Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοικτή επιστολή προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για 2 επιστημονικά ατοπήματα στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου


Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Αξιότιμοι Κύριοι
Την περασμένη σχολική χρονιά σας έστειλα δυο επιστολές για 2 επιστημονικά ατοπήματα στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου. Επειδή τα επιστημονικά ατοπήματα υπάρχουν και στο φετινό βιβλίο και ούτε μου στείλατε κάποια απάντηση δημοσιεύω αυτή την ανοικτή επιστολή.

1ο επιστημονικό ατόπημα :  Στη σελίδα 139 γράφει : « Επειδή όμως είναι απίθανο τόσο πολύπλοκες διαδικασίες να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα σε κάθε είδος, τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν αναμφισβήτητα πως όλοι οι οργανισμοί έχουν κοινή προέλευση ».
Με απλά λόγια επειδή το DNA του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν μόνο κατά 1,27 % και οι αιμοσφαιρίνες τους μοιάζουν πάρα πολύ, άρα έχουν κοινό πρόγονο. Ναι αλλά οι τόσο μικρές διαφορές δικαιολογούν την τεράστια διαφορά χιμπαντζή και ανθρώπου ; 

Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο ;

Επειδή δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε πως γίνεται να μοιάζουν τόσο, είναι αναμφισβήτητη απόδειξη η σκέψη ότι έχουν κοινό πρόγονο; Μήπως οι επιστήμονες έχουμε παρατηρήσει τον κοινό τους πρόγονο που έζησε πριν εκατομμύρια χρόνια να γίνεται είτε χιμπαντζής είτε άνθρωπος ; Φυσικά η απάντηση είναι όχι. Μήπως μπορούμε να το δούμε σε πείραμα στο εργαστήριο; Φυσικά η απάντηση και πάλι είναι όχι.


Ο συλλογισμός  « επειδή είναι απίθανο … αποδεικνύουν αναμφισβήτητα » είναι λάθος. Η σχετικότητα, η κβαντομηχανική και τόσα άλλα στις Φυσικές Επιστήμες δεν ήταν απίθανα ; Ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ συνήθιζε να λέει: «Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε».

2ο επιστημονικό ατόπημα:  Στη σελίδα 143 γράφει : « Τις τελευταίες όμως δεκαετίες τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, καθώς και η έρευνα σε άλλες περιοχές της Βιολογίας, ιδιαίτερα μάλιστα στη Μοριακή Βιολογία, δε γεννούν καμιά αμφιβολία ότι ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλος οργανισμός του πλανήτη είναι προϊόν εξέλιξης ».

Η φράση «δε γεννούν καμιά αμφιβολία » είναι επιστημονικώς απαράδεκτη. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτε στις Φυσικές Επιστήμες για το οποίο να μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Για παράδειγμα η Χημεία της Β΄ Λυκείου στη σελίδα 40 παρουσιάζει την θεωρία για τον σχηματισμό του πετρελαίου ως εξής : « Πιστεύουμε δηλαδή ότι το πετρέλαιο σχηματίστηκε από ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, κυρίως από το πλαγκτόν, πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια ». Όπως βλέπετε λέει « πιστεύουμε» και όχι «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία », αν και πιθανόν ξέρετε ακόμα και στο εργαστήριο θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την ορθότητα της θεωρίας αν το θέλαμε.

Για τα απολιθώματα των ενδιάμεσων ειδών π.χ. πιθηκανθρώπων που έχουν βρεθεί, τα βιβλία Βιολογίας και κάποιοι συνάδελφοι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια περνάνε στους μαθητές την εντύπωση ότι είναι πάρα πολλά. Αυτό όμως είναι ψέμα. Ο καθηγητής Μ. Roberts στο βιβλίο του «Biology, a functional approach», 4η έκδοση σελίδα 629  γράφει : «If it is true, one would expect to find intermediate forms between one fossil species and the next in successive rock strata. However, intermediate forms in the fossil record are surprisingly rare». Προφανώς ο καθηγητής εκπλήσσεται γιατί αν είναι σωστή η θεωρία τα απολιθώματα των ενδιάμεσων ειδών θα έπρεπε να ήταν πάρα πολλά.

