Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καταργείται ο νόμος "Κατσέλη" στο τέλος του χρόνου!


Ο νόμος Κατσέλη βαίνει σε κατάργηση! Και αυτό εξαιτίας της άρνησης των θεσμών να συναινέσουν σε παράταση της ισχύος του, η οποία και λήγει στο τέλος του χρόνου, θεωρώντας ότι από μέτρο πού ήρθε για να καλύψει το 2010 έκτακτες και προσωρινές ανάγκες δανειοληπτών λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύει πλέον να μετατραπεί σε μόνιμο βάροςτων τραπεζών και υπέρ των μπαταχτσήδων που εκτιμώνται στο 25%-40% των δανειοληπτών που υπήχθησαν στον νόμο.

Στόχος με το νέο νομικό καθεστώς που θα ισχύσει από τις αρχές του 2019 είναι να μπει φρένο στην προστασία της πρώτης κατοικίας που αφορά σχεδόν στο 90% των δανειοληπτών και στους οποίους προσέφερε νομική προστασία με τις διατάξεις του ο νόμος Κατσέλη. Σήμερα εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 135.000 υποθέσεις δανειοληπτών, οι οποίες μέχρι να εκδικαστούν οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να λάβουν μέτρα (πλειστηριασμοί κλπ) σε βάρος των αντίστοιχων δανειοληπτών.

Με βάση τη νομοθεσία υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και να πετύχει προστασία της πρώτης κατοικίας του, μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του. Αυτό μπορεί να γίνει αν η αίτηση κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο αν η αίτηση κατατεθεί στις αρχές του επόμενου αίρεται, δεν μπορεί να λάβει αυτόματη προστασία την οποία μπορεί να πετύχει μόνο μέσω δικαστικής απόφασης.

Για αυτό το λόγο όσοι νομίζουν ότι τους αφορά ο νόμος "Κατσέλη" θα είναι καλό να επισκεφθούν κάποιον δικηγόρο πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους και να ενημερωθούν σχετικά.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.