Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Προτάσεις για την διαδικασία καταβολής ενισχύσεων de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημίες από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού 2018



Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη σε σύσκεψη την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στο Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης με τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο  Αραχωβίτη παρουσία βουλευτών και αγροτών - εκπροσώπων Αγροτικών Οργανώσεων στην οποία εξετάστηκε το θέμα της καταβολής  ενισχύσεων de minimis σε ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημίες που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2018 στην καλλιέργεια του ροδακίνου, στις  ποικιλίες που κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στάδιο  της  συγκομιδής, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Η κ. Τζάκρη υποστήριξε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι η καταβολή των ενισχύσεων de minimis στους πληγέντες παραγωγούς θα πρέπει να γίνει το αργότερο ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 και ως εκ τούτου η διαδικασία  του εντοπισμού των ποικιλιών ροδακίνου που κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, του  καθορισμού του συνολικού αριθμού των στρεμμάτων που θα ενισχυθούν μέσα από τις ενισχύσεις de minimis και της εξατομίκευσης  των αγροτών στους οποίους αυτές θα δοθούν θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο αντικειμενικό και να είναι σύντομη  και διαφανής. 

Ως εκ  τούτου πρότεινε:

Α) Ο καθορισμός των ποικιλιών ροδάκινων που υπέστησαν ζημίες εξαιτίας των βροχοπτώσεων και άρα θα ενισχυθούν με την διαδικασία  de minimis να γίνει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ (και να μην υποδειχθούν οι ποικιλίες μόνο από  τους  εκπροσώπους των Συνεταιρισμών όπως συνέβη για τις ζημίες του 2017), αφού  ληφθεί υπόψη ο διαφορετικός βαθμός ωρίμανσης των ροδακίνων στις πεδινές και τις ορεινές περιοχές, η διαφορά στην ωρίμανση των ποικιλιών μεταξύ Πέλλας, Ημαθίας κ.λπ., καθώς και η  διαφορά 5 έως 10 ημερών που μπορεί να υπάρχει από καλλιέργεια σε καλλιέργεια λόγω των διαφορετικών καλλιεργητικών πρακτικών που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός.

Β) Να μην ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων εκ  μέρους των ενδιαφερομένων παραγωγών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (που επελέγη πέρυσι), διότι η διαδικασία  αυτή συνεπάγονταν κόστος για τους παραγωγούς, ενώ αποδείχτηκε στην πράξη χρονοβόρα, διότι θα έπρεπε στη συνέχεια να γίνουν διασταυρωτικοί  έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των τελικών ενισχύσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Για τον σκοπό  αυτό  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία που τηρεί ο ΕΛΓΑ ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (αν πρόκειται για αγρότες - μέλη  συνεταιριστικών οργανώσεων) εφόσον η ενίσχυση θα είναι οριζόντια (στρεμματική).
Επειδή δυστυχώς η ατομική δήλωση καλλιέργειας  - εκτροφής  δεν δίνει  πληροφορίες για όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ροδακίνου [λόγω αστοχίας  του πληροφορικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έχει προβλέψει όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ροδακίνου, με αποτέλεσμα για κάποιες  εξ αυτών (περίπου το 15 με 20%) να μην μπορούν να αντληθούν στοιχεία], να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω εξατομίκευσης με ατομική διοικητική  πράξη που θα κατατεθεί  στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό. Ως εκ  τούτου θα ζητηθεί  η συνεργασία  και  η συνδρομή των Οργανισμών αυτών ώστε η διαδικασία να  μπορεί να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν και οι παραγωγοί  να πληρωθούν τις  ενισχύσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Την ίδια πρόταση επανέλαβε η  κ. Τζάκρη κατά τη σύσκεψη για το θέμα της διαδικασίας  καταβολής  των ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκε με τους Συνεταιρισμούς και τις Οργανώσεις Παραγωγών το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2018 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας στα Γιαννιτσά. 
Η πρόταση της κ. Τζάκρη  έγινε  αποδεκτή από τους εκπροσώπους  των παραγωγών και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να ζητηθεί  η συνεργασία  και  η συνδρομή των Οργανισμών αυτών ώστε η διαδικασία να μπορεί να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν και οι παραγωγοί να πληρωθούν τις  ενισχύσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ από σήμερα οι Συνεταιρισμοί θα αποστείλουν στοιχεία  για τις ποικιλίες ροδακίνου που καλλιεργούνται από τα  μέλη τους και κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, ώστε να προχωρήσει άμεσα, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ο καθορισμός των ποικιλιών.

Τέλος, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των Συνεταιρισμών - Οργανώσεων Παραγωγών και τους βουλευτές να μεταβούν στην Αθήνα για  να  συναντηθούν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Θανάση Καμπρέλη προκειμένου να συζητήσουν λεπτομέρειες  της  διαδικασίας και της  άντλησης στοιχείων από  τα  αρχεία  τους, ώστε  η καταβολή των ενισχύσεων να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Παλι ψιχουλα θα είναι φτανει η κοροϊδία.Για την ζημιά απτό ρωσικό εμπάργκο δωστε για να παρουμε κατι.Μας έχετε τελιωσει.Δώστε εμπάργκο γιατί θα σας τελειώσουμε και εμείς Ντόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλι ο Σεας θα τα οικονομισει και εμείς να μην πω τη θα παρουμε.όπως περσι.Βουλευταδες του Σύριζα ξυπνατε δεν θα ψηφίσει ο σεας οι αγρότες θα ψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΥ Κ ΠΟΤΕ Θ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντόρα για να βγεις βουλευτής δώσε 220€ το στρέμμα όπως έκανε ο καρασμανης.Μάυτα που διαβάζω παλι μύλος θα γίνει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΤΟΡΚΑ ΜΟΥ ΑΣΕ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΚΟΨΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 100% ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ,ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ!
    ΔΕΝ ΜΑΣΕΙ ΧΟΡΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ!
    ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ!
    ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΑΣ....ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.
    ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΩ ΞΑΝΑ.....
    10% ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗΣ 2017(ΣΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ?ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ?)
    ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΗΣΜΑ-ΑΠΟΘΕΜΑ(ΣΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ?ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ?)
    ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 2017(ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ-ΚΙΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΕΨΕΤΕ ΓΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗΣ)
    ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2018!(ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕ 4 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ Ε?)
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑ?
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.