Μήπως αυτές οι απαράδεκτες επιστημονικώς εκφράσεις προέρχονται από την επιθυμία να υποστηριχθούν άθεες ιδεολογίες και να χτυπηθεί η πίστη του Χριστιανισμού ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα ; Η επιστήμη όμως δεν πρέπει να υπηρετεί καμία ιδεολογία, αλλά πρέπει να υπηρετεί μόνο την Αλήθεια. Γιατί και οι επιστήμονες που έφτιαξαν τους θαλάμους αερίων και που έκαμναν σαπούνι τους Εβραίους κάποιες ιδεολογίες υπηρετούσαν.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. Κύριε καθηγητά ,τελικά η επιστήμη σήμερα τι πιστεύει για το πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά είπατε "τι πιστεύει". Αν έγραφαν αυτό στη Βιολογία δεν θα έστελνα την επιστολή. Πιστεύει λοιπόν οτι πριν εκατομμύρια χρόνια απο κάποιο πιθηκοειδές προήλθαν εξελικτικά δηλ. με διαφορετικές αλλαγές ο χιμπαντζής , ο γορίλας και ο άνθρωπος.Φυσικά με τα χρόνια όπως και κάθε άλλη θεωρία μπορεί να αποδειχθεί λάθος και να αντικατασταθεί με άλλη θεωρία. Η επιστήμη μέσα απο αποτυχίες ψάχνει την αλήθεια.

      Διαγραφή
  2. Ο επιστήμονας κ. καθηγητής πιστεύει ότι ο Αδάμ και η Εύα φτιάχτηκαν από λάσπη, ότι η Εύα ως γυναίκα "και φυσικά κατώτερο Ον" κορόιδεψε τον Αδάμ και του έδωσε να φάει το απαγορευμένο μήλο ... και άλλα αρκούντως επιστημονικά. Εύγε κε καθηγητή. Σας έχουμε καταλάβει εδώ και αρκετό καιρό από τις επιστολές σας. Τυχερά τα παιδιά μας. Εμπρός προς τα πίσω όπως έλεγε και ο Πόποτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε 6:05 γράφεις "και φυσικά κατώτερο Ον" εκφράζοντας την άποψή σου για τις γυναίκες;
      Αν όχι, μου λες που το διάβασες;

      Διαγραφή
  3. Φυσικά είναι πιο πιστευτό ότι είμαστε απόγονοι των Εβραίων Αδαμ και Εύας και είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε σε παρθενογένεση και νεκρανάσταση..αν πιστευαμε σε τέτοιου είδους παραμύθια, ακόμα θα περιμέναμε θαύματα για να γιατρέψουμε τη λεπρα ..καποιοι ζουν στη λίθινη εποχή και ζητούν να διδάσκετε μόνο ο θρησκευτικός σκοταδισμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που να πάει μπροστά η χώρα με τέτοιες αντιλήψεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους 3 προηγούμενους ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ. Μην μπερδεύεστε. Το άρθρο - επιστολή ειναι επιστημονικό, δεν ειναι θεολογικό. Αφου δεν πιστεύετε μην κοροϊδεύετε την Χριστιανική Πίστη γιατί απλώς δεν λέει αυτά που νομίζετε. Σαν επιστήμονας των Φυσικών Επιστημών δέχομαι οτιδήποτε με μεγάλες προσπάθειες επιτυχίες και αποτυχίες λένε οι επιστήμες μου. Η διαφωνία μου ειναι απλώς στην απολυτότητα των συγγραφέων που ειναι απαράδεκτη στις Φυσικές Επιστήμες. Αυτή ακριβώς η απολυτότητα ειναι εμπόδιο στην πρόοδο της επιστήμης. Αν σ'αυτό έχετε διαφορετική άποψη απλώς δεν ξέρετε απο Φυσικές Επιστήμες.

      Διαγραφή
    2. Κύριε καθηγητή, κακώς ασχολείσται μαζί τούς.
      Δεν φταινε αυτοί, είναι πιστοί των επιταγών της τωρινής κυβέρνησης και κατ επέκταση του υπουργείου παιδείας που σιγά σιγά αφαιρει,σταματάει παραφράζει και προσπαθει να μεταδώσει τις ιδέες τους στα παιδιά που πάνε σχολείο.
      Μην λησμονούμε οτι λίγες μέρες νωρίτερα αφαιρεσαν απο την ιστορία Εσπερινών ( για αρχή ) λυκείων την αναφορά στον μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά.
      Οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα

