχών με σαφείς προτεραιότητες να υποστηρίξουν τον αγρότη, να ωριμάσουν μελέτες για να μην αχρηστεύουν την δυναμική των βουλευτών στην διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.
      Τα κόμματα και τους πολιτικούς του παρελθόντος δεν απασχολούσαν , βέβαια, τέτοια...δύσκολα θέματα

      Διαγραφή
  3. και φωτογραφιες, μόνο φωτογραφίες....και τωρα τελευταια μας πασαρεις κτηρια ... κτηρια... και οχι αυτους που συναντας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σηφάκης δεν είναι της φωτογραφίας αλλά της ουσίας, χορτάσαμε φωτογραφίες χωρίς καμιά ουσία δεκαετίες στην Πέλλα από τους πολιτικούς των 15 και 25 ετών

      Διαγραφή
    2. ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΗΜΕ 3.57 ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΦΑΚΗΣ .ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΣ ΤΟΥΒΛΑ.

      Διαγραφή
  4. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ, ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΝΩ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ...ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΣΗΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ , ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕΣ ΚΑΝΕΝΑΝ , ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε σηφακη σαν κυβερνητικος βουλευτης γιατι δεν δωσατε χρηματα να ωριμασουν μελετες οπως κανανε καρασμανης , τζαμτζης,γιατι δεν τΑ εβαλες στο ιντερεκ, εδω γελανε....δεν καταλαβα αυτα τα μικρά φραγματα που ειναι στην δικαιοδοσια του περιφεριαρχη, σε σας θα απευθυνθουν, φιλος των δημαρχων, ειναι, και εχουν αμεση σχεση. το κανετε για να κανετε ηχηρή την ανυπαρξια σας μεχρι και με τον δεσποτη τον αγιο ανθρωπο τα βαλετε και τωρα λετε οτι εχετε εξαιρετικη προσωπικη σχεση,αληθεια ποσες φορες τον συναντησατε ,μεχρι προχθες δεν σας γνωριζε, το ειδαμε ολοι οι αυτοδικοιτικοι τοση υποκρισία. αποτελειτε πανελλαδικο φαινομενο μαυρογιαλουρισμου...και οχι μονο! .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.