Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ΕΕ επικύρωσε τη συμφωνία για το Brexit


Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τη συμφωνία με το Λονδίνο για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ των 27 επικύρωσε τη Συμφωνία της Απόσυρσης και την Πολιτική Διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Οι 27 ηγέτες, όπως αναφέρει το Reuters, υιοθέτησαν επίσημη ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, δεσμεύονται «να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν πως η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου του 2019, ώστε να υπάρξει μια ομαλή απόσυρση» της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή τους, οι 27 υπόσχονται επίσης «όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο» μετά την αποχώρησή του στις 29 Μαρτίου του 2019, ενώ ευχαριστούν τον διαπραγματευτή Brexit της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση στο βρετανικό κοινοβούλιο να στηρίξει και αυτή τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γράφει τα εξής:


«1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει τη Συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν πως η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019, ώστε να υπάρξει μια ομαλή απόσυρση.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την Πολιτική Διακήρυξη που ορίζει το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να έχει όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, σύμφωνα με την Πολιτική Διακήρυξη. Η προσέγγιση της Ένωσης θα συνεχίσει να καθορίζεται από τις συνολικές θέσεις και αρχές που ορίζονται στις συμφωνηθείσες προηγουμένως κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί μόνιμα ενεργά το θέμα.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευχαριστεί τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακάματες προσπάθειές του ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης και για τη συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σώστε το Brexit μας

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε μια δραματική, απ’ ευθείας έκκληση στον βρετανικό λαό να στηρίξει τη συμφωνία της για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, την ώρα που η στήριξη από το ίδιο της το κόμμα προς τη συμφωνία παραμένει αμφίβολη.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, η κ. Μέι γράφει πως θα εκστρατεύσει «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει η συμφωνία της από το Βρετανικό κοινοβούλιο, κάτι που φαίνεται όλο και πιο απίθανο να συμβεί δεδομένης της σθεναρής αντίστασης που προβάλλεται τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματός της.

«Θα είναι μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον –μια συμφωνία που θα είναι αποτελεσματική για ολόκληρη τη χώρα μας και ολόκληρο τον λαό μας, είτε ψηφίσατε για να φύγουμε ή για να μείνουμε», τονίζει στην επιστολή της η κ. Μέι.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν η βουλή απορρίψει το σχέδιο της Μέι, το οποίο η ίδια και οι ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται πως είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.