Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το Σωματείο Καθαριστών-στριών Γιαννιτσών συμμετείχε στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία



Το σωματείο μας συμμετείχε στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων, 19 και 20 Νοεμβρίου 2018

Στα πλαίσια της κινητοποίησης στις 19/11/2018 πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο στα Γιαννιτσά και ακολουθήσε κατάθεση των αιτημάτων μας στον Δήμαρχο Πέλλας από τον όποιο, αφού τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα του κλάδου μας, ζητήθηκε η στήριξη του αγώνα μας με κάθε τρόπο όπως και η έκδοση ψηφίσματος.

Στη κινητοποίηση μας συμμετείχε και το εργατικό κέντρο Πέλλας

Στις 20/11/2018 μαζί με τις συναδελφισσες από το σωματείο της Έδεσσας συμμετείχαμε στη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και την συνάντηση με τον Υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Τον αγώνα μας στήριξε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα

Οι εργαζόμενοι-ες στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σήμερα περίπου στις 12.000, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες. Από αυτές, η μεγάλη πλειοψηφία περί τις 9.000-9.500 απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ οι υπόλοιπες εργάζονται με Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σχέση εργασίας στους Δήμους, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.


Όσον αφορά τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες

Η αμοιβή (μισθός) των καθαριστριών δεν υπολογίζεται με βάση τις ώρες εργασίας, αλλά με βάση τον καθαρισμό ανά αίθουσας διδασκαλίας ανά μήνα και πάντοτε σε αντιστοιχία με το κάθε φορά εγκεκριμένο συνολικό χρηματικό ποσό που διατίθεται για την καθαριότητα των σχολείων. οι καθαρίστριες αμείβονται με 37,25 ευρώ μικτά το μήνα για τον καθαρισμό της κάθε αίθουσα διδασκαλίας.

Με άλλα λόγια, μια εργαζόμενη με 10 αίθουσες λαμβάνει 372,59 Ευρώ, μια εργαζόμενη με 5 αίθουσες 186,29 Ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση μια εργαζόμενη με το ανώτατο όριο αιθουσών (18 αίθουσες) 670,67 Ευρώ μεικτά το μήνα.

Όσον αφορά τις εργαζόμενες στην καθαριότητα σχολείων με ΙΔΑΧ σχέση εργασίας στους Δήμους, αυτές μονιμοποιήθηκαν μετά από μακροχρόνιους αγώνες με το ΠΔ 164/2004 και προσλήφθηκαν με Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ), είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό των ΙΔΑΧ εργαζομένων εργάζεται με μερική απασχόληση, η οποία στις ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι μισή, μία έως 4 ώρες ημερησίως.

Πέραν του γεγονότος ότι, γενικώς η εργασία της καθαρίστριας/στη είναι και βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται στον Πίνακα ΒΑΕ (παρόλο που παράλογα θέτει την προϋπόθεση της πλήρους απασχόλησης), ειδικά το έργο της καθαριότητας των σχολείων πραγματοποιείται σε ειδικές συνθήκες και περιλαμβάνει μια σειρά από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Καταρχάς θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και σχολικών εγκαταστάσεων εμπεριέχει αυξημένη ευθύνη και αυτό διότι έχει να κάνει με την καθημερινή υγεία και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, χώρους δηλαδή στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα.

Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι, στην πράξη οι σχολικές καθαρίστριες δεν καθαρίζουν μόνο τις σχολικές αίθουσες αλλά όλους τους κοινόχρηστους χώρους: αυλές, μπαλκόνια, τουαλέτες, γυμναστήρια, αμφιθέατρα κλπ. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται ακόμα και να ασχοληθούν με αποφράξεις στις αποχετεύσεις των σχολείων, είτε από μόνες τους, είτε βοηθώντας συνεργεία του Δήμου.

Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει εάν τα υλικά καθαριότητας, που προμηθεύονται οι σχολικές επιτροπές και χρησιμοποιούν έχουν τις αναγκαίες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, το ίδιο δε συμβαίνει και με τον εξοπλισμό τους, ο οποίος έως σήμερα δεν τους χορηγείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβαρυμένες συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας.

Τα αιτήματά μας

Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι εργαζόμενες/οι καθαρίστριες/στες στα σχολεία έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών ως προς την επισφαλή εργασιακή τους σχέση, τις εξευτελιστικές αμοιβές που πάντα καταβάλλονται καθυστερημένα, τις εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στα παιδιά μας, αλλά έχουν πάντα και μόνο υποχρεώσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε καν στην ασθένεια.

Οι εργαζόμενες, λόγω της συστηματικής αδιαφορίας της Πολιτείας για την καθαριότητα των σχολείων, των συνεχιζόμενων και επί σειρά ετών και από όλες τις κυβερνήσεις, απαράδεκτων καθυστερήσεων, ως προς την καταβολή των δουλευμένων αποδοχών τους, την αδιαφορία για την ασφάλιση τους στα ΒΑΕ, αλλά και ως προς τον προγραμματισμό της κάθε σχολικής χρονιάς, είναι ήδη σε αναβρασμό και με διάθεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας.

Διεκδικούμε :

· Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στα Ι.Δ.Α.Χ. μέλη της ΟΙΥΕ, με υπογραφή σ.σ.ε.
· Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
· Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Χορήγηση των εκ του νόμου

Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

Μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας !

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και καλούμε τα μέλη μας στην απεργιακή συγκέντρωση του εργατικού κέντρου στα Γιαννιτσά 28/11/2018 και ώρα 11.30μπ

Από το σωματείο
Η πρόεδρος                       Η γεν γραμματέας
Πασχαλούδη Πάγωνα     Κεχαγιά Αναστασία

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Για να καταλάβω κορίτσια Σας πήραν για μία σαιζόν και αντι νσ πείτε Ευχαριστώ εσείς θέλετε να γίνετε δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνουμε εσας και τα εγγόνια σας μια ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ανόητος μπορεί να είσαι; Ξεβρομίζουν τα κακομαθημένα σας έλεος , δεν κάθονται ,και αυτό το ''εμείς σας πληρώνουμε'' κοφτο γιατί μάλλον δεν έχεις βάλει το χέρι πότε στην τσέπη.

      Διαγραφή
  2. Όταν σας πήραν τι υπογράψετε έλεος πια άκου διεκδικούν τελείωσε ο χρόνος εργασιας στα σπίτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.