Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης : «Με σοφιστείες αρνούνται αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ»!

"Απάντηση" για γέλια και για κλάματα

          Ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης, όχι μόνον ξέχασε πολύ νωρίς τη δήλωσή του - κατά την ανάληψη των καθηκόντων του - ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν είναι ώρα για καταγραφή αλλά για λύσεις»… Αλλά επίσης πολύ νωρίς, έρχεται και να δικαιώσει τους φόβους που διατύπωσε προ ημερών ο Γιώργος Καρασμάνης ότι οι ροδακινοπαραγωγοί είναι και πάλι στο ίδιο έργο θεατές… Και μάλιστα, αυτή τη φορά, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από τους σοφιστές οι οποίοι, κατά τον Αριστοτέλη, «διατύπωναν σοφίσματα για να υποστηρίξουν παράδοξες απόψεις παραβιάζοντας τους νόμους της λογικής».
Αυτό πράττει σήμερα ο κ. Αραχωβίτης!

        Υπενθυμίζεται ότι ο Καρασμάνης στις 3 Οκτωβρίου καλούσε με Ερώτησή του τον νέο Υπουργό, να ξεκαθαρίσει τί προτίθεται να πράξει με τα τεράστια προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, με ερωτήματα απολύτως συγκεκριμένα και γνωστά.
Ο χρόνος που ορίζει ο κοινοβουλευτικός Κανονισμός πέρασε, ο κ. Αραχωβίτης σιώπησε και, μετά τη διαμαρτυρία Καρασμάνη στη Βουλή επιχειρεί να ¨απαντήσει¨ εκπρόθεσμα. Αλλά πώς; Με ένα κείμενο εφτακοσίων και πλέον λέξεων που θα το ζήλευαν και οι επιφανέστεροι σοφιστές της αρχαιότητας, χωρίς επί της ουσίας να απαντά έστω σε ένα από τα ξεκάθαρα ερωτήματα του πρώην Υπουργού.


       Κατ’ αρχήν στην ¨απάντηση¨, οι τεράστιες ζημιές του 2017, γίνονται απλές… «επιπτώσεις από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες» οι οποίες, κατά τον κ. Υπουργό… αμβλύνθηκαν με  τις αποζημιώσεις – ψίχουλα των 8.500.000 ευρώ! Ούτε κουβέντα για τους σκόπιμους αποκλεισμούς ποικιλιών, ούτε λέξη για παραγωγούς που, ενώ οι ποικιλίες τους ήταν αποζημιούμενες και πλήρωσαν τα τέλη, αποζημιώσεις δεν έχουν δει, συνεχίζουν να τρέχουν από τον ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από κει στο Υπουργείο, δίκιο δεν βρίσκουνε και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια!

       Όμως, το ρεσιτάλ, δηλαδή «το ρεζουμέ» που λέει ο λαός, δίνεται σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις φετινές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις.
Αφού ο κ. Υπουργός,  μας… περιφέρει σε καλλιέργειες καπνού, κηπευτικών και… σανοδοτικών – σανού, στην καθομιλουμένη – λέει, χωρίς να έχουμε ρωτήσει, ότι γι΄ αυτές τις καλλιέργειες οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχές είναι άμεσες και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά αυτό, περιέργως πώς, δεν ισχύει για τους ροδακινοπαραγωγούς, για τους οποίους η ¨απάντηση¨ επιφυλάσσει το ¨δια ταύτα¨.
 Λέει επί λέξει: «…σύμφωνα με τις διενεργηθείσες από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ επισημάνσεις, διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς εσοδείας 2018 που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής. Ωστόσο η εν λόγω ζημιά δεν είναι άμεση και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ»
Και γιατί ¨δεν καλύπτεται¨; Διαβάστε ¨απάντηση¨:

«…δεν καλύπτονται οι ζημιές, οι οποίες δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα, εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια».
Είναι ή δεν είναι σοφιστεία; Καταλαβαίνει κανείς τίποτα; Αν ναι, ας δώσει να το καταλάβουν και άλλοι!

