Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης: Προς τελική έγκριση η έξοδος προς βορρά από την Πέλλα μέσω Προμάχων Αλμωπίας


Προς τελική έγκριση η έξοδος προς Βορρά από την Πέλλα μέσω Προμάχων προς Kavadarci με οδό συνολικού μήκους 80 Km ( Πρόμαχοι- Pulievo στα σύνορα 27 Κm και Pulievo-Kavadarci 54 Km εκ των οποίων τα 45 είναι ήδη ασφαλτοστρωμένα)  όπως πριν 10 μήνες είχε ενημερώσει ο βουλευτής το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας 

Στην διάθεση των δύο κυβερνήσεων ΚΟΙΝΗ μελέτη σκοπιμότητας ( feasibility study) που ετοιμάστηκε από Ελληνικής πλευράς από τους Γιάννη Σηφάκη, Βαγγέλη Κυριακού, Πέτρο Γάγκλιου και Νάκη Πασχαλίδη και από την πλευρά της FYROM από τον Δήμαρχο του Kavadarci Pancho Minov και τους Mitko Janchev και Todor Efremov τους τελευταίους 10 μήνες.

Ισχυρή πολιτική βούληση για την έγκριση της διασυνοριακής σύνδεσης Ελλάδας – ΠΓΔΜ από την Πέλλα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Δημητρώφ όπως εκφράστηκε στα πλαίσια της τετραμερούς Ελλάδας – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Δημητρώφ επανέλαβε στον Γιώργο Κατρούγκαλο την πολλαπλά εκφρασμένη θέση της γείτονος η σύνδεση να γίνει από το Κavadarci μέσω των χωριών Μzezichko, Rozden, Maiden και συνοριακός σταθμός στην θέση Pulievac / Καραούλι σε υψόμετρο 1130 m.  Από τα 54 km μέσα στην ΠΓΔΜ τα 45 Km είναι ήδη ασφαλτοστρωμένα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι γείτονες επιλέγουν αυτή την όδευση για την σύνδεση.


O βουλευτής Γιάννης Σηφάκης είχε ενημερώσει, πριν δέκα μήνες, αυτοπροσώπως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας για τον συντονισμό των Υπουργείων Υποδομών και Εξωτερικών για την έξοδο από την Πέλλα προς Βορρά από τους Προμάχους. Είχε επίσης ενημερώσει τους κατοίκους των Προμάχων χαιρετίζοντας τις αθλητικές εκδηλώσεις «ΠΡΟΜΑΧΕΙΑ». Επισκέφθηκε ξανά προχθές την περιοχή που προβλέπεται να γίνει ο συνοριακός σταθμός. 

Στο διάστημα των 10 αυτών μηνών συγκροτήθηκαν και εργάζονταν συστηματικά δύο ομάδες για να ωριμάσουν το θέμα , μια εκατέρωθεν των συνόρων.
Στην Ελληνική πλευρά συμμετείχε ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Γάγκλιου, ο οικονομολόγος εξειδικευμένος σε θέματα Τουρισμού και Περιβάλλοντος Βαγγέλης Κυριακού ( που εργάζεται στον Δήμο Έδεσσας) και ο Νάκης Πασχαλίδης υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογές. 
Από την πλευρά της γείτονος ο Δήμαρχος του Kavadarci Pancho Minov και οι Mitko Janchev και Todor Efremov.  

Η ομάδα αυτή συνεστήθη από Ελληνικής πλευράς μετά την επίσκεψη στην Πέλλα του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και την συνάντηση του ( εκτός των άλλων) και με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας. Τότε προτάθηκε εκ μέρους της Ν.Ε. η έξοδος προς Βορρά που συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός ζήτησε επεξεργασμένη ( κατά το δυνατόν) πρόταση για την διευκόλυνση των αποφάσεων των Υπουργείων και ενημέρωσε ότι ήδη συζητείται μεταξύ των δύο Υπουργείων ( Υποδομών και Εξωτερικών) η έξοδος προς Βορρά και από την Πέλλα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ομάδων με τελικό αποτέλεσμα την διαμόρφωση κοινής μελέτης σκοπιμότητας ( feasibility study) για χρήση των δύο κυβερνήσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις.
Οι ομάδες προμελέτησαν τις διαδρομές ( μήκη, υψόμετρα, υφιστάμενη κατάσταση, προσανατολισμοί, ανάγκη τεχνικών έργων κλπ) επισκεπτόμενοι αρκετές φορές τις εν λόγω περιοχές.

