Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας Συνοριακής Πύλης - Τελωνείου στην Πέλλα (φωτο)


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη και μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησαν χθες αυτοψία σε τρία σημεία στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνοριακής πύλης- τελωνείου στα σύνορα της Ελλάδος με την FYROM. 

Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής και το κλιμάκιο των υπαλλήλων των δύο Υπουργείων εξέτασαν χθες την καταλληλότητα να αποτελέσουν συνοριακή πύλη τριών σημείων στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Fyrom:

α) της Λαγκαδιάς (στο ύψος του παλαιού τελωνείου της Ούμας), 
β) του σημείου των συνόρων πάνω από το παλαιό Πευκωτό και
γ) των Προμάχων. 

Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν οι διαδρομές και οι πολιτικοί μηχανικοί του κλιμακίου εντός των επόμενων ημερών θα συντάξουν τις προτάσεις με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  που συγκεντρώνει το κάθε ένα από τα εξεταζόμενα σημεία ως προς την καταλληλότητά του να αποτελέσει Συνοριακή Πύλη - Τελωνείο.  

Η δημιουργία Συνοριακής Πύλης - Τελωνείου στην Πέλλα αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας -κυρίως του εμπορικού κόσμου  και της επιχειρηματικής τάξης εν γένει- και η δημιουργία του αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, εφόσον θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση εξαγωγή προς τη FYROM και τις άλλες χώρες της Βαλκανικής του πλήθους των προϊόντων που καλλιεργούνται στην Πέλλα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μήλα κ.λπ.), καθώς και μεταποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (κομπόστες ροδάκινου, γλυκά, κρέατα, τυριά, αλλαντικά και λοιπά τρόφιμα) και θα διευκολύνει την απευθείας είσοδο στην Πέλλα τουριστών από τη FYROM, τη Σερβία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του νομού μας (σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας,  Έδεσσα, Λίμνη Βεγορίτιδας, Άγιος Αθανάσιος και Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας – Καϊμάκτσαλαν», Λουτρά του Πόζαρ,  Κάστρο της Χρυσής κ.α.).

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μια από τις παραγωγικότερες και πιο "εξωστρεφείς" Περιφέρειες της χώρας, που πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών, αλλά και μεταποιημένων τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 124.092.046 εκ. ευρώ (με στοιχεία του Τελωνείου της Σκύδρας από 1-10-2018) είναι η μοναδική παραμεθόρια Περιφερειακή Ενότητα που δεν διαθέτει πύλη εισόδου με την FYROM. Βάσει μάλιστα των στοιχείων από το Τελωνείο της Σκύδρας, οι φετινές εξαγωγές προϊόντων μόνο προς την FYROM (κυρίως φρούτων και οπωροκηπευτικών) ανήλθαν στο συνολικό  ποσό των 10.074.614 ευρώ.

Ενώ λοιπόν οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Κομοτηνής, Έβρου και Ξάνθης (υπό δημιουργία) διαθέτουν  μία τουλάχιστον πύλη εισόδου, η Πέλλα είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα που δεν διαθέτει απευθείας Συνοριακή Πύλη εισόδου - Τελωνείο, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή της, εφόσον εντείνει την συγκοινωνιακή της απομόνωση. Να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 λειτουργούσε τελωνείο στα σύνορα της Πέλλας με την τότε Γιουγκοσλαβία στην Λαγκαδιά - θέση Ούμα, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έπαψε  να λειτουργεί.
Οι προτάσεις του μικτού κλιμακίου των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών ως προς την καταλληλότητα των εξεταζόμενων σημείων να αποτελέσουν Συνοριακή Πύλη θα παρουσιαστούν μετά την ολοκλήρωσή τους στα συναρμόδια Υπουργεία με τα οποία η κ. Τζάκρη βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Όλα τα κάνατε κυρία Τζάκρη τώρα έμεινε η συνοριακή διάβαση να κάνετε όπως το αεροδρόμιο υδατοδρομιο φουγάρα τώρα διάβαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουμε ΚΑΙ θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα έρθει που θα έρθει το τρένο στην Αριδαία μέσο Γιαννιτσών θα πάει και στο νέο τελωνείο!!! α ρε σηφακη πως δεν το σκέφτηκες αυτό σε έφαγε στην στροφή η ντορκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω ρε πρόβατα ψηφοφόρους που ψάχνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΠΑΙΚΗ ΕΝΟΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΤΕΛΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΜΙΛΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διακηρύξεις τζάκρη Φουγάρα, τελωνείο, δικαστικό μεγαρο, γενικά αποζημιώσεις αγροτών, ,,,Επειδή τις ξέχασα...συμπληρώστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δουλεύει τον κόσμο η τύπισσα και μας θεωρεί μάλλον αφελείς. Και οι τρεις διαδρομές είναι τρομερά δύσκολες και οι προδιαγραφές που απαιτεί η Ε.Ε. ανεβάζουν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη(πολλών δεκάδων δις). Η Ε.Ε. στο παρελθόν έχει εκφραστεί και το έχει χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο. Από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αδύνατο να γίνει.
    Ας αποφασίζουν λοιπόν οι του συριζα, θα μας φέρουν τρένο, θα μας κάνουν αεροδρόμιο, θα μας κάνουν την διάνοιξη ή θα μας φέρουν την Εγνατία.
    Έχω πάντως μιά απορία, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Δ.Τ. Πότε πρόλαβε η κ. Τζάκρη και άλλαξε τρεις φορές στην διάρκεια της επίσκεψης.
    Τελικά, μάλλον όλα έγιναν για τις φωτογραφίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πανε στον οφθαλμιατρο αν βλέπεις αλλα ρουχα

      Διαγραφή
  8. Από το κλιμάκιο λείπει ο Δήμαρχος Ζαβιόν. Θα ήταν πιο σοβαρή η επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.