        Είναι ή δεν είναι σοφιστεία όταν με 42 λέξεις – παραδοξολογίες επιχειρείται να ακυρωθεί στην πράξη το νομικό πλαίσιο του Κανονισμού του ΕΛΓΑ – το οποίο  άριστα οφείλει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός – που σαφέστατα (ΦΕΚ Β΄ 1668/27-7-2011, άρθρο 5, παρ. 4) ορίζει ότι οι καταστροφές εξ αιτίας βροχοπτώσεων από Μάιο μέχρι Νοέμβριο, αποτελούν άμεση ζημιά καλυπτόμενη ασφαλιστικά από τον Οργανισμό;

  Το εκπληκτικό εδώ είναι ότι εφαρμόζουν τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ όπως τους βολεύει. Δηλαδή, το ασφαλιζόμενο αίτιο που λέγεται ¨βροχόπτωση¨, το αναγνωρίζουν ως άμεση ζημιά και το αποζημιώνουν από τον ΕΛΓΑ – και πολύ σωστά – για τα σανά και τα σύκα. Αλλά για τα ροδάκινα η ζημιά είναι έμμεση και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, γράφοντας ¨στα παλαιότερα των υποδημάτων¨ τους τη γνωμάτευση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας που αναφέρει ότι η ζημιά είναι άμεση, και το σημαντικότερο το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε υπουργική με απόφαση του προκατόχου του που χαρακτηρίζει επίσης άμεση τη ζημιά. Ο παραλογισμός στο έπακρο! 
  
    Και αναρωτιέται ο ροδακινοπαραγωγός: Πώς είναι δυνατόν, πριν από τη βροχή να μαζεύει ροδάκινα άριστης ποιότητας και αμέσως μετά τη βροχή να μαζεύει καρπό κατεστραμμένο. Εδώ σταματάει η λογική.
Το μόνο στο οποίο απαντάει ο Υπουργός είναι ότι, εφόσον αποζημιώνονται από το πρόγραμμα de minimis, δεν πρέπει να καταβάλλονται από τους πληγέντες τέλη εκτίμησης.
              Ο επίλογος – αυλαία στη νέα παράσταση, έχει να κάνει με το ρώσικο εμπάργκο. Στο ερώτημα του Καρασμάνη τι θα πράξει με την ανυπολόγιστη απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, η δήθεν απάντηση – πέντε (5) αράδες όλες κι όλες στην ουρά του κειμένου – είναι κυριολεκτικά… αποστομωτική:
«Όσον αφορά στις ενισχύσεις λόγω ρωσικού εμπάργκο, που καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης τη χρονική περίοδο από 16-10-2017 έως 30-9-2018, σημειώνεται ότι ανέρχονται σε 10.794.438,44 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ενισχύσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ενισχύσεις σε Οργανώσεις Παραγωγών για απόσυρση και δωρεάν διανομή ροδακίνων, ήταν η 30η-9-2018».

            Να θυμίσουμε στον κ. Αραχωβίτη ότι, το 2014 ο τότε Υπουργός θεώρησε την αποζημίωση για απόσυρση και δωρεάν διανομή ¨ψίχουλα¨ -  παρά το γεγονός ότι πιστωνόταν στον ίδιο θετικά, γιατί ήταν ο μοναδικός Υπουργός από τους «28» που είχε προβλέψει έγκαιρα και το εμπάργκο και τις επιπτώσεις του. Γι’ αυτό και είχε καταθέσει τον ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο φάκελο με τα 60 (εξήντα) εκατομμύρια για στρεμματική ενίσχυση. Έδωσε τα 33 εκατομμύρια πρώτη προκαταβολή με τον Κανονισμό ¨ήσσονος σημασίας¨ και, αφού εγκρίνονταν από το Κολέγιο Επιτρόπων απ΄ όπου υποχρεωτικά έπρεπε να περάσει, θα ισοσκέλιζε τα 33 εκατομμύρια που είχαν ήδη δοθεί και θα έδινε και τη δεύτερη δόση των 27 εκατομμυρίων.