Η ανάγκη εξόδου προς Βορρά από την Πέλλα ( με την οδό Πρόμαχοι – Kavadarci) είναι απολύτως αναγκαία και για τις δύο πλευρές καθώς δεν υπάρχει συνοριακή διάβαση σε ακτίνα 149 km (Νίκη-Εύζωνοι), με αποτέλεσμα όλος ο νομός Πέλλας και όλη η ημιορεινή περιοχή του Kavadarci να στερείται εξόδου/εισόδου από τον βορρά/προς τον νότο με αρνητική επίδραση στους δείκτες ανάπτυξης των περιοχών εκατέρωθεν των συνόρων. Υφίσταται αγροτική και δασική οδοποιία έως του σημείου όπου οι διαδρομές τέμνονται μιας και αποτελούσαν μέρος παλαιών στρατιωτικών διαδρομών που χρησιμοποιήθηκαν και στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο στο περίφημο «Μακεδονικό Μέτωπο/ Salonika Front” αλλά και στην περίοδο της εθνικής αντίστασης από το ΔΣΕ την περίοδο 1941-1944. 
Οι περιοχές είναι ορεινές, με υψόμετρο από 300m-1100m, πλούσιες σε νερό, δασικά προϊόντα και παλιότερα σε μεταλλευτικές δραστηριότητες. Είναι κατάλληλες για αγροτουρισμό, οινοτουρισμό, ορεινό τουρισμό, περιβαλλοντικό τουρισμό. 

Βασικά τεχνικά στοιχεία υφιστάμενης διαδρομής : 

Ελλάδα : 

Πρόμαχοι – Pulievo/Καραούλι (υψ.1130μ)  
Μήκος Διαδρομής 27,2χλμ , 
Τα πρώτα 4,5χλμ Ασφαλτοστρωμένη Οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ, 
Τα επόμενα 22,7χλμ χωμάτινη οδός, Βατή για κοινά ΙΧΕ 4Χ4

ΠΓΔΜ : 

Kavadarci ( υψ. 280) – Mrezichko (υψ.560μ) 
Μήκος Διαδρομής 37,9χλμ , Ασφαλτοστρωμένη Οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ
Mrezichko – Rozden (υψ.615μ) 
Μήκος Διαδρομής 7,1χλμ , Ασφαλτοστρωμένη παλιά οδός, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ
Rozden – Maiden(υψ.787μ), 
Μήκος Διαδρομής 3,1χλμ , Χαλικοστρωμένη οδός, 1 Γέφυρα, Βατή οδός για κοινά ΙΧΕ 
Maiden(υψ.810μ) – Pulievο/Καραούλι (υψ.1130μ)  
Μήκος Διαδρομής 5,66χλμ, υψομετρική 410μ , δασική οδός 

Ο συνοριακός σταθμός προτείνεται να γίνει στις συντεταγμένες : Γεωγραφικό Μήκος / Πλάτος 41.125908, 21.971330

Δείκτες που θα επηρεαστούν θετικά από το προτεινόμενο έργο: 
Βελτίωση Κίνησης Αγροτικών Προϊόντων από/προς την περιοχή Kavadarci και τον Διάδρομο 10 προς την Ευρώπη.
Προστασία περιβάλλοντος διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη των κοινών περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής. 
Υλοτομία της περιοχής εκατέρωθεν με βελτίωση πρόσβασης 
Ενδυνάμωση πληθυσμών ορεινών – μειονεκτικών περιοχών να δημιουργήσουν ασχολίες και να ενεργοποιηθούν στον τόπο προέλευσης ή τόπο καταγωγής. 
Άρση απομόνωσης περιοχών & ενδυνάμωση επενδύσεων στην περιοχή Αλμωπίας – Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Κέντρο – Περιοχή Έδεσσας-Γιαννιτσών 
Ενδυνάμωση πεδινών περιοχών Πέλλας-Ημαθίας και βελτίωση πρόσβασης σε βασικούς αρχαιολογικούς χώρους Πέλλα, Βεργίνα, Έδεσσα 
Προσέλκυση επενδύσεων σε χώρους τόσο της περιοχής Αλμωπίας, Πέλλας όσο και της περιοχής Kavadarci. 
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς τον διάδρομο 10 περιοχή Negotino (Ανισόπεδη διάβαση), 100 χλμ από/προς την περιοχή Έδεσσας, Σκύδρας 
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς Καβαντάρτσι-Έδεσσα-Σκύδρα με την συντόμευση σύνδεσης με την Εγνατία Οδός. 
Αγροτουρισμός, Ορεινός Τουρισμός, Ιαματικός Τουρισμός, Τουρισμός Δραστηριοτήτων, Χειμερινός Τουρισμός, Ορειβατικός Τουρισμός, Εκπαιδευτικός/Σχολικός Τουρισμός 
Διευκόλυνση 200.000 Σέρβων Τουριστών να επισκεφθούν την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή όπου υπήρξε θέατρο μαχών την περίοδο του Α’Παγκοσμίου Πολέμου 
Διευκόλυνση των 500.000 Ευρωπαίων οδικών τουριστών να γνωρίσουν μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή την ευρύτερη περιοχή του Καιμάκτσαλαν οι οποία συνδυαστικά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές σχετικά με τους Δρόμους του Νερού, τους Δρόμους του Κρασιού και να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα αυξάνοντας τις διανυκτερεύσεις σε όλη την διασυνοριακή περιοχή. 

