Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μ. Κεφαλογιάννης: Η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πάντα δίπλα στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την παρουσίαση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ 2021-2027 που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου.
«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια ουσιαστικά είναι παντελώς απούσα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγάλη πολιτική οικογένεια που ανήκει η Νέα Δημοκρατία φανερώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον Πρωτογενή Τομέα. Διαβουλεύεται, συμμετέχει και συνδιαμορφώνει με ουσιαστικές προτάσεις τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 για τη στήριξη του Ευρωπαίου και του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.
Σειρά ειδικών μέτρων και στρατηγικών για την ενίσχυση του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου περιλαμβάνονται στις θέσεις και προτάσεις του ΕΛΚ για τα στρατηγικά σχέδια της Νέας ΚΑΠ 2021-2027.
Η πρόταση μου, μεταξύ άλλων, για ενσωμάτωση ειδικής ενίσχυσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας έγινε αποδεκτή από το ΕΛΚ.
Τα μέτρα και οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα, τώρα που ο Πρωτογενής Τομέας έχει πληγεί σοβαρά από την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Πολιτικές υπερφορολόγησης που αποτελούν αποκλειστική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης όπως επανειλημμένως έχει απαντήσει σε ερωτήσεις μου ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα θεσμικά μέτρα που προτείνονται στην νέα ΚΑΠ από το ΕΛΚ, θα αφορούν:
α) Διατήρηση τουλάχιστον των τρεχόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης καθώς και αύξησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις όπως πχ στους νέους γεωργούς ή στην ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και στο σύστημα παροχής συμβουλών
β) Ειδική ενίσχυση για τις γυναίκες αγρότισσες, στοιχείο που θα συμβάλει σημαντικά στην αναγκαία ηλικιακή ανανέωση του κλάδου.
γ) Τη θέσπιση μιας ειδικής περιβαλλοντικής πληρωμής στο πλαίσιο των Οικολογικών Προγραμμάτων τα λεγόμενα Eco-Schemes, ως αναγνώριση του ρόλου που παίζουν ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας και ειδικότερα η εκτατική στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην διατήρηση του φυσικού τοπίου, στην απασχόληση στις ορεινές και περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, κοκ.
δ) Τη συμπερίληψη της αιγοπροβατοτροφίας με κατάλληλες προσαρμογές ως ισότιμος τομεακός τύπος παρεμβάσεων όπως πχ ο αμπελοοινικός τομέας, τα οπωροκηπευτικά, η μελισσοκομία, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της τρέχουσας χαμηλής παραγωγικότητας μέσα τόσο από εθνικά προγράμματα στήριξης όσο και από επιχειρησιακά προγράμματα.
ε) Τη διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης, ενός βασικού εργαλείου διατήρησης της εκτατικής γεωργικής δραστηριότητας, στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για αναπτυξιακά μέτρα
στ) Αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην αιγοπροβατροφία μέσα από την διατήρηση των τρεχουσών επιπέδων των συνδεδεμένων ενισχύσεων δηλαδή  13% + 2% (για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) αντί 10% + 2% που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.