         Δυστυχώς, ο διάδοχός του Υπουργός, ξέχασε τον φάκελο αυτό στα συρτάρια του, δεν ασχολήθηκε και η ευκαιρία χάθηκε – όπως χάθηκε και ευκαιρία να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που ο Καρασμάνης είχε τότε καλλιεργήσει στα κοινοτικά φόρα, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όσο χρόνο διαρκεί το ρώσικο εμπάργκο.
Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, ο κ. Αραχωβίτης, πρέπει να δώσει στους ροδακινοπαραγωγούς, πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι τα ψίχουλα της κοροϊδίας από το πρόγραμμα de minimis.

         Τα λεφτά υπάρχουν. Είναι, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, τα 50 εκατομμύρια, χρήματα των ίδιων των παραγωγών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που τα έχουν καταχωνιάσει από τον Απρίλιο του 2015 κάπου στην Τράπεζα Ελλάδας ποιος ξέρει για να καλύψουν ποιες ¨τρύπες¨.

         Για δε το εμπάργκο, ας αξιοποιήσει τα δεκαπέντε (15) εκατομμύρια που διασφαλίστηκαν από τον Καρασμάνη ως συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο ροδάκινο για χυμοποίηση, και τα οποία λόγω της κάκιστης διαχείρισης από τον προκάτοχό του, κινδυνεύουν να επιστραφούν στις Βρυξέλλες. Και ας προσθέσει σε αυτά, τα χρήματα που σκοπεύει να δώσει από τo de minimis.

           Το οφείλει στους παραγωγούς που το δικαιούνται. Είναι δέσμευση του προκατόχου του. Είναι και δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών που επί δύο χρόνια υπόσχονταν στους ροδακινοπαραγωγούς αποζημιώσεις για το εμπάργκο, αλλά τώρα σιωπούν…
Οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλο!


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. Καρασμανη οι άνθρωποι είναι άσχετοι 2 υπουργοί πέρασαν απ'το υπουργείο μας και οι δύο μόνο το νόμο τους σκεφτηκαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είσαι το ένστικτο του αγρότη Γιώργο προχώρα σε θέλει όλη η χώρα είσαι ένας και μοναδικός δεν υπάρχει άλλος σαν και σένα Ζούμε για να σε ξαναδούμε υπουργό για εμάς ένας είναι ο υπουργός που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από το νομό Πέλλας και είναι μέσα στην καρδιά μας Γιώργος Καρασμάνης!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΑΓΚΩΤΟ ΒΓΑΙΝΟΥΜΑΙ ΝΔ ΜΟΝΟ ΜΑΓΚΕΣΣΣΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εσεις οι παραπανω απο το γραφειο του μπαρμπα Γιωργου χαλαρωστε λιγο!!!
  Ας παρουμε το de minimis τωρα που καιγομαστε, οι θεωριες του κυρ Γιωργου δεν ταιζουν τα παιδια μας..
  Εδω απο Υπουργος περασε και τιποτα δεν αλλαξε στον ΕΛΓΑ, τωρα τον εφταιξαν ολα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΧΕΤΕ ΦΑΓΩΘΕΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΤΟΥ 2017 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΜΕ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ.
  ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΟ ΕΛΓΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
  ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ?
  ΜΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2017?ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
  ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΑ ΠΟΡΗΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΚΣΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ.
  ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΔΩΣΤΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ. ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΙ ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν δεν δωσουν εμπαργκο στον αγροτη μην περιμενουν ψηφο.Ακους Σηφακη και Θεοδώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. να δοθουν σε ανεργουϛ επιδοματα ζημιεϛ σε ροδακινα δεν υπαρχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…