Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόμαχοι: Το βορινό χωριό των γενναίων…


Οι Πρόμαχοι είναι ο τελευταίος προς Βορρά οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αριδαίας, χτισμένο στις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα, σε υψόμετρο 300 μ. και απέχει από την Αριδαία 8 χιλ. Αριθμεί 1.955 κατοίκους. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία, η υλοτομία και γενικότερα η επεξεργασία του ξύλου. 
Οι κάτοικοι του χωριού πήραν μέρος σ' όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Επί τουρκοκρατίας σπάνια οι Τούρκοι πατούσαν στο χωριό, επειδή οι κάτοικοι ήταν γενναίοι πολεμιστές.
Κατά τον Μακεδονικό αγώνα υπήρξε θρυλική η δράση των κατοίκων και το χωριό πρωτοστάτησε στις μάχες με οπλαρχηγούς όπως, ο γενναίος ιερέας Δημήτριος Παπανικολάου, ο Λάμπρος Κορομηλάς και ο θρυλικός καπετάν Τσότσιος (Βέσκος Ιωάννης).
Μετά την λήξη του Μακεδονικού αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις. Στη συνέχεια και με το διάταγμα της 31ης Αυγούστου 1926 μετονομάστηκε σε κοινότητα "Προμάχων", επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού.
Στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου των Προμάχων. Όψη επιβλητική, σημαντικό στόλισμα του χωριού και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και κυρίως την ημέρα γιορτής του Αγίου στην εκκλησία δεν χωρούν οι προσκυνητές. Η πίστη των κατοίκων στον Άγιο Δημήτριο είναι μεγάλη.
Στους πρόποδες του βουνού Βόρας και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τους Προμάχους, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αλμωπίας, η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή έχει ως κτήτορα και ιδρυτή της τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίων, ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας.
Ασχολίες των κατοίκων
 Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι ό,τι έχει σχέση με το ξύλο (υλοτομία - μεταφορά - επεξεργασία κ.τ.λ.). Ο οικισμός των Προμάχων διαθέτει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Μνημείο της φύσης χαρακτηρίστηκε έκταση 660 στρεμμάτων με δάσος πενταβέλονης Πεύκης (σπάνιο είδος).
Έχει δημοτικό και γυμνάσιο στο οποίο φοιτούν μαθητές και από τη Σωσσάνδρα.
Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος.
Στο χωριό αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δράση ο Μορφωτικός & Χορευτικός Σύλλογος "Οι Πρόμαχοι", ενώ σημαντική είναι η παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Σ. Προμάχων.


Ιστορικά στοιχεία

Παλαιότερα ονομαζόταν Μπάχοβο. Οι κάτοικοί του έλαβαν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Μετά τη λήξη του το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις. Στη συνέχεια πήρε το σημερινό του όνομα. Για τους κατοίκους του Μπαχόβου και τη δράση τους κατά το Μακεδονικό Αγώνα, έγραψε ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης (καπετάν Ακρίτας) όταν πήγαν να καταταγούν στο σώμα του 4 εντόπιοι Μπαχοβίτες:
Είναι άνθρωποι άξιοι μελέτης … άνευ γνώσεως της ελληνικής γλώσσης, άνευ κατηχήσεως εθνικής, έρχονται μη ζητούντες τίποτε. Ούτε χρήματα, ούτε ενδύματα, ούτε όπλον αν δεν τους δώσεις. Πειθαρχικότατοι και ανθεκτικοί… . Η εγκαρτέρησις και η στωικότης των είναι άξια μνείας. Όταν ακούν ότι ελληνικόν σώμα θα μεταβεί εις το χωρίον των τα μάτια τους αστράπτουν και μειδιούν. …Τι είναι αυτό που τους υποκινεί… Ποίαν δύναμιν έχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, ην επί τόσα έτη αφήσαμεν ανεκμετάλλευτον! 
Μπαχοβίτικες πιπεριές 
Διάσημη είναι η ποικιλία πιπεριάς του χωριού, γνωστή ως πιπεριά Μπαχόβου ή Μπαχοβίτικη πιπεριά. Συλλέγεται πράσινη (άγουρη) και είναι πλατύτερη από τις συνηθισμένες. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η γλυκιά γεύση της.
Προσωπικότητες από τους Προμάχους 
Ευστάθιος Καλέσης (1866-1940), Μακεδονομάχος, Eπιτροπή Άμυνας του χωριού, οδηγός, μαχητής
Γεώργιος Πρώσιος (1881-1941), Μακεδονομάχος, μαχητής των Μανώλη Κατσιγάρη, Νίκου Δουμπίωτη, Ξενοφώντα Ζορμπά
Παπα-Μήτσος Παπανικολάου (1874-1951), Μακεδονομάχος, ομαδάρχης
Αναστάσιος Πρώσιος (1833-1914), προύχοντας, χορηγός Μακεδονικού Αγώνα
Ιωάννης Δημητρίου, Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός
Χρήστος Τσότσιος (Βέσκος), Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμάχων είναι η Μαρία Γιουρούκη.
promaxoi1
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.