Ο Γιάννης Σηφάκης μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας που υπογράφει την μελέτη σκοπιμότητας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την τελική έγκριση και την ταχεία προώθηση της μελέτης και κατασκευής του πολύ σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου.


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

12 σχόλια:

 1. Κύριε σηφακη το μόνο που θα γίνει είναι να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τα καζίνο των Σκοπίων αν ποτέ γίνει αυτός ο δρόμος που δεν θα γίνει γιατί όλα είναι προεκλογικά λύσατε όλα τα άλλα προβλήματα της περιοχής ακόμα αυτό έμεινε και μας παρουσιάζεται τα τόσα καλά που θα φέρει αυτός ο δρόμος έλεος πια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολυ σημαντικο αναπτυξιακο εργο, να μην ειναι η Πελλα και ιδιαιτερα η Αλμωπια ακρο αλλα περασμα.
  Θα βοηθησει πολυ να γλυτωνουμε 100 Km για την μεταφορα των αγροτικων προιοντων και για οποιον θελει να παει στην Ευρωπη.
  Θα μπορουν πιο ευκολα ναρχονται και οι Σερβοι που εχουν θαμμενους εδω απο τον Α' πολεμο.
  Η Πελλα ( Λουτρα Ποζαρ, Χιονοδρομικο, Εδεσσα κλπ) θα βοηθηθουν και απο τον τουρισμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑ ΕΚΛΑΜΒΑΝΩ ΩΣ ΑΣΤΕΙΟ Η΄ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΣ;

   Διαγραφή
  2. Μόλις διάβασ ποιοι έκαναν την μελέτη σκοπιμότητας από πλευρά Ελλάδας, ησύχασα. να μια σοβαρή μελέτη για ένα έργο πνοής για την Πέλλα.
   Αν θυμηθείτε να φτιάξετε το οδικό δίκτυο της Πέλλας κάντε καμιά μελέτη σκοπιμότητας μπας και εκεί κάτω ο Αλέξης και οι άλλοι φτάξουν κάτι προς τα εδώ.
   Είπαμε Κεντρική Μακεδονία είμαστε προς το παρόν

   Διαγραφή
 3. Τι ιδεοληψια τι αυταπατη ειναι αυτη, αλλα και ανταγωνισμος μεταξυ Ντορκας και Σηφη για το ποιος ειχε την πρωτοβουλια για , για αυτη την παπαρια...μηπως πρεπει να βαλετε στην φαντασια σας και την συνδεση με τον προαστιακό μια και τον τραινο της Καρατζοβας οσονούπω καταφθανει. πως να παει ο τοπος μπροστα...,με τετοια παραμυθια .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΟΥ-ΛΕ-ΜΑ "ΑΛΛΑ" ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΠΡΙΝ 25 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χρησιμοποιήθηκε ως δίοδος από το ΔΣΕ , πες μας ποιοί μπαινοβγαίναν Κ τι κουβαλούσαν Κ Σηφάκη. Τα παιδιά του παιδομαζώματος κ τούς έλληνες που απήγαγαν οι κομιτατζήδες σύμμαχοί τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.
   ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ-ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΕ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ, Ο ΔΣΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ...

   Διαγραφή
 6. Άντε ρε αφήστε να μπει η ανάπτυξη επιτέλους...θέλει άσφαλτο για να έρθει...θα τιγκαρουμε στους τουρίστες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Γάγγλιου (ο γνωστός) συνέταξε και υπέγραψε μελέτη σκοπιμότητας; Σηφάκη μας δουλεύεις; Δεν έχεις τι να κάνεις και τρέχεις πίσω από τα φουστάνια της Τζάκρη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΚΑΙ ΜΕΤΑ Κ.ΣΗΦΑΚΗ ΞΥΠΝΉΣΑΤΕ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΆΚΙ. ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΠΗΓΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σ'ένα νομό πού δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία σ'ένα νομό πού δεν έχει δρόμο προς Θεσσαλονίκη, θα κάνετε έξοδο προς τα Σκόπια;!!! Μάς δουλεύετε κ.Σηφάκη και κ.Τζάκρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…