Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H ομιλία - παρέμβαση του Ν. Θωμαΐδη σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας


H ομιλία - παρέμβαση του Νίκου Θωμαΐδη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την:
"Ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία των ελληνικών προϊόντων / υπηρεσιών":

Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί Επιχειρηματίες

Με ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία, χαιρετίζω κι εγώ τις εργασίες της σημερινής πολύ όμορφης και ενδιαφέρουσας εκδήλωσης της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας και να μου δίνεται η ευκαιρία να εκθέσω ενώπιον σας τις απόψεις μου.

Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καθιερώσει πια τους κύκλους ουσιαστικών συζητήσεων και προβληματισμού στον δρόμο προς την ΔΕΘ, καθώς στα χρόνια της κρίσης και μετά την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απαιτείται ο προγραμματικός μας λόγος να είναι ξεκάθαρος αλλά και δεσμευτικός για την επόμενη μέρα.

Στο σημερινό θέμα συζήτησης αν και έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας κυρίως.

Η ΝΔ επιβάλλεται να είναι η κυβέρνηση που θα ανοίξει τους δρόμους για την ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το νοιώσουν επιτέλους όλοι όσοι ασχολούνται με την αγορά και την ελεύθερη οικονομία.

Πρέπει να νιώσουν επιτέλους την ασφάλεια και τη σιγουριά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα που θα επιβραβεύει την καινοτομία και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, που θα διαθέτει εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αλλά κινητήριος μοχλός της.

Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον σύγχρονο κόσμο και τις παγκόσμιες εξελίξεις, η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω και δεν θα μπορούσαμε να ζητάμε και πολλά πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε εμείς… Είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε και το οποίο αφορά όλους τους πολίτες.

Καταρχάς, είναι δεδομένο ότι ανάπτυξη σημαίνει επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικότητα χωρίς καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, δεν νοείται.

Ορθά θα αναρωτηθούν πολλοί αν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και ακόμα προσπαθεί αν ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Απαντώ και λέω, μα και βέβαια μπορούμε !!!

Και εδώ ακριβώς μπαίνει η καινοτομία.

Γιατί όπου υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και δημιουργική σκέψη η ύφεση και η οικονομική κρίση δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας και μαζί με την καινοτομία έρχεται αναπόδραστα και η ανταγωνιστικότητα.

Η αξιοποίηση της καινοτομίας, δηλαδή η αξιοποίηση και η ενίσχυση της γέννησης των νέων ιδεών και η μετατροπή αυτών των ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ο δρόμος για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα… η οποία με την σειρά της, θα φέρει χρήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, θα βοηθήσει στις νέες επενδύσεις και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας.

Οπότε ο δρόμος είναι συγκεκριμένος και καθαρός, τον δείχνει η αγορά, τον δείχνουν οι επιχειρηματίες που ρισκάρουν, στηρίζονται στα νέα εργαλεία, επενδύουν στην καινοτομία και αναδεικνύουν τα προϊόντα τους αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζεται ακόμα, εν πολλοίς στο απαρχαιωμένο πια, για τον ανεπτυγμένο κόσμο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίζεται στην διόγκωση του δημόσιου τομέα και στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Το κόστος που συνεχίζουμε να πληρώνουμε σήμερα είναι η καθυστέρηση της μετάβασης μας στο νέο πρότυπο-μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα που πρέπει να έρθει η Κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της παράταξης που έχει μέσα στο DNA της την κουλτούρα της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ξεπεράσει τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις μέτριες επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Πρέπει να αναδείξει την άλλη Ελλάδα που υπάρχει ήδη, είναι εκεί έξω, πηγαίνει κόντρα στην κρίση, παλεύει και προχωρά, μπαίνει μπροστά και καινοτομεί, δημιουργεί και αλλάζει, την η Ελλάδα που δεν μένει κλεισμένη στον εαυτό της αλλά ανοίγεται και εξελίσσεται.

Πεποίθηση μου είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός θα είναι αυτός ο οποίος θα συνδέσει το όνομα του με την άνθηση της Ελληνικής Οικονομίας, θα είναι αυτός ο οποίος θα εγκαθιδρύσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση, στις υγιείς επενδύσεις και στην εξωστρέφεια.

Έχει από καιρό δεσμευτεί άλλωστε, πως “αποτελεί προτεραιότητα γι αυτόν η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας’’ καθώς μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις θα μπορέσει η Ελλάδα και πάλι να βρει τον αναπτυξιακό της βηματισμό και να δημιουργήσει πολλές, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις απασχόλησης, για νέους ανθρώπους”

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να είναι και θα είναι η πολιτική δύναμη που θα εξαφανίσει τα εμπόδια που δημιουργούνται και υπάρχουν από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, απλοποιώντας τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καταργώντας επιτέλους το τέρας της γραφειοκρατίας, θεσπίζοντας σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, και δίνοντας έμφαση στην εξεύρεση και ανάδειξη νέων ταλέντων.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, η Ελλάδα όμως μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκθέσω τις απόψεις μου σε αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ελπίζω να μην σας κούρασα
Σας ευχαριστώ !

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών,
Κώστας Καραμανλής.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι: 
Βασίλης Ξυπολιτάς, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.
Νίκος Ταχιάος, Αν. Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ.
Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Λευτέρης Μωυσιάδης, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Άκης Μπάφας, Αν, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μόνος του τρέχει, δεύτερος έρχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τουλάχιστον παραδέχεσαι ότι αυτός τρέχει και δεν σέρνεται σαν εσένα.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.