Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΙΜ Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας: Για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά την στάση της Ιεράς Μητρόπολης στο Μακεδονικό


Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τον βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Σηφάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Μακεδονίας (EURO), να ισχυρίζεται ότι στην Πέλλα η Εκκλησία υποχώρησε στο ζήτημα του Μακεδονικού. Κατά την κρίση του η μη συμμετοχή στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η απουσία νέων συλλαλητηρίων αποτελεί δείγμα υποχώρησης της τοπικής Εκκλησίας στο θέμα αυτό, όπως και άλλων φορέων. Αλγεινή εντύπωση προξένησε εξάλλου το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις για όσους συμμετείχαν στις πολλαπλές μαζικές εκδηλώσεις υπέρ της Μακεδονίας και κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η παραπάνω «δημιουργική» ενημέρωση μας αναγκάζει να δηλώσουμε προς αποφυγήν παραπλανητικών εντυπώσεων και διασποράς ψευδών ειδήσεων τα εξής: 


Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας παραμένει αμετακίνητη εναντίον της παραχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο. Απορρίπτει επίσης ως απαράδεκτη την συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την ακύρωσή της, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Μητροπολιτικής επαρχίας όπως και ολόκληρης της Ελλάδος. Η στάση αυτή εκφράστηκε επίσημα και δημόσια με δύο ψηφίσματα του ιερού κλήρου (22.1 και 14.6.2018), τα οποία υπέγραψαν ο Μητροπολίτης και οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκφράστηκε ακόμη με διάφορες ανακοινώσεις και εγκυκλίους αλλά και με την πρωτοστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ σε τοπικές πορείες για την Μακεδονία μαζί με μεγάλο αριθμό κληρικών και μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως. Γεννάται όμως η εύλογη απορία· με ποια πληροφόρηση και ποια εξουσιοδότηση ο κατά τα άλλα συμπαθής βουλευτής προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η τοπική Εκκλησία άλλαξε στάση ή υποχώρησε ως προς τις θέσεις της στο Μακεδονικό; Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα αυτού του πολιτικού πατερναλισμού σε βάρος της τοπικής Εκκλησίας; Ας μας επιτραπεί να διατηρούμε τις –διαφορετικές– απόψεις μας. Και αν κάποιος θέλει να επικαλείται την στάση της Ιεράς Μητροπόλεως, ας παρουσιάζει την αλήθεια. Οι στροφές 180 μοιρών, οι επαίσχυντες υποχωρήσεις, οι παλινωδίες και οι μεταβολές θεμελιωδών θέσεων και υποσχέσεων δεν ανήκουν στις δικές μας πρακτικές.

Η συνείδηση των Ελλήνων και η ιστορία θα κρίνουν εν τέλει τους λόγους και τις πράξεις όλων, όσον αφορά στο Μακεδονικό ζήτημα. Ευχόμαστε το Πνεύμα της Αληθείας να φωτίζει όλους ανεξαιρέτως και να διαφυλάττει την πολύπαθη Πατρίδα μας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Γραφείο βουλευτή Γιάννη Σηφάκη25 Οκτωβρίου 2018 στις 12:04 μ.μ.

    Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης απέστειλε επιστολή προσωπικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ με το εξής περιεχόμενο:
    « Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ,
    Είναι πασίγνωστη η εξαίρετη προσωπική μας σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και στην αμοιβαία εκτίμηση.
    Όσον αφορά το δημοσίευμα της ΙΜ Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας που ανέγνωσα στον τύπο επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
    Στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού EURO αναφέρθηκα στην αδιαμφισβήτητη και πανθομολογούμενη εντελώς διαφορετική ένταση των αντιδράσεων δημάρχων και της εκκλησίας στην Πέλλα για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τους τελευταίους μήνες μετά τα αρχικά μαζικά συλλαλητήρια.
    Σε καμιά περίπτωση , φυσικά, δεν αναφέρθηκα σε αλλαγή της θέσης της εκκλησίας της Πέλλας για το θέμα αυτό.
    Η μη συμμετοχή στο εντελώς αποτυχημένο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ και η έλλειψη ανάλογης συνέχειας επαληθεύει την απόλυτη αλήθεια των ισχυρισμών μου.
    Ακόμη εντύπωση μου προκαλεί ο ισχυρισμός ότι αναφέρθηκα με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό στους συμμετέχοντες των συλλαλητηρίων. Αναφέρθηκα μόνον στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ που δεν άφησε , ομολογουμένως, καλές εντυπώσεις σε πολλούς.
    Θα μου επιτρέψετε Σεβασμιώτατε να σας αναφέρω την άποψη μου ότι η Εκκλησία οφείλει να ενώνει τους πολίτες και το εκκλησίασμα με την διδασκαλία της αγάπης και του σεβασμού στον συνάνθρωπο και την αποφυγή εντάσεων.
    Εξάλλου είναι γνωστή η θέση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, όπως διατυπώθηκε στις 02/06/2018 στο Πνευματικό Κέντρο του Αυλώνα :
    «Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μια στιγμή ή μια μέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομα μας, αλλά δεν είναι έργο της εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο»
    Σίγουρος ότι η όποια παρεξήγηση έχει ήδη επιλυθεί, μετά τις διευκρινίσεις μου,και με την απόλυτη βεβαιότητα για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων προσωπικών μας σχέσεων
    Με σεβασμό και εκτίμηση
    Γιάννης Σηφάκης
    Βουλευτής Πέλλας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα υπάρχεις Γιάννη του τίποτα?

