Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Στην Α΄ Ζώνη εντάσσεται άμεσα ο Δήμος Έδεσσας όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης


Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ένταξη και των υπολοίπων Δήμων του Ν. Πέλλας στην Α’ Ζώνη ανάλογα με την αύξηση του προϋπολογισμού που θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα

Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι σήμερα 12 Οκτωβρίου 2018, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της από 9-10-2018 επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής για την ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη όσον αφορά στην καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου που προσήλθε να απαντήσει στην ερώτηση απάντησε στην κ. Τζάκρη ότι λόγω του αριθμού των ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου Έδεσσας, οι οποίες σε ποσοστό πλέον του 50% χαρακτηρίζονται ως ορεινές, βάση του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης), αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στον Δήμο Έδεσσας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ και του ΚΕΜΕ του ΕΛΓΑ που κατέθεσε η κ. Τζάκρη στο Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την ένταξη του Δήμου Έδεσσας στην Α’ Ζώνη όσον αφορά στην καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. 

Η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε επίσης ότι το Υπουργείο εξετάζει την ένταξη και των υπολοίπων Δήμων του Ν. Πέλλας στην Α’ Ζώνη ανάλογα με την αύξηση του κονδυλίου του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης που θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα. 

Ως εκ τούτου στην υπό έκδοση απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις  προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για την φετινή περίοδο (Οκτώβριος 2018 - Απρίλιος 2019) και εφεξής ο Δήμος Έδεσσας εντάσσεται στην Α’ Ζώνη (από την Β’ Ζώνη που βρισκόταν μέχρι σήμερα), ενώ εξετάζεται και η ένταξη των υπολοίπων Δήμων του Ν. Πέλλας στην Α’ Ζώνη ανάλογα με το ύψος της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος. 

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, στην πρωτολογία της ανέφερε τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Στις 15-10-2018 έχει ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου είναι κατά 20% υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Η Κυβέρνηση επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι αυτή η εξέλιξη είναι δυσβάσταχτη για μεγάλη μερίδα πολιτών, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, εξετάζει τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.
Η ένταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων στις Κλιματικές Ζώνες δεν έχει γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα π.χ. ο Νομός Πέλλας, που είναι ενταγμένος στην Ζώνη Β, να παρουσιάζει μεσοσταθμικά  θερμοκρασίες χαμηλότερες του Νομού Σερρών, ο οποίος εντάσσεται στην Ζώνη Α’, στην οποία ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. 
Από μία απλή ματιά στα στοιχεία που έχω ήδη προσκομίσει στο Υπουργείο Οικονομικών και θα καταθέσω και σήμερα στα πρακτικά προκύπτει ότι  είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη όσον αφορά στην καταβολή του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης η υπαγωγή του Νομού Πέλλας στην Ζώνη Α από την Ζώνη Β, στην οποία αδικαιολόγητα και ατυχώς για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους είχε ενταχθεί με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. 
Καταρχήν με βάση τα ημερήσια φύλλα καταγραφής θερμοκρασιών της ΕΜΥ το διάστημα 2015-2018 για τους μήνες Οκτώβριο έως Απρίλιο η μέση μηνιαία τιμή της ελάχιστης ημερήσιας θερμοκρασίας στον σταθμό της Έδεσσας και των Σερρών ήταν:
Έδεσσα (315μ) 4.36 0C
Σέρρες (32μ) 4.43 0C

Με βάση τα ημερήσια φύλλα καταγραφής θερμοκρασιών του ΚΕΜΕ το διάστημα 2015-2018 για τους μήνες Οκτώβριο έως Απρίλιο η μέση μηνιαία τιμή της ελάχιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε διάφορους σταθμούς της Πέλλας και των Σερρών ήταν:
Γιαννιτσά (35μ) 5.67 0C
Γαλατάδες(14 μ) 5.07 0C
Αριδαία (120 μ) 4.67 0C
Βεγορίτιδα (647 μ) 3.42 0C
Κερασιά (690 μ) 3.03 0C
Σέρρες (32μ) 4.27 0C
Κερκίνη (50 μ) 6.11 0C
Κοίμηση (11 μ) 5.70 0C

Από την απλή αντιπαραβολή των παραπάνω στοιχείων είναι σαφές ότι ο Νομός Πέλλας, ένας νομός που περικλείεται από ορεινούς όγκους (Καιμάκτσαλαν, Τζένα, Πίνοβο, Πάϊκο) και έχει μέσες χαμηλές θερμοκρασίες που συχνά είναι κάτω από το μηδέν (0 0C), δηλαδή θερμοκρασίες που απαιτούν τη χρήση θέρμανσης 7 μήνες το χρόνο, είναι ενταγμένος κατά παράλογο και ιδιαίτερα άδικο τρόπο στην Β’ Ζώνη, παρόλο που παρουσιάζει μεσοσταθμικά θερμοκρασίες χαμηλότερες περίπου κατά 1,5 οC με διάφορους σταθμούς  του Ν. Σερρών, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο ορεινός είναι ενταγμένος στην Ζώνη Α. Είναι λοιπόν προφανές ότι η μη ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη δεν στηρίχθηκε σε επιστημονικά κριτήρια.

