FOUTSITZHS

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σκύδρα: Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για την προετοιμασία των μελισσιών για το χειμώνα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε από τον ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας στις 10/12/2018 με θέμα «Διαχείμαση Μελισσοσμηνών, Βαρρόα, Νοσεμίαση και τρόποι αντιμετώπισής τους». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Πέλλας κ.Σηφάκης Ιωάννης,ο πρώην βουλευτής Πέλλας κ. Τζαμτζής Ιορδάνης καθώς και πλήθος γεωπόνων και μελισσοκόμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια παρατίθεται περιληπτικά  η εισήγηση του γεωπόνου Κ. Συμεών Μαρνασίδη.

Η προετοιμασία των μελισσιών για το Χειμώνα απαιτεί χειρισμούς που γίνονται το αργότερο, τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, τα μελίσσια πρέπει να μεταφερθούν σε περιοχές με φυτά που παρέχουν επαρκή ποσότητα γύρης και νέκταρος  έτσι ώστε να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους με ανθεκτικές και εύρωστες «χειμερινές μέλισσες». Τα αποθέματα γύρης και μελιού είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ωοτοκίας όσο το δυνατό περισσότερο, αλλά και για την έναρξη της, νωρίς την άνοιξη. Η επαρκής καταπολέμηση της Βαρροϊκής ακαρίασης που ξεκινάει απαραίτητα από το καλοκαίρι, ο εντοπισμός αποικιών προσβεβλημένων από νοσεμίαση και η εφαρμογή θεραπείας το Φθινόπωρο, η συνένωση αδύναμων αλλά αποκλειστικά υγιών μελισσιών, η μόνωση των κυψελών και η επιλογή ηλιόλουστων θέσεων προστατευμένων από τον άνεμο, αποτελούν μέτρα για την ασφαλή διαχείμαση των μελισσοσμηνών.


Η καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης που αποτελεί τον σπουδαιότερο εχθρό της μέλισσας και παράλληλα εξασθενεί την αποικία ευνοώντας την εγκατάσταση άλλων καταστρεπτικών ασθενειών όπως η νοσεμίαση, είναι υποχρεωτικό να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με εγκεκριμένες βιολογικές ουσίες ή χημικά σκευάσματα, ανάλογα με τις μελιτοεκκρίσεις. Έμφαση πρέπει να δίνεται στην καταπολέμηση το Φθινόπωρο που η αναλογία άτομα βαρρόα/ενήλικες μέλισσες είναι υψηλή και το χειμώνα που απουσιάζει ο γόνος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς βιολογικά σκευάσματα. 

Η νοσεμίαση ή νοζεμίαση είναι μία ασθένεια των ενήλικων μελισσών η οποία προκαλείται από τα πρωτόζωα Nosema apis και Nosema cerenae με διαφορετικά συμπτώματα. Η προσβολή της ευρωπαϊκής μέλισσας apis mellifera από το πρωτόζωο nosema cerenae, προκαλεί σημαντικές απώλειες μελισσιών και συνδέεται με το σύνδρομο της κατάρρευσης (CCD) των αποικιών. Επειδή η ασθένεια υπάρχει στα περισσότερα μελισσοκομεία, η αντιμετώπιση της επικεντρώνεται στη σωστή αντιμετώπιση της Βαρρόα, στην αντικατάσταση των παλαιών βασιλισσών, στην επαρκή θρέψη/περιορισμό διατροφικών stress των μελισσών, στην αντικατάσταση των παλαιών κηρηθρών και στην απολύμανση όλου του μελισσοκομικού εξοπλισμού και των κηρηθρών, κυρίως με οξικό οξύ. Διάφορες ουσίες, η δράση των οποίων διερευνάται συστηματικά με επιστημονικές μελέτες, χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των αποικιών και την αντιμετώπιση της νόσου. Αναφέρονται ενδεικτικά: (1) Ιδιοσκευάσματα με φυσικές κατά βάση ουσίες (Θυμόλη, σκόρδο, αιθέρια έλαια κ.α), (2) σκευάσματα με φυσικές κατά βάση ουσίες (ApiHerb, Diofarm, Hive Alive, Nozevit, VitaFeed Gold, κ.α.), (3) κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα (Nosestat), (4) σκευάσματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών (Viusid Apis), (5) αντιβιοτικά σκευάσματα τα οποία όμως δεν έχουν έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαγορεύεται η χρήση τους. Η νοσεμίαση αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όταν προκαλεί απώλειες, αυτές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Η ένταση της προσβολής προσδιορίζεται από τα ερευνητικά εργαστήρια της χώρας, κατόπιν αποστολής δειγμάτων ενήλικων μελισσών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…