      Διαγραφή
    2. Στο περιφημο προεκλογικό σας προγραμμα, εάν είχατε αναφέρει ότι θα παραδιδατε όνομα, ταυτότητα και γλώσσα να είστε σίγουροι ότι ο λαός θα επέλεγε "διαφορετικά". Οπότε τουλάχιστον για το μακεδονικό μην επικαλείστε τον λαό, εκτιθεστε.

      Διαγραφή
  2. Δέσποτα, βάλε επιτέλους μυαλό. Δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και τον χοροφυλακα... Ο Σηφακης είναι κομμουνιστής δεν πρόκειται να αλλάξει... Ριξτους μια μούντζα. Εγώ τους ψήφισα και κάθε μέρα ρίχνω μούντζες στον καθρέφτη. Εσύ ακόμη να καταλάβεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη μασας με την εκκλησία ρε Σηφάκη. Αυτή η υποτέλεια και η δουλοπρέπεια δεν συνάδει με αριστερό. Μην μπλέκεις με αυτούς για τα ψηφαλακια. Είναι κριμα και σε αδικεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σηφάκη πές αλεύρι ο Σόρρος σε γυρεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΟΧΙ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΝΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΥΦΑΚΗΣ, ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ.
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΗΡΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΕΞΑΧΝΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ.
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
    ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.
    ΤΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΦΑΚΗ.
    ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ.
    ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΥΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΦΑΝΕ ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εκκλησία μας γαμπρέ από την Λέσβο υπάρχει χιλιάδες χρόνια . Ο κομουνισμός 100 με το ζόρι . Ασχολήσου με το ποιος από σας θα δείξει το καλύτερο εθνομηδενιστικό πρόσωπο στην Μέρκελ στον Τράμπ και στον Ερντογάν που πανηγυρίζουν για την μειοδοτική συμφωνία αλλά και με το ποιος τα πρωτοπήρε από τον Σόρρος ( κατά τον Καμμένο ) και μετά μίλα για τον Δεσπότη μας αφού πλύνεις το στόμα σου πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε Γιάννη Σηφάκη. Γιατί προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα, ρίχνοντας μάλιστα και ευθύνες σε Θεσμούς! Δεν βλέπεις τι γίνεται στη κυβέρνηση και μάλιστα τον καυγά σε δυο υπουργούς. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πείς ότι παραιτούμαι και δεν θέλω να σας ακολουθήσω. Κάνε το και δεν θα χάσεις. Θ γίνεις ήρωας στον νομό. Έτσι και αλλιώς ξανά αυτοί, εσείς, δεν ξαναγίνεστε κυβέρνηση. Το ίδιο και η ΝΔ που φαίνεται να έρχεται πρώτο κόμμα. Γιατί και αυτοί αν δεν ξεκαθαρίσουν με το όνομα, φίδι που τους έφαγε. Ο κόσμος θεωρεί ότι τον προδώσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεβασμιότατε, απόγονε του ήρωα Συνταγματάρχη, Δαβάκη, υπερασπιστή, των εθνικών μας δικαίων, που πάντα διακρίνεστε για την πανθομολογούμενη σεμνότητα σας, την ανυπόκριτη αγάπη σας για τον πάσχοντα, την αφοσίωση με την οποία υπηρετείτε αξίες διαχρονικά πανανθρώπινες , πατριωτικές. Ο Άγιος Παΐσιος που είχατε την ευλογία να τον γνωρίσετε, είχε πει " η αδικία πληρώνεται πολύ ακριβά" ο δε Καλός μας Χριστός είπε, «… άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι», που στην ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει, άφησε αυτούς που δεν ξέρουν τι λένε, δεν έχουν επίγνωση των πράξεων τους... και ένα αρχαίο ρητό λεει "μωραίνει ο κύριος ον βούλεται απολέσαι" Πατέρα ΙΩΗΛ Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας για την Μακεδονία μας. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.