      Διαγραφή
  5. Στα τόσα εκατομύρια χρόνια που δείχνουν οτι υπήρξαν και υπάρχουν πιθηκοειδη,γιατί δεν εξελίχθηκαν και αυτοί ρε επιστήμονες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγραψε ο κ. Παπαδόπουλος ως επιστήμονας των θετικών επιστημών κι όχι ως θεολόγος "Μήπως αυτές οι επιστημονικές εκφράσεις προέρχονται από την επιθυμία να υποστηριχθούν άθεες ιδεολογίες και να χτυπηθεί η πίστη του χριστιανισμού ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα;Φυσικά το θέμα της Πίστης είναι προσωπικό και δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει ότι επιθυμεί. Η εκπαίδευση όμως οφείλει να διδάσκει στους νέους ανθρώπους όλες τις θεωρίες και απόψεις για να δημιουργήσει ανθρώπους που θα ψάξουν να βρουν την αλήθεια τους κι όχι να τους σερβίρει έτοιμες λύσεις από αυθεντίες ή δόγματα.
    Και μια ερώτηση για επεξήγηση στον κ. Παπαδόπουλο ...Τι εννοεί Η Γέννεσις στο κεφ. 6,4 " Κατ΄εκείνας τα ημέρας ήσαν οι γίγαντες επί της γης, και έτι, ύστερον, αφού οι υιοί του Θεού εισήλθον εις τας θυγατέρας των ανθρώπων,και αύται ετεκνοποίησαν εις αυτούς, εκείνοι ήσαν οι δυνατοί, οι έκπαλαι άνδρες ονομαστοί"; Σε ποιους γίγαντες αναφέρεται, σε ποιους υιούς του Θεού, σε ποιες θυγατέρες των ανθρώπών; Τι κρίμα που δε γνωρίζουν οι χριστιανοί σε τι πιστεύουν..Κύριε Παπαδόπουλε η Επιστήμη σας αφιερώνει τις εικόνες από το ηλιοβασίλεμα στον Άρη..Εκτός κι αν το αρνείστε κι αυτό και πιστεύετε ότι η Γη είναι επίπεδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε
      Αριστερός μέχρι να μπεις στο δημόσιο
      Κσι άθεος μέχρι να χαλασει το αεροπλάνο

      Διαγραφή
  7. Δίκιο έχεις 3:07 έτσι γέμισε δεξιούς εκπαυδευτικους.. σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών στην Πέλλα,η εκπαίδευση και πάλι δίκαιο έχεις με το γνωστό ευφηολογημα που επιστρατευσες ότι ο φοβος του θανάτου οδηγεί τους ανθρώπους στις θρησκείες..καποτε πέθαιναν εκατομμύρια από ασθενειες που σήμερα υπάρχουν μόνο στις ιατρικές εγκυκλοπαίδειες.. και οι παπάδες έκαναν ότι ήθελαν καταδικάζοντας τους επιστημονες στην πυρα και το πιο απιστευτο είναι ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε κανένα Θεό και είναι απόλυτα τίμιοι, σέβονται τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους ανεξαρτήτως χρώματος φύλλου ή φυλής και το κανουν χωρίς να πιστευουν ότι θα ανταμοιφθουν σε κάποια άλλη ζωή.. αντίθετα πολλοι σκοτώνουν καθημερινά κάνοντας την προσευχή τους.. και για το τέλος..τα αεροπλάνα είναι τα ασφαλέστερα μεταφορικά μέσα και ολο και λιγοτεροι λιγοψυχοι γίνονται θειστες .. έξω οι πολιτικές παρωπιδες από την εκπαίδευση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που λες οτι οι αλλόθρησκοι ή οι άθεοι σοβοσαστε την ορθόδοξη.
      Εσύ σαν άθεος
      Πηγές καμία φορά εξω απο κανένα τζαμί όταν έχουν ραμαζάνι να φας χοιρινό??
      Η να κανείς φασαρία ,διαδήλωση διαμαρτυρία?
      Αντιθέτως
      Το έχετε καθιερώσει την μεγάλη παρασκευή να κάνετε παρτι κρεατοφαγιας.
      Η πήγαινε σε ενα μουσουλμανικό κράτος και γραψε συνθήματα η βαλε φωτιά σε τζαμί.
      Βλέπεις η ορθόδοξη θρησκεία που με τόσι μένος πολεμάτε δεν σας κατηγορεί, δεν σας χλευάζει.
      Εσείς όμως το κάνετε.
      Όπως και τα νέα ήθη που θέλετε να επιβάλεται ξανά έφεραν στην επιφάνεια ασθένειες,που είχαν εκλείψει οποτε και αυτός ο ισχυρισμός πήγε βόλτα.

      Διαγραφή
  8. Φίλε των7:08 μην εκτίθεται... είσαι πολύ λιγος και πολυ φανατικός για να υπερασπιστεις αυτό που πιστεύεις και καλα κάνεις που το πιστεύεις... είναι όμως ανεπίτρεπτο να πιστεύεις ότι κάνει χάρη η ορθόδοξη εκκλησία που επιτρέπει να έχουμε αντιθετη αποψη μ αυτήν.. και να ξερεις ότικαποιοι είναι χορτοφάγοι γιατί δεν θέλουν να σκοτώνονται ζωα για να τρέφονται..οσο για τους μουσουλμάνους κι αυτοι τον ιουδαϊσμό έχουν ως πηγή.. καληνύχτα.. και σεβασμό στη διαφορετικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς 7:08 Μου φαίνεται ότι εσύ πιστεύει για διαφοροποιήσε από τους άθεους και όχι για να αγαπάς τους συνανθρώπους σου.Δυστυχώς η κρίση αντι να μας κάνει σοφότερους μας έκανε ποιο φονταμενταλιστές.Φοβάμαι ότι και τα εγγόνια μας θα ψάχνουν δουλειά στην Ευρώπη , αν θα είμαστε ακόμη στν Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.