Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παλιός Άγ. Αθανάσιος: Σημείο τουριστικής αναφοράς στην Ελλάδα!



Όλα αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, προσδίδουν μία ξεχωριστή γοητεία στην περιοχή


O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Απέχει 28 χλμ από την πόλη της Έδεσσας ,120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν.
Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω.
Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο. Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού με τις θαυμάσιες κεραμοσκεπές είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος Αθανάσιος ονομάζεται και «Πέτρινο Χωριό».


Από τα πιο δημοφιλή χειμερινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας
Ο μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένος Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Η παραμυθένια αρχιτεκτονική, η υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, η εγγύτητα στο όρος Βόρας, οι παραδοσιακοί ξενώνες και εστιατόρια, όλα αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, προσδίδουν μία ξεχωριστή γοητεία στην περιοχή.
Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Χτισμένος μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και έχοντας σαν σύμμαχο το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, προσφέρεται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Σκι, snowboard, πεζοπορία, διαδρομές 4×4, parapente, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία είναι μερικά από τα σπορ, στα οποία μπορείτε να επιδοθείτε κατά τη διαμονή σας στον Άγιο Αθανάσιο.


Oι επισκέπτες, που επιλέγουν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, μαγεύονται από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα. Με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρο Καϊμακτσαλάν, το χωριό μεταμορφώθηκε σε έναν κοσμικό οικισμό, ο οποίος θεωρείται ένας από τα ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της  Ελλάδας, με παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια και κυρίως νυχτερινά κέντρα, που υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς, που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Από το 1995 και μετά, οπότε οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, έχει μετατραπεί σε χειμερινό τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων. Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές ενώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που κτίστηκε στα τέλη του 1700. 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγουν στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις καθώς και καφέ-μπαρ.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι. Χιλιάδες χιονοδρόμοι το επισκέπτονται και κάθε χρόνο γίνεται εκεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.


Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, δωμάτια, ανακαινισμένους παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ζεστή και άνετη φιλοξενία. Μία μεγάλη γκάμα από παραδοσιακές ταβέρνες, ουζερί και εστιατόρια, όπου μπορείτε να γευτείτε τα νόστιμα εδέσματα της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας είναι στη διάθεσή σας.
Απολαύστε επίσης τον καφέ σας δίπλα στο τζάκι σε κάποιο από τα όμορφα καφέ του χωριού. Όσο για το βράδυ, μπορείτε να διασκεδάσετε πίνοντας το ποτό σας στα μπαρ ή κλαμπ της περιοχής.
Ο γραφικός οικισμός του Αγίου Αθανασίου με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τις πολυάριθμες επιλογές και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, σας περιμένει για να ζήσετε μοναδικές στιγμές δίπλα στη φύση και τις εναλλαγές της.


Ιστορία
Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα μάλλον από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε παραχωρήσει κάποια προνόμια στους κατοίκους για την αυτοδιαχείριση των κτημάτων. Το 1803, μια επιτροπή μετέβη στα Γιάννενα και παρέδωσε επιστολή στα ελληνικά, με την οποία ζητούσε την ευνοϊκή ρύθμιση μέρους των χρεών τους.
Στην περιοχή, βρέθηκαν ερείπια από κατοικίες και οχυρώσεις από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, κάτι που δικαιολογείται λόγω της εγγύτητας του οικισμού με την Εγνατία Οδό.
Το 1870, στο χωριό λειτούργησε ελληνικό σχολείο. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων, ενώ ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε Σέρβους και Βούλγαρους να διεκδικούν την κορυφή του Προφήτη Ηλία.
Στην Κατοχή, στο χωριό συγκεντρώνονταν ομάδες αντίστασης, ενώ κατά τον Εμφύλιο εκκενώθηκε από τον Ελληνικο-Εθνικό Στρατό για να αποκοπεί ο Δημοκρατικός Στρατός.
Μεταπολεμικά, ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε λόγω μετανάστευσης προς χώρες του εξωτερικού. Μόλις τη δεκαετία του '70 συνδέθηκε το χωριό με την Έδεσσα μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.
Κατά τη δεκαετία του '80, ιδρύεται πεδινότερα και το χωριό Νέος Άγιος Αθανάσιος, καθώς το παλιό χωριό κρίθηκε ανασφαλές από γεωλογικής άποψης μετά από σεισμούς. Ο παλιός οικισμός εγκατελείφθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, οπότε δημιουργήθηκαν ξενώνες και αναπτύχθηκε τουριστική δραστηριότητα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν.

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Αθανασίου είναι ο Βασίλης Νάντσης και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι οι: Χρήστος Κέκης και Αναστάσιος Δημούλτσης.
paged
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.