Δεύτερος λόγος ο οποίος επιβάλει άμεσα την ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη είναι η αύξηση των κρουσμάτων της παράνομης υλοτομίας, καθώς η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει χιλιάδες κατοίκους του Νομού να αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, οι οποίες  κατά κύριο λόγο είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα και την ένταση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, το οποίο πλήττει κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού (Γιαννιτσά, Έδεσσα, Αριδαία).

Κυρία Υπουργέ, 

Επειδή η θέρμανση αποτελεί ένα από τα βασικά αγαθά, η αδικία που έχει σημειωθεί εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν στο Νομό Πέλλας θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και ο Νομός  να ενταχθεί στην Α’ Ζώνη αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Το Υπουργείο άλλωστε έχει δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα για να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης με πιο δίκαιο τρόπο». 

Στην δευτερολογία της η κ. Τζάκρη ανέφερε επί λέξει τα εξής:  

«Κυρία Υπουργέ, 
Υπάρχουν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι που επιβάλουν την ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Κλιματική Ζώνη που δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε. 

Αφού και εσείς εφαρμόζετε το μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στηρίζεται στην κατανομή της χώρας σε τέσσερις ζώνες με βάση τις τιμές της μέσης θερμοκρασίας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και με βάση τις τιμές αυτές -και της ΕΜΥ και του ΚΕΜΕ του ΕΛΓΑ- προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι ο Νομός Πέλλας έχει χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες από τον Νομό Σερρών, θα πρέπει κ. Υπουργέ, εφόσον όλοι οι Νομοί της Βορείου Ελλάδας ( η Φλώρινα, οι Σέρρες, η Δράμα κ.λπ.) είναι στην Α’ Ζώνη, πλην της Πέλλας, να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή, όπως έγινε ήδη με τους Νομούς Ιωαννίνων και Σερρών που ανέβηκαν με αποφάσεις της δικής μας Κυβέρνησης από την Β’ Ζώνη στην Α’ Ζώνη, αλλά και τον δικό σας Νομό, τον Νομό Μαγνησίας, που τον ανεβάσατε από την Γ’ Ζώνη στην Β’ Ζώνη, και να εντάξετε την Πέλλα από την Β’ Ζώνη στην Α’ Ζώνη.

Ο Νομός είναι μεγάλος, περικλείεται από πολύ μεγάλους ορεινούς όγκους και σε μερικές περιοχές (ορεινή Έδεσσα, ορεινή Αλμωπία) ο υδράργυρος δείχνει σχεδόν όλο το χειμώνα κάτω από το μηδέν, με το χιόνι και τον παγετό να αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα.

Ακόμη και στον κάμπο των Γιαννιτσών επικρατούν καιρικές συνθήκες αυξημένης υγρασίας αλλά και υψηλού παγετού, με αποτέλεσμα και εκεί όπως φαίνεται από τα στοιχεία που σας έχω καταθέσει οι μέσες θερμοκρασίες να είναι ιδιαιτέρως χαμηλές. 

Εκτός όμως από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη, υπάρχουν και σοβαροί περιβαλλοντικοί λόγοι. Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας έχει ενταθεί, στα δάση της Πέλλας αυτή την εποχή συντελείται οικολογική καταστροφή από τους χιλιάδες κατοίκους του νομού που λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι τα τζάκια, οι ξυλόσομπες κ.λπ., με αποτέλεσμα την αύξηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Για τους κατοίκους της Πέλλας η ένταξη στην Α’ Κλιματική Ζώνη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Σε μια εποχή που τα νοικοκυριά πιέζονται οικονομικά και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι μια ανάσα για αυτούς να πάρουν την μεγαλύτερη επιδότηση ανά τ.μ. κατοικίας της Α’ Ζώνης. Επανεξετάστε λοιπόν τις περιοχές και προχωρήστε στην ένταξη του Νομού Πέλλας στην Α’ Ζώνη».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 comments:

