Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης: Αδιανόητη η μη ωρίμανση από τους Δήμους της Πέλλας ούτε μιας μελέτης ενός αρδευτικού έργου για να διεκδικηθεί χρηματοδότηση του


Απόδειξη το αρδευτικό έργο της Φλαμουριάς

Συνεχίζοντας ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι απαραίτητο ο ίδιος ο ΤΟΕΒ Εδεσσαίου να επενδύσει σε ΑΠΕ ( Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα) σε τρείς θέσεις που υπάρχουν στο δίκτυο του για να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος με στόχο την σημαντική μείωση των εισφορών των αγροτών για άρδευση με τον συμψηφισμό παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και καταναλισκόμενης ενέργειας στα αντλιοστάσια του. 

Αφορμή για τις δηλώσεις του βουλευτή το αρδευτικό έργο Φλαμουριάς που μόνο λόγια ακούν οι αγρότες χρόνια τώρα χωρίς να υπάρχει ούτε ένα βήμα ωρίμανσης του. 
Στα γραφεία του ΤΟΕΒ Εδεσσαίου πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του βουλευτή σύσκεψη για το αρδευτικό έργο της Φλαμουριάς. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μαζί με τον βουλευτή ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Τρυψιάνης, μέλη του ΔΣ του Δασικού Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Φλαμουριάς, ο κατασκευαστής της πρώτης φάσης του έργου και ιδιώτης μελετητής.  Η πρώτη φάση του έργου είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν και όλα τα τελευταία χρόνια συζητείται η επέκταση του στις υπόλοιπες περιοχές που δεν καλύφθηκαν από το αρχικό έργο. 

Παρά όμως τις υποσχέσεις, τις συζητήσεις, τις φωτογραφίες κλπ διαφόρων παραγόντων όλα τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει ούτε σπιθαμή η όποια ωρίμανση του έργου , όπως αποκαλύφθηκε στην σύσκεψη.
Αφού αναλύθηκε λεπτομερώς το θέμα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες μελετητικής ωρίμανσης και χρηματοδότησης του αρδευτικού έργου της Φλαμουριάς και οι ενέργειες που ακόμη απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου της Πλατάνης με την σύνδεση του στο ηλεκτρικό δίκτυο.


Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Τρυψιάνης αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη υποβοήθησης από τους δήμους της ωρίμανσης αρδευτικών έργων όσο και της απόφασης του ΤΟΕΒ να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη νομοθεσία για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) με την παραγωγή ενέργειας με Μικρούς Υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε δύο θέσεις στο φρύδι της Έδεσσας και έναν στο αρδευτικό του Μεσημερίου και τον συμψηφισμό της με την πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των ίδιων των αγροτών με την μείωση των εισφορών τους για άρδευση.
Ο Γιάννης Σηφάκης και με την βουλευτική του ιδιότητα αλλά και τις γνώσεις από την  επαγγελματική του ιδιότητα θα βρίσκεται πολύ κοντά στα θέματα αυτά με στόχο να ωριμάσουν έργα και να χρηματοδοτηθούν και όχι να συνεχιστεί αυτή η αδιανόητη αδράνεια κυρίως των Δήμων και η συστηματική υποτίμηση των αγροτών. 
Στην Αλμωπία έχει ενταχθεί στο ΙΝΤΕRREG η μελέτη του φράγματος του Προδρόμου και αναμένεται η εκπόνηση της. Είναι απαραίτητο να ωριμάσει το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει, ίσως, να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΠΑΑ, η καθυστέρηση όμως είναι μεγάλη.

Όσον αφορά το φράγμα του Αλμωπαίου ο Γιάννης Σηφάκης δήλωσε: 

«Το μόνο μελετητικά ώριμο αρδευτικό έργο στην Πέλλα είναι το φράγμα του Αλμωπαίου (που η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την μελετητική ωρίμανση του) που είναι και έργο πολλαπλού σκοπού και έχει προϋπολογισμό  118 εκατ. € ( πλην ΦΠΑ). Το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό αυτό έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση καθόσον ο συνολικός προϋπολογισμός των αρδευτικών έργων σε όλη την χώρα από το ΠΑΑ 2014-2020 είναι 180 εκατ. € και δεν αφορά νέα φράγματα. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για νέα έργα που θα αφορούν δίκτυα ( όπου υπάρχουν φράγματα) η ολοκλήρωση έργων για να είναι λειτουργικό το σύνολο.  Η διεκδίκηση της χρηματοδότησης του φράγματος Αλμωπαίου μπορεί να είναι ρεαλιστική όταν αποφασιστεί από την Κομισιόν η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΠΑΑ για αρδευτικά έργα και κατασκευή νέων φραγμάτων. 
Στα θέματα αυτά απαιτείται σοβαρότητα και διεκδίκηση και όχι οι πολύ γνωστές (και τετριμμένες πια στην Πέλλα) πρακτικές με φωτογραφίες και δήθεν ενημερώσεις που συνεχώς πέφτουν έξω».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.... ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ...ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ . Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΜΗΔΕΝ . ΣΤΣ ΕΡΓΑ ΟΜΩΣ ΦΡΟΥΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΗΔΟΝΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ. ΠΟΥ ΚΟΡΔΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ. ΕΠΙ ΣΙΒΕΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ 15 ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η άρδευση ειναι αρμοδιότητα των δήμων εδώ και 7 χρόνια. Ότι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αφορμή το άρθρο και τις φωτό έχω ένα ερώτημα προς τους υπεύθυνους.
    Ένα πράσινο αγροτικό με τον λογότυπο του ΤΟΕΒ που κυκλοφορεί στην πόλη της Έδεσσας είναι όχημα του ΤΟΕΒ ή ΙΧ ;
    Αν είναι ΙΧ, προφανώς είναι τυχαία η επιγραφή.
    Αν είναι του ΤΟΕΒ, μπορει να κυκλοφορεί και εξωυπηρεσιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τοεβ λειτουργεί όλο το 24ωρο χειμώνα καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. Μιλάμε για τους υπαλλήλους του ΤΟΕΒ ή για αυτούς που πληρώνονται από ΤΟΕΒ και μπορεί να είναι υπάλληλοι ΓΟΕΒ λέμε;

