Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με τα αγροεφόδια θα συνδεθούν τα ΚΤΕΟ ψεκαστικών


Ψεύτικες πιστοποιήσεις, αναβλητικότητα στους ελέγχους ψεκαστικών και ημιμάθεια στον τρόπο επιθεώρησής τους επιβραδύνουν τα βήματα προς μια κοινή γραμμή με όλα τα κράτη-μέλη

Με το 20% περίπου των ψεκαστικών να έχει επιθεωρηθεί στη χώρα µας µέχρι τον περασµένο Φλεβάρη, το υπουργείο εξετάζει τώρα ως προϋπόθεση για την αγορά φυτοπροστατευτικών την προσκόµιση του αυτοκόλλητου καταλληλότητας των µηχανηµάτων, σύµφωνα µε τους οµιλητές του 7ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου SPISE. 

Παρότι τονίστηκε από τους οµιλητές της εκδήλωσης, µε χορηγούς την Agrenda και το Agronews, που ήταν αφιερωµένη στη διαδικασία επιθεώρηση ψεκαστικών, πως η χώρα µας έχει βρει κάπως τα πατήµατά της σχετικά µε το νέο κανονισµό περί «ΚΤΕΟ» του εξοπλισµού φυτοπροστασίας, βγήκαν στο φως µέχρι και περιπτώσεις ψεύτικων πιστοποιητικών στη «µαύρη» αγορά ουσιαστικά.


Συνολικά 100.000 ψεκαστικά στην Ελλάδα

Αναλυτικότερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών που έγινε η εκδήλωση 26-28 Σεπτεµβρίου, o καθηγητής Αθανάσιος Μπαλαφούτης, ερευνητής Γ’ ΕΚΕΤΑ/ΙΒΟ και υπεύθυνος διοργάνωσης του συνεδρίου, µαζί µε τον Σπύρο Φουντά καθηγητή του τµήµατος Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής παρουσίασαν τα αποτελέσµατα σχετικά µε τον βαθµό υιοθέτησης στη χώρα µας της διαδικασίας επιθεώρησης των ψεκαστικών µηχανηµάτων και του εξοπλισµού των ψεκαστικών. 

Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία που εξάγονται µέσα από µια έρευνα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια πριν το συνέδριο/εργαστήριο SPISE, στην Ελλάδα υπάρχουν 100.000 ψεκαστικά σε χρήση (µεγάλης καλλιέργειας και νεφελοψεκαστήρες) και από αυτά περίπου 12.000 µηχανήµατα είχαν περάσει την απαραίτητη επιθεώρηση µέχρι πέρυσι. 

Πάντως στοιχείο µε θετικό πρόσηµο αποτελεί το γεγονός ότι µέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018 επιθεωρηµένα, βάσει και της ντιρεκτίβας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(2009/128/EC) η οποία έχει ισχύ από τον Νοέµβριο του 2016, βρέθηκαν 24.000 µηχανήµατα, δηλαδή το 20% περίπου του συνολικού αριθµού των ψεκαστικών µηχανηµάτων στη χώρα. 

Μεγαλύτερη ισχύς στις επιθεωρήσεις

Από το 2015, χρονιά εισαγωγής του νόµου στην Ελλάδα σχετικά µε την επιθεώρηση του εξοπλισµού ψεκαστικών, η διαδικασία της επιθεώρησης είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα και όχι προαιρετική, όπως ήταν µέχρι το 2015. 

Με υπουργική απόφαση, από τον Σεπτέµβριο του 2015 οι επιθεωρήσεις απέκτησαν µεγαλύτερη ισχύ µε τους πρώτους ελέγχους να γίνονται αρχές του 2016. 

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κάνει την επιθεώρηση των ψεκαστικών προϋπόθεση για την αγορά των κατάλληλων φαρµάκων, έτσι ώστε να ενταχθούν στη κοινή γραµµή και τα καταστήµατα αγροτικών εφοδιών. 

Πλεονεκτήµατα ελέγχου µηχανηµάτων

Ο κ. Μπαλαφούτης τόνισε τη σηµαντικότητα που έχει για τους ιδιοκτήτες η σωστή πληροφόρηση σχετικά µε τους ελέγχους των ψεκαστικών, τόσο για τη προστασία της καλλιέργειας, όσο και του περιβάλλοντος αλλά και για άλλους τρεις ειδικότερους λόγους: πρώτον το κόστος φυτοπροστασίας µειώνεται, δεύτερον η σωστή χρήση του επιθεωρηµένου µηχανήµατος µειώνει αντίστοιχα και τον κίνδυνο να υπάρχουν ουσίες στα παραγόµενα προϊόντα και τρίτον ο χειριστής δουλεύει µε περισσότερη ασφάλεια, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. 

Με το νέο εγχειρίδιο πιστοποίησης και επιθεώρησης που εισάγεται(EN16122), οι τρόποι αναβάθµισης και εκ νέου ελέγχου των ψεκαστικών είναι γνωστοί, επίσηµοι και θα πρέπει να εφαρµοστούν το συντοµότερο δυνατόν, ως µια νέα πραγματικότητα. 

agronews.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.