  1. Τζακρη θα μας τρελανεις;; η Υφυπουργος ειπε επι λεξη οτι συμφωνα με τις Υπουργικες Αποφασεις του 2016 και το 2017 οι ορεινοι δημοι ( Εδεσσα) ανεβαινουν μια ζωνη σε σχεση με την ζωνη που ειναι ο Νομος τους. Ο Νομος Πελλας ειναι στην Β' ζωνη και αρα η Εδεσσα που ειναι ορεινος Δημος ηδη ανεβαινει στην Α' ζωνη συμφωνα με τις Υππυργικες Αποφασεις του 2016 και 2017.
    Τι διαφημιζεσαι λοιπον; για αυτα που ηδη ειχαν γινει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε 8.59 αφού είναι ετσι γιατί πέρυσι δεν το πήραμε?? Μην χολοσκατε υπομονη ξεκαθαρα το πιστωνεται η τζακρη αυτό γιατι αυτή έτρεξε οι υπολοιποι πεξτε με τα κουβαδακια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ.
      ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ.
      ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.

      Διαγραφή
    2. Αποφασιστηκε περσυ για να ισχυσει απο φετος, τι δεν καταλαβαινεις;
      Δειτε στο παραπανω βιντεο την απαντηση της Υφυπουργου Κ. Παπανατσιου

      Διαγραφή
    3. Και πέρυσι το πήρατε, αλλά ούτε που το καταλάβατε! Τόσο σημαντικό κατάντησε το επίδομα πλέον επί ΣΥΡΙΖΑ!!!

      Διαγραφή
    4. Σας πήρε αμπάριζα η Θοδώρα και κοντεύετε να σαλτάρετε

      Διαγραφή
  3. Έγω πάντως, λέω να μην ανησυχείτε. Αν δεν το μάθατε, με ένα νόμο και σε ένα άρθρο θα καταργηθεί ο χειμώνας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλ ο Δήμος Αλμωπίας τι είναι κυρία Τζάκρη ελάτε και από δω για ψήφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί θα καθαρίσει ο δικός σας τα έχουν μοιρασμένα τα πρόβατα

      Διαγραφή
  5. ΝΤΟΡΚΑΑΑΑΑΑ! ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγώ λέω να ζητήσουμε δανεικά απ όσους τα πήραν χοντρά τόσα χρόνια και είναι εξω.Π.χ. Siemens

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήτα από αυτούς που πήραν πρόσφατο χρήμα. Π.χ. Σώρος

      Διαγραφή
  7. κυρια Τζακρη μας περνάς για ζώα;, αυτό είναι γνωστό, ότι οι δήμοι που είναι ορεινοί μεταφέρονται στην επόμενη ζώνη, δλδ από την Β ζωνη ,στην Α ζώνη, γιατί τόση σπέκουλα, γιατί τόσο σανό,.Το θέμα είναι κυρία Τζακρη ότι το μόνο που θα κερδίσουμε είναι κάποια λίτρα παραπάνω. Η επιδότηση και για την Α και για την Β είναι ιδια 0,125. Με τιμή 1,15 το πετρέλαιο ποιος θα το αγοράσει,και αυτό οφείλεται στην αύξηση των φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση σας. όλα τα άλλα που λέτε με συγχωρείτε, είναι παπαριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΟΔΩΡΑ 4 ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΝΑΝΕ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑ ,20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΗΣΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΙΚΕΣ . ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΟΛΑΚΗ, Ε! ΤΙ ΝΑ ΠΩ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ,ΜΩΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ...ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΕ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ ΘΟΔΩΡΑ , ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σηφάκη η ουσία είναι μια και ο μπακλαβάς γωνία. Χώνεψέ το. Ο Δήμος Έδεσσας από φέτος θα πάρει παραπάνω επίδομα θέρμανσης. Κι όχι χάρη σε σένα.

      Διαγραφή
    2. Μονο που εκπροσωπε του δημου οταν υπηρχαν οι αρχαιοι μακεδονες δεν υπηρχε ο κυριος του ρητου.Ιδια μορφωση με το δημαρχο σου εχεις και εσυ!

      Διαγραφή
    3. ΠΩ ΠΩ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΧΟΛΗ ΣΤΑΖΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Σ' ΕΧΕΙ ΣΑΛΤΑΡΕΙ Η ΤΖΑΚΡΗ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ.

      Διαγραφή
  9. τζάκρη δεν σώζεσαι με το να αναμασάς μασημένες τροφές Το κακό που έκανες με τη Μακεδονία που σε γέννησε δεν μπορείς να το αλλάξεις. Κάτσε καλύτερα να σε βλέπουμε στις ΦΩΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα μιλάτε για πετρέλαιο??
    Το αέριο δεν ήρθε σε εσάς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΘΟΔΩΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑ. ΑΠΛΑ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ. ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.