      Διαγραφή
  5. Γιάννη Σηφακη,ποτε απο συστασεως της κομισιον δεν εχουν δοθει επι πλεον κονδυλια περαν των κονδυλίων της τρεχουσας προγραμματικης περιοδου εν προκειμένω της περιόδου 2014 - 2020, για ποια διεκδικηση χρημματοδοτηση μιλας; εδω χαθηκαν απο την προηγουμενη προγραμματικη 2007-2013 ενάμιση δις, γιατι το 2015 που ηταν η τελευταία χρονια απορρόφησης, εμεις εδω στο ελλαδισταν παιζαμε το πετσακι μας, δλδ η κυβέρνηση,να λοιπον τα λεφτα τα οποια επεστραφησαν στην κομισιον ,με αυτα θα κατασκευζαμε 15 φράγματα,ολα τα αλλα ειναι παραμυθια της χαλιμας.συναδελφο σου μελετητης., καμία σχεση με πολιτικη και κομματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρπφανως γελοιοποιειστε οταν μιλατε οτι για την απωλεια 1,5 δις της προηγουμενης περιοδου 2007-2013 εχει την οποιαδηποτε ευθυνη ο ΣΥΡΙΖΑ. 7 χρονια απο το 2007 ως το 2014 διαχειριστηκατε αθλια τα κονδυλια και χασατε χρηματοδοτησεις.
      Οσον αφορα το φραγμα του Αλμωπαιου επρεπε ναρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλιστει η μελετητικη του ωριμοτητα το 2017.
      Λοιπον βαλτε εκει στην ΝΔ την ουρα στα σκελια και μην μιλατε για χαμενα κονδυλια...
      Τωρα που τελειωσαν οι διαπλοκες ειμαστε πρωτοι σε απορροφητικοτητα κονδυλιων στην ΕΕ.
      Ακομη οι δημαρχοι απο το Κομμα σας στην Πελλα μια μελετη ωριμη δεν εχουν για αρδευτικο εργο.
      Ειστε η καταστροφη της χωρας και θα μεινετε παντα στο χρονοντουλαπο της ιστοριας

      Διαγραφή
  6. Λάθος κάνεις δεν χάθηκε ενάμιση
    Δις χάθηκαν πάνω από 9. Τα τεσσεράμισι από το 2007-2013 και τεσσεράμισι αυτά που τα μετέφεραν στην προγραμματική του 2014 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σηφάκη άσε το παραμύθι σχετικά με αναζήτηση πόρων απο την Κομισιόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεταφορά πόρων από άλλα μέτρα. Εσείς το μόνο πρόγραμμα που φορτώνετε με αυτό τον τρόπο είναι της εξισωτικής. Διάβασε και κανένα πόρισμα από την επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ. Μην λες ανακρίβειες και εκτίθεσαι. Ακόμη και αυτό το περιβόητο πακέτο Γιούνκερ δεν το έχετε αγγίξει. Κοιτάξτε να τρέξετε αξιολογήσεις και πληρωμές για μην καταδικάσετε και το 2021-2027.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιθεστε ασχημα εκει στον Καρασμανη, ο Σηφακης ξερει απολυτως τι λεει.Ενημερωθειτε λιγο αντι να παπαγαλιζετε οτι ξερατε ημιμαθως απο το παρελθον

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 1.57 που προφανώς βλέπεις φαντάσματα. Σε προκαλώ να μου αποδείξεις αυτο που λες. Με στοιχεία ομως. Μπορείς?

      Διαγραφή
  8. Αφήστε τον άνθρωπο να ονειρεύεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καρασμανης ελεγε υπαρχουν και τα χρηματα, χαχαχα η κοροιδα σας δεξιουληδες εχει λαβει απο καιρο τελος, μαζι με σας

      Διαγραφή
  9. ΣΗΦΑΚΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ .ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ 15 ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΒΑΣΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ, ΛΟΓΩΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ,ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ,ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ,ΑΣΤΑ ΣΗΦΑΚΗ,ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ,...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σηφάκη 1,5δισ που χάσατε, από το προηγούμενο πρόγραμμα και 1.5 δισ που τα μεταφέρατε στο καινούργιο πρόγραμμα ως έργα γέφυρα, έχασε η εθνική οικονομία 3 δις, και πόσα θα χάσετε με το καινούργιο ,γιατί αυτό τελειώνει το 19,δεν έχει ν+2, διάβασε και κανένα κανονισμό,
    είστε καταστροφείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.