Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Πέλλας για τη χειμερινή περίοδο

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Αν δεν σχεδιάσουμε το μέλλον, θα μας κυνηγήσει το παρελθόν»

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε η χειμερινή, τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Την συζήτηση συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά η οποία, επίσης, παρουσίασε μία σύντομη εισήγηση για την υφιστάμενη κατάσταση και τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, ενόψει της χειμερινής περιόδου. 

Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε δύο κύριες θεματικές. Τον απολογισμό της τελευταίας θερινής περιόδου και την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των φορέων για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και πλημμυρών. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, με τη συμβολή Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του οικείου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, από τον Γεωλόγο Μηχανικό κ. Σίφη Παπαδόπουλο. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και περιλαμβάνει εκτεταμένα γεωγραφικά, οικολογικά και κοινωνικά δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσης. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, να μπορούν να έχουν μία εποπτική εικόνα για τις συνθήκες και τις εναλλακτικές δυνατότητες αντιμετώπισης, με στοιχεία που θα μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα σ’ αυτούς ακόμη και μέσω συσκευών κινητής τηλεφωνίας. 


Όπως ανέφερε η κα. Αηδονά, ο απολογισμός της θερινής περιόδου ήταν θετικός, με σχετικά λίγα περιστατικά δασικών πυρκαγιών τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό φαίνεται να διαδραμάτισε η συνεργασία όλων των φορέων, με κοινές δράσεις καθαρισμού οδών και οικοπέδων, βελτίωσης της πρόσβασης σε επιλεγμένες περιοχές, πραγματοποίησης μεικτών περιπολιών, καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ευνοϊκά είναι τα στοιχεία και για την ετοιμότητα αντιμετώπισης χιονοπτώσεων. Η κα. Αν. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι φέτος, πολύ ενωρίτερα από άλλες χρονιές, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, με ανάδοχο εργολάβο αποχιονισμού και επαρκή ποσότητα άλατος στις αποθήκες της Π.Ε. Πέλλας. 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, των Δήμων, των Δασικών υπηρεσιών, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του ΔΕΔΗΕ καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και δυσκολεύουν το έργο τους (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός, γραφειοκρατία, κ.ά.). 

Γενικό συμπέρασμα από την σύσκεψη είναι ότι ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση των φορέων είναι σημαντική για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Δηλαδή τώρα δεν πανα έρθουν βροχές, καταιγίδες,αέρηδες, χιόνια, πλημμύρες λοιμοί, σεισμοί καταποντισμοί Μάτια Μαραθώνες, εμείς θα κοιμόμαστε ήσυχοι, πανήσυχοι! Μην ξυπνήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…